freeletics-iphone

Fithacking Fitmaand, dag 12: Freeletics, bodyweight-oefeningen met hoge intensiteit

fithacking-januari-fitmaand
Bodyweight-oefeningen zijn een van de trends van 2015. Het is te hopen dat die trend niet te snel overwaait, want het is eigenlijk best handig om allerlei oefeningen te kunnen doen, zonder dat je allerlei spullen nodig hebt. Je kunt het namelijk overal doen, ook als je op reis bent en in je hotelkamer aan een strak lichaam wilt werken. De app Freeletics scoort eigenlijk dubbel, want ze zijn ook bedoeld voor high-intensity workouts, ook al zo’n trend waarvan in 2015 veel wordt verwacht.

Freeletics: bodyweight en high-intensity

Het kost even wat moeite om je in te schrijven bij Freeletics. Aanmelden met Facebook werkte bij mij niet via de app (waarschijnlijk omdat ik de app geen toestemming gaf om al mijn gegevens door te neuzen). Bij inschrijven per e-mail moest ik eerst het aanmeldingsmailtje accepteren voordat Freeletics toegang geeft tot de app. Ondertussen sta je daar maar, in je sportpak… totdat het echt gaat beginnen.

freeletics-iphone

Zodra het is gelukt met de inschrijving stuurt Freeletics je door naar een webpagina die je probeert over te halen een abonnement op The Coach te nemen. Dat kost €2,31 per week of €79,99 per jaar. The Coach wekt de indruk dat je te maken hebt met een echte coach, die je trainingen op maat aanpast op basis van jouw doelen. Maar dat is slechts gedeeltelijk zo. In tegenstelling tot diensten als Fitmo heeft de coach geen naam en is er dus ook geen persoonlijk contact.

Freeletics trainingen Freeletics community

Gelukkig is het ook mogelijk om de app gewoon te gaan gebruiken, zonder eerst een abonnement met een coach af te sluiten. Eventueel kun je terugvallen op support van de community, die volgens de makers van de app uit meer dan 2 miljoen atleten bestaat. Ja, want ook al ben je nu nog een stuntel met een buikje: volgens Freeletics ben ook jij bent een Free Athlete! Bij elke oefening kun je zien hoeveel punten anderen hebben verdiend. Hoe moeilijker of intensiever de oefening, hoe meer punten je verdient.

Freeletics navigatie Freeletics burpees

De Freeletics-app laat je meteen al een serie oefeningen zien, waarmee je aan de slag kan. Meer oefeningen vind je via het menu in de app en om te zien hoe goed jouw prestaties zijn, kun je kijken op de Leaderboards. Bij elke workout kun je je tijd meten en vergelijken met vrienden. Er zitten twee bijzonderheden in deze app: de Freeletics Ghost en de slow motion-video’s. Bij veel fitness-apps krijg je wel een filmpje te zien hoe je een oefening moet uitvoeren, maar het kan net iets te snel gaan. Bij Freeletics zie je eerst hoe de oefening moet worden uitgevoerd en daarna krijg je een slow motion-weergave te zien, zodat je precies alle details meekrijgt. Wat ook wel aardig is, is dat deze oefeningen in een hippe, industriële omgeving worden uitgevoerd door mensen die er gespierd, maar niet té atletisch uitzien. Dat is nogal een verademing in vergelijking met de gelikte plaatjes van fitnessmodellen in de Nike-app.

Freeletics menu Freeletics oefeningen

De Freeletics Ghost-functie houdt in dat je kunt proberen je beste prestaties te verslaan. Kun je in een minuut 15 burpees doen, dan kun je nu proberen om er 18 of 20 van te maken. Op het scherm is te zien of je op schema zit en of je je eerdere prestatie kunt verslaan. Vooral als je ziet dat het bijna lukt, kan dat net de stimulans zijn om nog net even wat extra moeite te doen. Ben je even helemaal klaar met het doen van buikspier- en opdrukoefeningen, dan heb je in deze app ook de mogelijkheid om te gaan hardlopen. De hardlooptrainingen en vrij lopen sluiten daar goed op aan.

Voor/na foto’s in Freeletics

Al die oefeningen moeten natuurlijk wel nut hebben, anders raak je snel gedemotiveerd. Freeletics gebruikt daarvoor een beproefde methode: foto’s van mensen voor en nadat ze met de trainingen bezig gingen. Onderstaand filmpje is een voorbeeld daarvan:

De boodschap: ook jij kunt zo’n magische transformatie meemaken, als je deze app gebruikt. Maar daar komt natuurlijk wel een hoop zweet bij kijken. Er zitten meer dan 700 Freeletics trainingsvarianten in de app, dus je hoeft niet bang te zijn dat je met alleen body weight-oefeningen snel verveeld raakt.

Voor wie?

Freeletics richt zich op een brede doelgroep: van beginner tot fitnessfreak. De keuze voor high-intensity workouts maakt duidelijk voor wie deze app is bedoeld: mensen die vooral vet willen verbranden, korte workouts willen doen, maar wel maximum resultaat willen behalen. Daar zijn we op Fithacking natuurlijk gek op! De workouts helpen je ook om vet te verbranden en spiermassa op te bouwen. En de oefeningen zorgen ervoor dat je ook na het sporten vet blijft verbranden. Klinkt allemaal erg goed en er zal een grote groep mensen zijn die dat wel zien zitten. Vooral ook omdat Freeletics kiest voor een wat stoere uitstraling, met ruige mannen die in een industrieel uitziend pand de oefeningen doen. Leuk voor mannen en vrouwen: als vrouw krijg je aantrekkelijke maar net niet té mooie mannen te zien, en voor mannen is deze app ook niet too girly. Freeletics spreekt misschien nog wel het meest de prestatiegevoelige types aan, mensen die altijd de willen zijn. Dat blijkt wel uit teksten als “This is about performing – not pretending” en: “When do you leave average behind?”

Is het wat?

Het voordeel van deze app, is dat je alle oefeningen zonder hulpmiddelen kunt doen. De app ziet er ook erg goed uit en er is aan alles gedacht. Voor elke work-out is er een speciale timer, afgestemd op die workout. Het verslaan van vrienden bij een bepaalde oefening is iets wat je in andere fitness-apps niet ziet en zo zitten er nog wel meer functies in waardoor Freeletics net iets anders is dan de meeste doorsnee fitness-apps. Ik vond wel dat deze app aanvankelijk wat minder toegankelijk is: je moet net iets meer moeite doen om te zorgen dat je alles rondom je account geregeld hebt, voordat je van start kunt gaan. En moet je nou wel of niet een abonnement op The Coach afsluiten?

Freeletics downloaden

Freeletics is te downloaden voor iPhone en Android en is gratis. Maar de makers doen wel moeite om te zorgen dat je een abonnement op een coach neemt.