way of life kettlebell

Fithacking Fitmaand, dag 10: Way of Life meet elk fitnessdoel

fithacking-januari-fitmaand
Met de eerder genoemde app Coach.me kun je jezelf doelen stellen. Anderen kunnen je daarbij aanmoedigen. Maar soms wil je helemaal niet dat iedereen meekijkt en gewoon lekker op eigen houtje bezig zijn met het afleren van slechte gewoontes of het aanleren van gezonde gewoontes. Daar is Way of Life handig voor: een app waarmee je aangeeft welke doelen je jezelf stelt. Vervolgens meet je of het lukt.

Na het installeren van Way of Life krijg je een flinke lijst met doelen aangereikt: hardlopen, water drinken, push-ups, geen alcohol drinken, verzin het maar. Je kiest er drie. Meer kan ook, maar dat kan alleen als je voor €4,49 de Premium-versie hebt aangeschaft. Je kunt met deze app dus allerlei dingen in je leven veranderen, waarbij de app je herinneringen stuurt en een flinke hoeveelheid statistieken en grafieken aanreikt, zodat je kunt zien of je je aan de belofte houdt.

Way of Life doelen kiezen Way of Life gekozen doelen

Er zitten in de app positieve doelen (dingen die je wilt doen) en negatieve doelen (dingen die je wilt laten). Ik koos water drinken, sporten en push-ups, maar je kunt ook zelf een doel aanmaken. Na een paar weken verschijnen er in Way of Life allerlei grafieken: een staafgrafiek, cirkeldiagram en lijndiagram die allemaal je voortgang of de huidige trend weergeven. Je kunt de data die de app verzamelt ook opslaan naar Dropbox, zodat je altijd een back-up hebt. Ook kun je de app voorzien van een wachtwoord, zodat anderen niet in jouw gegevens kunnen neuzen. Niet dat die nou zo vertrouwelijk zijn… maar je kunt bij elk doel wel notities maken en daar kun je wel wat persoonlijke verhalen kwijt.

Bij elk doel vul je dagelijks in of je de activiteit hebt uitgevoerd. Je hebt daarbij de keuze uit ja, nee, overslaan of wissen. Een ‘ja’ levert een groen blokje op in de grafiek, ‘nee’ zorgt voor een rood blokje.

Way of Life statistieken Way of Life grafieken

Voor wie?

Way of Life is bedoeld voor iedereen die iets in z’n leven wil veranderen. Dat kan een fitnessdoel zijn, zoals vaker gaan sporten, burpees of pushups doen of buiten gaan hardlopen. Maar je kunt ook gezondheidsdoelen kiezen, zoals geen frisdrank of alcohol meer drinken of mediteren. Het is een erg simpele app, die verder geen aanmoedigingen of instructies geeft. Je doet gewoon wat je hebt beloofd en ziet na verloop van tijd hoe vaak je je aan die belofte hebt gehouden.

Is het wat?

way of life kettlebellVoor een simpele doelenapp is Way of Life wel een aanrader. Je krijgt gigantisch veel statistieken, die je op eigen houtje zult moeten analyseren. De app geeft trends aan, maar trekt er geen conclusies uit en geeft ook geen aanbevelingen. Het duurt trouwens wel even voordat je voldoende metingen hebt, dus je kunt pas na een paar weken een trend ontdekken. Bijvoorbeeld: in het weekend heb je moeite om je te houden aan de belofte om geen frisdrank meer te drinken. Of op momenten dat je je minder fit voelt, grijp je sneller naar pizza’s en ander gemaksvoedsel. Dat kon je vooraf misschien ook wel raden, maar deze app bewijst het. De app vereist nauwelijks een tijdsinvestering: als je om 22:00 uur (of een ander zelfgekozen tijdstip) een herinnering instelt om de data in te vullen, ben je binnen een minuut klaar.

Way of Life downloaden

De app Way of Life is beschikbaar de voor iPhone en kost helemaal niets. Wel zijn er in de app aankopen aanwezig voor de Premium-versie. Die heb je nodig om meer dan drie doelen te kunnen tracken.