wii-fit-thuis

5 tips om thuis te fitnessen

Als het buiten te warm of te koud is, heb je niet altijd zin om buiten te gaan hardlopen of fietsen. Maar of het nu regent of bloedheet is: je kunt altijd binnenshuis aan de slag, om iets aan je conditie te doen. Met deze 5 tips haal je het maximale uit trainen in je eigen woonkamer of slaapkamer.

1. Haal een kettlebell in huis

Geen ruimte voor een fitnessapparaat? Begrijpelijk, want die nemen veel ruimte in beslag. Een kettlebell is een goedkoop hulpmiddel om toch je spieren te kunnen trainen. Er zijn allerlei oefeningen mogelijk met één of twee kettlebells, waarmee je vooral je bovenlichaam traint. Maar je kunt er ook je onderlichaam mee trainen door kettlebell squats te doen. Afhankelijk van de mate waarin je al getraind hebt kies je voor een lichtere kettlebell (rond 10 kilo) of een zwaardere (rond 20 kilo).

binnenshuis aan conditie werken

2. Vergeet de sportschool

Zeg het abonnement op de sportschool maar op, want als het buiten koud is heb je helemaal geen zin om de deur elke ochtend of avond de deur uit te gaan. ’s Ochtends om een uur of zeven snel omkleden om richting sportschool te gaan? Brrr! Welnee, je rolt thuis een yogamatje uit en kunt meteen aan de slag met oefeningen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Met bodyweight oefeningen zoals squats en push-ups maak je je lichaam sterker, zonder dat je een cent hoeft uit te geven aan apparatuur.

3. Hang een schema op

Het handige van thuis trainen is dat je alles bij de hand hebt en in je vertrouwde omgeving bent. Je kunt sieraden afdoen als ze knellen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je ze kwijtraakt. Het betekent ook dat je makkelijk een schema aan de muur kunt opprikken, waar je precies afvinkt welke oefeningen je hebt gedaan. Het motiveert, omdat je elke dag iets kunt afvinken. En het zorgt ervoor dat je gericht aan een doel werkt. Eventueel kun je daarvoor ook apps gebruiken.

4. Zet de tv aan

Je hebt er misschien meewarig om moeten lachen: mensen die fitness-dvd’s kopen en voor de televisie zichzelf in het zweet werken. Maar eigenlijk is het niet zo gek. Misschien kun je een paar afgeprijsde fitness-dvd’s op de kop tikken of een programma downloaden. Er zijn ook smartphone-apps die oefeningen bevatten en die je via een Apple TV of Chromecast-stick kan bekijken op het grotere tv-scherm. Dat werkt veel prettiger dan het staren op een veel te klein telefoonschermpje.

5. Maak van wachttijd fitnesstijd

Wat ben je aan het doen als je staat te tandenpoetsen? Waarschijnlijk niets: je kijkt in de spiegel, laat je gedachten wat rondgaan en twee minuten later zet je de tandenborstel weer weg. Die twee minuten poetstijd kun je makkelijk combineren met een paar squats. Het zijn twee simpele handelingen waar je geen complexe oog-handcoördinatie voor nodig hebt. Ook lunges kun je goed doen terwijl je aan het tandenpoetsen bent. Op dezelfde manier kun je wachten aan de telefoon en wachten bij het gasfornuis nuttig gebruiken. Squats en lunges zijn altijd goed!