Wil je een Fitbit Charge 3 kopen? Dan vind je op deze pagina alle informatie over deze nieuwe fitnesstracker, die in de loop van 2018 wordt verwacht. De Fitbit Charge 2 was in Nederland de best verkochte activity tracker van 2017, dus er zijn hoge verwachtingen dat ook de Fitbit Charge 3 weer enorm populair zal zijn.
Fitbit Charge 3: wat is het?
De Fitbit Charge 3 is Fitbit’s volgende topmodel fitnesstracker. Het is de opvolger van de Charge 2. Verwachte verbeteringen zijn een slanker design en nieuwe fitnessfuncties.
Bekijk de nieuwste fitnesstrackers bij Coolblue of Bol.com.
Fitbit Charge 3: design
Er zijn voor het eerst foto’s gelekt van de Fitbit Charge 3. Daaruit blijkt dat de fitnesstracker een nieuw design krijgt en nieuwe bandjes. Het ziet er wat moderner uit, met een groter scherm en smallere schermranden dan z’n voorganger. Specs zijn nog niet bekend. Wel zien we dat de knop aan de linkerkant nu een deukje heeft gekregen. Dat wijst erop dat de bediening is veranderd, waarschijnlijk om de fitnesstracker waterbestendiger te maken. Er zou een touchscreen in kunnen zitten.
Het grotere scherm kan erop wijzen dat Fitbt de batterijcapaciteit heeft verhoogd. De huidige Fitbit Charge 2 heeft een batterijduur van 5 dagen, maar er zijn ondertussen ook fitnesstrackers die meer dan een week meegaan. Verder hopen we dat Fitbit GPS heeft toegevoegd en functies als stress meten, meer inzicht in je vitale lichaamswaarden en het offline opslaan van muziek.
Fitbit Charge 3 armbandjes
Naast de getoonde bandjes zouden er nog veel meer Fitbit Charge 3 bandjes op de markt komen, die verwisselbaar zijn. Zo komt er een sportieve witte band met gaatjes, die erg lijkt op de Nike+ Apple Watch-bandjes.
Fitbit Charge 3 prijs en releasedatum
Fitbit brengt niet elk jaar een nieuwe fitnesstracker uit, maar wacht totdat nieuwe technologie goed genoeg ontwikkeld is om op grote schaal te gebruiken. De verwachting is dat we begin september 2018 de eerste details te zien krijgen tijdens de consumentenelektronicabeurs IFA in Berlijn. De releasedatum ligt waarschijnlijk voor de feestdagen van 2018.
De Charge 2 werd tijdens de IFA-beurs in september 2016 uitgebracht en is nog steeds erg populair. Tegelijk is het wel eens tijd voor een update en meestal kiest Fitbit daarbij voor een tweejaarlijkse update-cyclus.
Wat de Fitbit Charge 3 prijs betreft zou je moeten rekenen op rond de 150 euro, vergelijkbaar met de huidige Charge 2.
Fitbit Charge 3 specs
Hieronder vatten we de verwachtingen over de specs van de Fitbit Charge 3 voor je samen. De Charge 3 is bedoeld als een wearable voor alledaags gebruik, vooral voor mensen die fitter willen worden. Via de bijbehorende gratis app en het dashboard op je computer kun je precies zien of je wel genoeg beweegt.
De Charge 3 zal slanker zijn dan zijn voorganger, maar met een groter touchscreen. Op dat punt is nog wel verbetering mogelijk, want het scherm van de Charge 2 reageert niet zo goed op aanraking. Je moet soms flink hard drukken om een functie te activeren. We zouden graag zien dat Fitbit daarbij meteen de overstap maakt van een monochroom OLED-schermpje naar een kleurenscherm, dat beter afleesbaar is in zonlicht.
Verbeteringen in het scherm en compacter maken van de fitnessarmband heeft wel gevolgen voor de batterijduur. Fitbit staat erom bekend dat de batterijduur erg goed is en zal dat bij de Charge 3 niet willen veranderen. Er zal vanwege het grotere scherm waarschijnlijk een grotere batterijcapaciteit in zitten. Gelukkig zijn batterijen sinds augustus 2016 steeds beter geworden.
Voor iets wat 24 uur per dag om je pols zit is waterbestendigheid erg belangrijk. Tot nu toe zijn alleen de Flex 2, Ionic en Versa waterbestendig en geschikt om mee te zwemmen.
Fitbit heeft steeds meer oog voor design en uiterlijk. Je kunt dan ook verschillende modellen en formaten verwachten, met een aantal premium-uitvoeringen en keuze uit meerdere armbandjes en kleuren.
