Maaltijden tracken met Lifesum

De Lifesum-app kan automatisch je maaltijden herkennen

Een van de meest lastige dingen voor foodies die hun eetgewoonten willen bijhouden is het invoeren van alles wat je eet. Het blijft altijd een hele klus, zeker als je weinig voorverpakte maaltijden eet. Lifesum gaat proberen er iets aan te doen. Deze app gebruikt kunstmatige intelligentie om te herkennen wat er op je bord ligt.

Eten herkennen met Lifesum

Als je ooit hebt geprobeerd om je eetgewoonten en calorieën vast te leggen, dan weet je dat het lastig is om precies te noteren wat je hebt gegeten. In MyFitnessPal vind je wel een lange lijst met voedingswaren, maar zelfs dan is het nog lastig om in te voeren als je net een tapasmaaltijd of een rotirol hebt gegeten. Heb je het product gevonden dat je zoekt, dan zijn er vaak meerdere varianten, waardoor je wel even bezig bent. Uiteindelijk heb je er geen zin meer in en geef je het op.

Jammer, want dankzij kunstmatige intelligentie en machine learning is tegenwoordig veel meer mogelijk. Lifesum heeft een nieuwe functie toegevoegd aan de app waarmee je je voeding bijna automatisch kunt tracken. Je maakt een foto van de maaltijd en de app herkent vlees, aardappelen en groente vanzelf, inclusief het sausje. Je geeft een naam aan de maaltijd en bent klaar. Ook bij een pizza kan Lifesum vrij nauwkeurig gokken welke variant het (ongeveer) is.

Pizza

Het klinkt veelbelovend en dat is het ook. Lifesum kan natuurlijk nog niet al je maaltijden herkennen, maar bij een broodje hamburger of een pizza zal het vaak meteen lukken. Maak je een foto van je bord, dan gebruikt de app een gigantische database van foto’s om mee te vergelijken. Je krijgt de items te zien die op jouw maaltijd lijken, bijvoorbeeld de asperges op je bord. Als je het daarmee eens bent hoef je alleen maar op OK te drukken.

Is betalen voor Lifesum de moeite?

Je kunt de automatische maaltijdherkenning alleen gebruiken als je een betaald abonnement afsluit. Dat kost tussen een paar euro en een tientje per maand, afhankelijk van de tijdsperiode die je kiest:

  • 1 maand: €9,99
  • 3 maanden: €21,99

  • 12 maanden: €44,99

Je krijgt dan veel meer functies, want alleen de (nog experimentele) herkenning van maaltijden is het nog niet waard.

Met het betaalde abonnement van Lifesum krijg je aanbevelingen welk dieet het best bij je past en je krijgt er meteen een weekplan met menu’s en een boodschappenlijstje bij. Ook krijg je dan de mogelijkheid om de gegevens te synchroniseren met allerlei fitness-apps zoals Moves, Nokia Health, Jawbone, Fitbit, Endomondo en Runkeeper.

Lifesum kun je hier downloaden voor iPhone en iPad.