Moov tracker voor fietsen

Fitnesstracker kopen

Een fitnesstracker is een slim accessoire dat met sensoren meet hoeveel stappen je zet en hoeveel calorieën je verbrandt. Sommige fitnesstrackers kunnen ook je slaapritme vastleggen en metingen doen voor sporten zoals fietsen en zwemmen. Fitnesstrackers worden ook wel activiteitentracker of activity tracker genoemd. De bekendste namen zijn Fitbit, Jawbone, Withings, Misfit en Nike. Bij de meeste trackers kun je een bijbehorende app op je iPhone, iPad of andere smartphone of tablet installeren, om je activiteiten te bekijken. Je ziet hoeveel je hebt bewonen en of je je gekozen doelen hebt bereikt. Het doel van een fitnesstracker is om je te motiveren gezonder te leven en meer te bewegen.

Je wilt een fitnesstracker kopen? Dan vind je op deze pagina meer informatie waarop je moet letten. We adviseren welke modellen momenteel populair zijn, welke je het beste kunt kopen en waarop je moet letten bij de aanschaf. Je kunt fitnesstrackers in feite indelen in twee groepen: fitnessarmbanden en losse sensoren die je op allerlei die je je op allerlei andere manieren kunt dragen, bijvoorbeeld in je broekzak, aan een halsketting of met een clip aan kleding of schoenen vastgemaakt. Welk type het beste bij jou past, kun je het beste zelf bepalen. Onderaan dit artikel vind je nog meer factoren waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een fitnesstracker.

Beste fitnesstrackers

Deze fitnesstrackers zijn de beste en populairste die momenteel verkrijgbaar zijn. Deze activiteitentrackers zijn robuust, hebben goede ondersteuning voor apps en ontvangen veel positieve reviews.

Fitnesstracker kopen: Fitbit Charge HR
Fitbit Charge HR (€129)

Fitnesstracker kopen: Garmin Vivosmart HR
Garmin vivosmart HR (€149)

Aanbevolen fitnesstrackers

Onderstaande fitnesstrackers zijn ook goed, maar zijn wat duurder.

Fitnesstracker kopen: Polar A360
Polar A360 (€199)

Fitnesstracker kopen: waarop moet je letten?

Bij het kiezen van een fitnesstracker is het slim om te letten op:

  • Draagmogelijkheden: polsband, clip of iets anders?
  • Stappen tellen: deze trackers meten je dagelijkse beweging
  • Traplopen meten: deze trackers hebben een hoogtemeter
  • Hartslag meten: deze trackers kunnen continu of met tussenpozen je hartslag checken

Fitnessarmbanden met polsband

Een fitnesstracker die je om je pols draagt wordt ook wel fitnessarmband genoemd. Het voordeel is dat je deze fitnesstracker altijd dicht op je lichaam draagt, zoals een horloge. Sommige mensen vinden een polsbandje vervelend en dan kan het slimmer zijn om voor een model met clip te kiezen. Fitnessarmbanden zijn meestal van rubber gemaakt en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren.

Fitnesstrackers met polsband bekijken

Fitnesstrackers met clip

Fitnesstrackers met clip draag je aan je kleding of schoenen. Sommige trackers bestaan uit een schijfje of staafje, die je ook in je broekzak kunt stoppen. De clip is daarbij niet nodig. Er zijn ook fitnesstrackers die op meerdere manieren te dragen zijn, zoals de Jawbone UP Move: deze is leverbaar met kledingclip, maar er zijn ook losse polsbandjes verkrijgbaar. De fitnesstrackers met clip zijn meestal de wat kleinere modellen zonder hartslagmeter. Nadeel is dat de tracker gemakkelijk in de wasmachine terechtkomt, als je niet oplet dat de tracker nog in je broekzak zit.

Fitnesstrackers met clip bekijken

Fitnesstrackers met stappenteller

Bijna alle fitnesstrackers kunnen je stappen tellen. Het aantal stappen dat je op een dag zet geeft een goede indruk hoe actief je dagelijks bent. In de activity tracker stel je je doel in, door de hoeveelheid stappen te kiezen. Ben je niet zo actief dan stel je bijvoorbeeld 5.000 stappen in. Voor actieve mensen is 10.000 stappen of meer haalbaar. De fitnesstracker geeft aan hoe dichtbij het doel je zit.

Fitnesstrackers met stappenteller bekijken

Fitnesstrackers die traplopen meten

‘Neem eens wat vaker de trap!’ Dit advies hoor je regelmatig en het is inderdaad een makkelijke manier om gedurende de dag wat meer lichaamsbeweging te krijgen. Pak niet de lift, maar ga trappenlopen en op de fitnesstracker kun je vervolgens zien hoeveel verdiepingen je hebt geklommen. Je kunt hiervoor ook een dagelijks doel instellen, bijvoorbeeld 10 verdiepingen klimmen. Niet alle fitnesstrackers bevatten deze functie.

Fitnesstrackers die traplopen meten bekijken

Fitnesstrackers met slaapsensor

Veel bewegen is één ding, maar je moet ook voldoende uren slapen. Door de kwaliteit van je slaap te meten, kom je erachter wat invloed heeft. Een fitnesstracker kan meten in welke slaapfasen je verkeert (REM-slaap, diepe slaap, etc.) en kan je ook op het juiste moment wakker maken. Hoe meer je beweegt, hoe onrustiger je slaapt. Zo kun je lichte slaapproblemen zelf oplossen of onderzoeken wat in jouw geval goed werkt voor het slapengaan: geen koffie drinken, ontspanningsoefeningen doen of een beker warme melk. De slaapsensor laat het zien in een grafiek.

Fitnesstrackers met slaapsensor bekijken

Fitnesstrackers met hartslagmeting

Je hoeft geen sporthorloge of borstband te kopen als je je hartslag wilt meten. Er zijn fitnesstrackers met ingebouwde hartslagmeter die op regelmatige tijden of zelfs continu je polshartslag meten. Zo kun je goed zien of je voldoende ontspant, niet te veel blootstaat aan stress en of je tijdens wandelen op straat wel in de juiste hartslagzone zit. Sommige fitnesstrackers met hartslagmeter kun je ook gebruiken tijdens het sporten, maar een sporthorloge is daar meestal geschikter voor.

Fitnesstrackers met hartslagmeting bekijken