Fitbit Charge 3 functies
Fitbit volgt een duidelijke strategie. Ze stoppen hun fitnessarmbanden niet vol met allerlei nieuwe functies, maar richten zich op functies die het goed doen, en verbeteren die steeds meer. De veranderingen zijn dan ook vooral evolutionair. Je zult bij Fitbit niet zo snel revolutionair nieuwe innovaties zien.
Dat verwachten we ook bij de Fitbit Charge 3. Net als zijn voorganger zal deze fitnessarmband vooral goed zijn in 24/7 je activiteiten in de gaten houden. Je kunt ermee stappen tellen, afgelegde afstand meten, aantal verdiepingen bekijken en actieve minuten, hartslag, verbrande calorieën en slaap meten. Je krijgt herinneringen om te zorgen dat je 250 stappen per dag neemt. Er zit ook Multi-Sport-tracking in, zodat de fitnessarmband automatisch sporten zoals hardlopen, fietsen, gewichtheffen, yoga en dergelijke herkent.
Ingebouwde GPS
De huidige Charge heeft geen ingebouwde GPS, maar kan wel verbinding maken met de GPS op je smartphone. Zo weet je precies welke afstanden je hebt afgelegd en waar je bent geweest. Anno 2018 verwachten gebruikers ingebouwde GPS en we hopen dan ook dat de Fitbit Charge 3 daarover beschikt. Het stelt je in staat om je smartphone thuis te laten als je buitenshuis gaat hardlopen, terwijl je wel een kaart van de afgelegde route krijgt. GPS zorgt ervoor dat alle statistieken van je hardlooprondje kloppen. Het kost wel wat meer batterijduur, maar dat is het waard.
Meten van stress
Fabrikanten van fitnesstrackers zijn zich steeds meer gaan richten op slaap, hartslag en stress. Eerder voegde Fitbit al ademhalingsoefeningen toe, waarmee je rustig wordt. Bij de Garmin Vivosmart 3 en Vivosport zien we ondertussen al functies die een stap verder gaan, namelijk hartslagvariabiliteit. Dit wordt continu gemeten als je de fitnesstrackers draagt.
Offline opslaan van muziek
Een andere welkome verbetering is het kunnen opslaan van offline muziek. Zeker als de Charge 3 is voorzien van GPS zul je deze wat vaker gebruiken om buitenshuis te gaan sporten. Je wilt dan onderweg ook naar muziek kunnen luisteren. We zien steeds meer functies op dit soort armbanden die niet direct iets met fitness te maken hebben en muziek luisteren is dan een erg populair. Op de Fitbit Ionic is het mogelijk om 2,5GB aan muziek op te slaan, genoeg voor 300 muzieknummers. Je krijgt ook toegang tot muziekdiensten, zodat je helemaal geen telefoon meer nodig hebt. Luisteren doe je via draadloze oordopjes. Het doet dus dienst als een soort mini iPod.
Meer inzicht
Activity trackers leveren enorm veel data, maar wat doe je ermee? Fabrikanten zijn daarom druk bezig om met slimme algoritmes allerlei bruikbare inzichten uit die enorme berg aan data te halen. Zo krijg je beter inzicht in wat de metingen nu eigenlijk betekenen en hoe je je conditie en fitheid kunt verbeteren. Dat is niet alleen handig na het sporten, maar ook als je onderweg bent. Realtime inzichten dus, zodat je je inspanningen kunt optimaliseren.
Fitbit Pay
Veel wordt het nog niet gebruikt, maar met Fitbit Pay heeft de fabrikant wel een eigen betaaldienst opgetuigd. Dit werkt met een ingebouwde NFC-chip waarop je creditcard-info beveiligd is opgeslagen. Fitbit Pay is al in een aantal landen te gebruiken en werkt met American Express, VISA en Mastercard. Het zou handig zijn als de Charge 3 de eerste fitnesstracker is waarop Fitbit Pay werkt. Nu heb je er nog een Fitbit Ionic of Fitbit Versa voor nodig.
Externe hartslagmeter
Tenslotte zou het handig zijn als je de Fitbit Charge 3 kunt aansluiten op een hartslagmeter met Bluetooth. Zo kun je nog nauwkeuriger je hartslag meten tijdens het sporten. Fitbit maakt Purepulse hartslagsensoren die elke seconde een meting doen tijdens het sporten en in rust elke 5 seconden je hartslag meten. Maar realtime info van je hartslagzone is veel nuttiger, speciaal bij heel intensieve workouts en bij mensen die een Fitbit dragen om bijvoorbeeld na een hartaanval of andere aandoening weer fit te worden.
Fitbit Charge 3 kopen
De Fitbit Charge 3 is nog niet verkrijgbaar in de winkel. Wil je nu al een fitnesstracker hebben, kijk dan eens naar de Fitbit Charge 2, Fitbit Alta HR of de Fitbit Flex 2. Zoek je iets wat meer op een horloge lijkt, dan is de Fitbit Blaze iets voor jou.