coachme-iphone

Fithacking Fitmaand, dag 2: Coach.me, leer jezelf iets nieuws

fithacking-januari-fitmaand
Coach.me is een app waarmee je gedrag verandert of jezelf iets nieuws aanleert. De app stond voorheen bekend onder de naam Lift, maar die naam bleek nogal wat verwarring te veroorzaken omdat er ook een taxidienst met de naam Lyft is. Met Coach.me kun je van alles doen: stoppen met roken, meer water drinken, vroeger gaan slapen, maar ook: een nieuwe taal leren, jezelf meer ontspannen, meer tijd besteden aan hobby’s en uiteraard: meer sporten en werken aan een fitter lichaam. Een ideale app dus, om te bespreken op dag 2 van de Fithacking Fitmaand!

coachme-beginscherm coachme-doelen-gonny

Coach.me: help, ik heb een coach nodig!

Het voormalige Lift was een app waarmee je aan allerlei persoonlijke doelen kon werken. Dat is leuk, maar daar verdiende Lift zelf niet zoveel geld mee. Ze bedachten dus een businessmodel: het moest mogelijk worden om een coach in te huren, die je gaat helpen om je zelfgekozen doel te bereiken. Je wilt voortaan vóór middernacht in bed liggen? Dan is er een coach die je daarbij gaat helpen. Hij of zij neemt regelmatig contact op, kijkt of je je wel voldoende aan je plan houdt en stuurt bij als het dreigt niet te gaat lukken. Nou is vroeger naar bed gaan niet zo’n ingewikkelde klus (je hoeft alleen maar in bed te gaan liggen), maar er zijn ook doelen die misschien wat ingewikkelder zijn, zoals geen alcohol meer drinken, stoppen met roken of elke dag 10 kilometer hardlopen.

coachme-prioriteiten-stellen coachme-doelen-gonny-2

Coach.me werkt ook met vrienden, zonder coach

Ik ben enthousiast aan de slag gegaan met Coach.me: ik heb meteen zes doelen gekozen, waarbij ik eerlijk gezegd heb afgekeken wat mijn vrienden zoal hadden gekozen. Er zitten namelijk zoveel mogelijkheden in Coach.me, dat je niet weet waar je moet beginnen.

Je kunt in Coach.me aangeven dat je vrienden wilt volgen en kunt dan meteen zien welke doelen ze hebben ingesteld en hoe vaak ze zich aan hun doel hebben gehouden. In de app vul je je Facebook- en Twitter-gegevens in, om te zien welke vrienden de app al gebruiken en wat zij zoal aan het doen zijn. Vrienden kunnen je ook aanmoedigen en voorzien van tips en commentaar, dus je hoeft niet altijd een abonnement bij een coach af te sluiten. Een coach kost trouwens $15 per maand en je kunt een maand gratis proberen.

coachme-vrienden coachme-robert

Zelf een doel kiezen

Zoals gezegd kun je in Coach.me allerlei doelen kiezen. Op het startscherm zijn ze ingedeeld in categorieën als persoonlijke groei, fitter worden, gelukkiger worden en relaties verbeteren, een vaardigheid verbeteren of productiever zijn. Je kunt met Coach.me dus ook leren gitaarspelen of een nieuwe taal leren. Met de zoekfunctie kun je bladeren naar een bepaald doel (of er zelf eentje toevoegen).

Als voorbeeld laat ik hieronder het Bulletproof Diet zien, een ‘geekdieet’ uit Silicon Valley waarbij je veel koffie mag drinken:

coachme-bulletproof-diet coachme-opties-voor-coaching

Je leest door wat het inhoudt en besluit met de knop Join of je wilt meedoen. Bij elke activiteit geef je aan hoe je gecoacht wilt worden en of het doel zichtbaar moet zijn. Kies je voor ‘Get Props’, dan zijn je activiteiten zichtbaar voor de community (dus niet alleen directe vrienden) en kun je aangemoedigd worden. De optie ‘Set a Weekly Target’ is ook een handige: als je wilt gaan hardlopen hoef je dat echt niet elke dag te doen. Maar drie keer per week zou mooi zijn. Hetzelfde geldt voor thuis je eigen maaltijd bereiden: dat hoef je ook niet 7 dagen per week te doen, maar met 5 dagen per week ben je al goed bezig. Verder geef je bij ‘Het Reminded’ aan of je herinnerd wilt worden. Bij een dagelijkse taak kun je bijvoorbeeld instellen dat je om 21:00 uur een herinnering wilt, zodat je nog tijd hebt om het ’s avonds te doen.

coachme-dagen-per-week coachme-herinneringen

De vierde optie is ‘Hire a Coach’. Dat gaat je geld kosten, maar het is dus niet verplicht. De eerste week coaching is gratis, daarna betaal je $15 per maand. Dat is een redelijke prijs als je bedenkt dat je op elk moment een beroep kunt doen op je coach. Normaal kost een coach al snel $50 per uur. Er is natuurlijk wel een verschil, want je zult niet face-to-face met de coach afspreken en kunt ook niet elke maand een paar uur aandacht claimen. Maar wie net dat ene zetje in de rug nodig heeft of tegen veel vragen aanloopt, kan bij de coach terecht. De coaches zijn trouwens ook in de app aanwezig om allerlei vragen te beantwoorden, dus je kunt voordat je een coach kiest alvast kijken hoe betrokken en deskundig jouw gekozen coach is.

Voor wie?

Coach.me is eigenlijk voor iedereen die iets aan zijn leven wil verbeteren. Dat hoeft niet alleen fitheid te zijn, maar het kan ook gaan om betere concentratie, vaker flossen of op tijd opstaan. Je bepaalt zelf welk doel je instelt en gaat vervolgens zelf aan de slag. Of je huurt een coach in, als het in je eentje niet lukt.

Is het wat?

Coach.me maakt het wel heel makkelijk om allerlei doelen te stellen, maar er is eigenlijk weinig controle of je wel bezig gaat. Als je niet incheckt op jouw doel, is er ook geen man overboord en zal de app niet moeilijk gaan doen. Het is ook niet zo, dat vrienden er bovenop zitten om je te herinneren (“Hee, alweer geen water gedronken?”). Daarom een handige stok achter de deur om je doelen duidelijk te krijgen, maar geen wondermiddel. Ik raad trouwens aan om het aantal doelen te beperken tot een stuk of 4 en dan liefst ook doelen die goed bij elkaar passen. Minder alcohol en koffie drinken en tegelijk meer water en thee gaan drinken, sluiten bijvoorbeeld goed op elkaar aan. Maar probeer niet in één keer je hele leven op z’n kop te zetten met teveel doelen die bij elkaar opgeteld een dagtaak vormen. Dan komt er namelijk niets van terecht.

Coach.me downloaden

Coach.me is verkrijgbaar voor iPhone en Android.

Eerder verschenen: