Garmin fenix 5 met hartslagmeter

Zo kun je hartslag meten met je Garmin

De Garmin-sporthorloges zijn mateloos populair. Vroeger moest je nog een aparte hartslagmeter met borstband dragen, om je hartslagmetingen op je Garmin-horloge te kunnen bekijken. Maar de fabrikant stopt de hartslagmeter steeds vaker in het horloge zelf. Hoe werkt het, welke hartslagdata kun je bekijken en hoe haal je er bruikbare informatie uit?

Garmin werkt met optische hartslagmeters

In 2015 bracht Garmin de Forerunner 225 uit, het eerste model met ingebouwde optische hartslagmeter. Sindsdien worden steeds meer modellen voorzien van zo’n hartslagmeter, die je om je pols draagt. De technologie is vergelijkbaar met wat Apple en Fitbit doen, maar Garmin heeft er een eigen sensortechnologie voor ontwikkeld, met de naam Elevate. Het gaat om een optische sensor (dus met lampjes), die je aan de achterkant van de horloges vindt. Als je het horloge of de fitnessamband om je pols doet zit de sensor altijd op de juiste plek, dicht tegen de huid. De meting kan dan meteen beginnen.

Garmin Fenix hartslagmeter

Bij een hartslagmeter die je om je borst draagt wordt de elektrische activiteit van je hart gemeten, terwijl een optische hartslagmeter een serie lichtbundels op de huid schijnt. Die verlichten de haarvaten, zodat goed het pulsen van het bloed te zien is. Zo kun je realtime je hartslag bijhouden.

Dit doet Garmin met hartslagmeters

In sommige Garmin-producten zit een hartslagmeter. Het gaat dan bijvoorbeeld om de fitnesstrackers Vivosport en Vivosmart 3. Bij de sporthorloges kun je kiezen uit de Vivoactive, diverse Forerunner-modellen, de Fenix 5, Fenix Chronos, Vivomove HR en Approach X40. Van deze modellen zijn de Forerunner en Fenix het meest gericht op sporten zoals hardlopen en fietsen. De Forerunner 30, 35, 235, 735, 645 en 935 zijn onder andere voorzien van hartslagmeter. De Approach is een armband voor golfers, terwijl de Vivomove en Vivoactive meer gericht zijn op lifestyle dan op sporten. Er is dus keuze genoeg, al zul je wel even moeten opletten of er een hartslagmeter in zit, want dat is niet bij alle modellen het geval.

Garmin gebruikt het in eerste instantie voor het meten van sportprestaties, maar de afgelopen tijd zien we steeds meer fabrikanten die het ook gebruiken om inzicht te geven in stress en ontspanning.

Maar wat kan je met de hartslagdata van je Garmin?

Hoe duurder het Garmin-horloge, hoe meer functies erop zitten. Dit kun je zien tijdens een workout:

Realtime hartslag
Dit zal de belangrijkste reden zijn om een sporthorloge met hartslagmeter te nemen. Je ziet je hartslag in BPM (beats per minute) en kunt daaruit afleiden hoe intensief je inspanning is. Garmin laat ook je huidige hartslagzone zien. Via de instellingen van je horloge kun je aangeven dat je de hartslag naast andere gegevens wilt zien, bijvoorbeeld het tempo of de afgelegde afstand.

Rusthartslag 24/7
Als je je Garmin de hele dag (en nacht) draagt kun je ook zien wat je rusthartslag is. Een grafiek laat dit zien, inclusief de hoogste en de laagste waarde. Rusthartslag geeft je fitheid aan en als het verhoogd is, is dat een teken van stress of onvoldoende herstel. Je loopt dan kans op hartziekten of blessures. Voor veel mensen is 60-80 normaal maar als je fit bent is een waarde tussen 40-60 iets om naar te streven. Sporthorloges gebruiken de rusthartslag en je maximale hartslag om je hartslagzones te berekenen.

Schatting van VO2 Max
De VO2 Max geeft aan hoe snel je hart en longen zuurstof kunnen vervoeren naar je spieren. Het is een maat voor je aerobische fitheid. Hoe fitter je wordt, hoe hoger de VO2 Max score. Op de Forerunner 935 krijg je de VO2 Max te zien in een kleurcode. Om de schatting goed te kunnen maken moet je enkele minuten buitenshuis gaan hardlopen met GPS-tracking aan. Je kunt het ook bepalen als je een vermogensmeter op de fiets hebt.

Dit geven de kleuren aan:
Rood – slecht
Oranje – redelijk
Groen – goed
Blauw – zeer goed
Paars – uitstekend

Hersteltijd
De duurdere modellen kunnen ook aangeven of je voldoende hersteld bent of beter nog een dagje kunt wachten voordat je weer gaat trainen. Dit is afhankelijk van je VO2 Max score en het kan pas bepaald worden als je je sporthorloge een tijdje gebruikt. Je krijgt de hersteltijd te zien nadat je een training hebt opgeslagen. Ook kun je het zien in de prestatie-widget op je horloge. De hersteltijd is een aanbeveling en je krijgt ook te zien wanneer je het beste weer kunt sporten en met welke intensiteit.

VO2 Max meten met Garmin Vivosmart 3

Herstelhartslag
Ook op de duurdere modellen: je herstelhartslag gebaseerd op je eerdere trainingen. Je krijgt dit twee minuten na een workout te zien. Het verschil tussen je hartslag tijdens het trainen en de hartslag na twee minuten is je herstelhartslag. Dit verschil moet dus zo groot mogelijk zijn, want het geeft aan dat je snel herstelt na inspanning. Je kunt dit het beste bepalen als je na het sporten volledig stopt met bewegen. Hoe hoger dit getal, hoe gezonder je hart.

Trainingseffect
De functie trainingseffect laat zien wat de impact van aerobe en anaerobe training op je lichaam is. Sommige wearables van Garmin laten alleen één waarde zien, andere tonen beide. Het wordt bepaald op basis van je hartslagdata, de duur en de intensiteit van de training. Daarbij krijg je een kleurcode te zien en een getal, dat aangeeft of een workout heeft bijgedragen aan je fitheidsniveau. Je kunt dus te zien krijgen dat je fitheid is verbeterd, of dat je niet slim bezig bent geweest omdat je onvoldoende hersteld was.

VO2 Max meten met Garmin Vivosmart 3

Stressniveau
Sommige wearables van Garmin kunnen ook je stressniveau meten, onder andere de Vivosmart 3 en de Fenix 5-serie. Het is ook te vinden op de duurdere Forerunner-horloges. Op basis van je hartslagvariabiliteit (HRV) krijg je te zien of je gestresst bent. De HRV heeft te maken met het tijdsinterval tussen hartslagen, waarbij kleine wisselingen optreden. Het is afhankelijk van leeftijd, gezondheid en tijdstip van de dag. Je krijgt een score tussen 1 en 100 te zien, waarbij 100 staat voor maximale stress. Daarbij kijkt het horloge over een tijdsperiode van vier uur terug, zodat je kunt zien of er misschien een stressvollegebeurtenis is geweest.

HRV-stresstest
Garmin gebruikt de hartslagvariabiliteit (HRV) nog op een andere manier, namelijk om je inzicht te geven in het samenspel van stress, training, voeding en alledaagse stress. Je moet hiervoor een hartslagmeter met borstband dragen. Je gaat vervolgens gedurende 3 minuten je HRV meten. Op basis daarvan kun je beter beslissen of het weer tijd is om te gaan sporten, of dat je beter in je hangmat kunt gaan liggen.

Garmin hartslagmeter

Garmin hartslagdata analyseren

Wil je echt helemaal los gaan met het analyseren van je hartslagdata, dan kun je alle metingen ook op je smartphone of laptop terugzien. Dit werkt via de Garmin Connect-app, waar je de hardslag- en stressmetingen meteen te zien krijgt op het tabblad Mijn Dag. Je ziet een grafiek van de dag en de ontwikkeling van je hartslag gedurende de dag. Zo zie je meteen welke gebeurtenissen extra stressvol waren. Ook kun je eerdere metingen terugzien op de kalender. Je ziet voor de afgelopen 7 dagen, maand of jaar je rusthartslag, gemiddelden en hoogste hartslag. Ook zie je hoe de VO2 Max, het trainingseffect en de HRV-stressdata zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld.

Garmin geeft je ook de mogelijkheid om je hartslagzones zelf in te stellen, zodat je op basis van je hartslag kunt trainen.