Maaltijden tracken met Lifesum

De Lifesum-app kan automatisch je maaltijden herkennen

Een van de meest lastige dingen voor foodies die hun eetgewoonten willen bijhouden is het invoeren van alles wat je eet. Het blijft altijd een hele klus, zeker als je weinig voorverpakte maaltijden eet. Lifesum gaat proberen er iets aan te doen. Deze app gebruikt kunstmatige intelligentie om te herkennen wat er op je bord ligt.
Lees verder “De Lifesum-app kan automatisch je maaltijden herkennen”

Prepd Pack onderweg

Meet wat je eet met deze lunchtrommel

Fitness en beweging kun je tegenwoordig automatisch meten, met een tracker in je broekzak. Bij voedsel is dat wat lastiger. Er is nog steeds geen slimme vork waarmee je precies kunt meten wat je eet. Je moet handmatig invullen wat je hebt gegeten of je aan een strikt dieet houden. De Prepd Pack probeert het iets makkelijker te maken, met een lunchbox met meerdere vakjes. Er hoort een app bij met recepten, zodat je precies weet wat je eet.
Lees verder “Meet wat je eet met deze lunchtrommel”

Real Food: dit vinden gezondheidsexperts gezonde voeding

‘Dit vinden voedingsexperts gezonde voeding’

In februari gaan we op Fithacking extra aandacht besteden aan voeding. Er is nogal wat verwarring omtrent voeding en alle publicaties die je op gezondheidswebsites leest maken het er niet makkelijker op. Het ene onderzoek spreekt het andere tegen, zodat je als weldenkend mens niet meer weet wat je wel en niet moet eten. Gelukkig is er langzamerhand onder mensen die zich niet gek laten maken door de voedingsindustrie wel een algemeen idee ontstaan wat gezonde voeding is. De bekende Yale-wetenschapper David Katz vat het samen: ‘Dit is wat alle voedingsexperts gezond vinden’.
Lees verder “‘Dit vinden voedingsexperts gezonde voeding’”

beste dieet berekenen met computer

Het beste dieet bereken je zelf

beste dieet berekenen met computerHet perfect dieet is op jouw eetgewoonten en de behoeften van jouw lichaam afgestemd. Dat klinkt heel logisch, maar in de praktijk kiezen mensen heel anders: ze gaan een dieet volgen omdat een bekende persoon (Oprah?) er goede ervaringen mee heeft, omdat een kennis uit de buurt er vele kilo’s mee is afgevallen, of omdat ‘iedereen’ het tegenwoordig doet. Met als gevolg dat je een dieet volgt dat eigenlijk niet bij je past. Volgens onderzoekers is er een betere aanpak: een persoonlijk dieet dat door een computer wordt berekend. Zo’n persoonlijk dieet zou bovendien effectiever zijn om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden dan het advies van een voedingskundige. Hoe zit dat?
Lees verder “Het beste dieet bereken je zelf”

bloemkoolontbijt

Bloemkoolontbijt: zo maak je het (+ variatierecepten)

bloemkoolontbijtHeb je al eens bloemkool als ontbijt geprobeerd? Het is gezond en nog lekker ook. Je krijgt ’s ochtends al meteen een flinke portie groente binen en kunt er eindeloos mee variëren, door bijvoorbeeld blauwe bessen, noten, appel, dadels, een handje muesli, vanille-extract, whey-proteïnepoeder, kaneel of banaan toe te voegen. Hieronder vind je het basisrecept en 5 variaties die nog lekkerder zijn.
Lees verder “Bloemkoolontbijt: zo maak je het (+ variatierecepten)”

iPhone-in-hand-Virtuagym-Food

Fithacking Fitmaand, dag 17: Virtuagym Food, voedingsdagboek met bijbehorende sportapp

fithacking-januari-fitmaand
Als ik in een periode weinig tijd heb om te sporten, ga ik extra goed op mijn voeding letten. Dat werkt namelijk óók om te voorkomen dat je riem steeds een gaatje opschuift (en dan bedoel ik: de verkeerde kant op). Er zijn zelfs mensen die beweren dat je zelfs helemaal zonder sport een wasbordje kunt krijgen en tegelijk 4500 calorieën per dag kunt eten, maar dat zijn supermensen. Voor gewone mensen zit er niets anders op, dan wat beter op je voeding te letten en te zorgen dat je de gestelde doelen haalt. Dat kan bijvoorbeeld met Virtuagym Food.
Lees verder “Fithacking Fitmaand, dag 17: Virtuagym Food, voedingsdagboek met bijbehorende sportapp”

Lifesum-iPhone_app

Fithacking Fitmaand, dag 16: Lifesum, eetgewoontes veranderen en calorieën tellen

fithacking-januari-fitmaand
Lifesum is noemt zich een lifestyle-tracker en een calorieënteller. De app belooft dat je makkelijker kunt bijhouden wat je eet en welke oefeningen je uitvoert. Dat leidt tot betere voedingskeuzes en betere gewoontes. Klinkt goed! Ik kende de app nog niet zo goed, dus was het een mooi moment om Lifesum eens te proberen. Op aanraden van Apple en Google trouwens, want allebei hebben ze Lifesum uitgeroepen tot keuze van de redactie en ze hebben er ook aardig wat promotie voor gemaakt. Misschien is dat wel de reden dat deze app ongemerkt al aardig wat gebruikers heeft, ook in Nederland. Later ontdekte ik trouwens dat ik deze app eigenlijk al wel kende: hij heette vroeger ShapeUp Club.
Lees verder “Fithacking Fitmaand, dag 16: Lifesum, eetgewoontes veranderen en calorieën tellen”

carrot-hunger-rood

Fithacking Fitmaand, dag 9: Carrot Hunger, voeding vastleggen met humor

fithacking-januari-fitmaand
Vandaag op Fithacking een gloednieuwe app, die nog maar net is verschenen. Carrot Hunger is een app waarmee je je voeding vastlegt, maar dan wel op een heel bijzondere manier. Terwijl je invoert wat je hebt gegeten geeft de app commentaar – op een wel heel bijzondere manier. Zo krijg je te horen dat je een skelet bent als je niet genoeg eet. Maar je krijgt ook een sneer als je over je calorieëndoel gaat.
Lees verder “Fithacking Fitmaand, dag 9: Carrot Hunger, voeding vastleggen met humor”

myfitnesspal-plaatje

Fithacking Fitmaand, dag 6: MyFitnessPal, een app voor je voedingsgewoontes

fithacking-januari-fitmaand
Elke dag vind je op Fithacking een bespreking van een nieuwe app, die ik zelf heb uitgeprobeerd. Tot nu toe was dat vaak een compleet nieuwe app, die ik nog niet eerder uitvoerig had getest, maar vandaag blijf ik op vertrouwd terrein. MyFitnessPal is een app die heel veel mensen al gebruiken voor het vastleggen van hun voedingsgewoontes. Ook in Nederland, want de app bevat een erg complete Nederlandse database met allerlei producten. Zelfs de pindakaas van Lidl en de stroopwafels van Jumbo staan erin. Biefstuk van Loetje? Ook die vind je in de app.
Lees verder “Fithacking Fitmaand, dag 6: MyFitnessPal, een app voor je voedingsgewoontes”

voedingsrichtlijnen

Voedingsrichtlijnen wereldwijd verschillen nogal

voedingsrichtlijnen
voedingsrichtlijnen
Voedingsgewoontes zijn zo gevarieerd als je vriendenkring: terwijl de ene persoon zweert bij diepvriespizza’s, eet de ander liever een ingewikkeld gerecht met (ugh!) kippenmaagjes. En terwijl Italianen zich lam eten aan pasta, tappen de Maasai gewoon wat bloed van een koe af. Het is dan ook interessant om te zien hoe de voedingsadviezen wereldwijd verschillen. Op deze webpagina is te zien wat de adviezen per land zijn.
Lees verder “Voedingsrichtlijnen wereldwijd verschillen nogal”