myfitnesspal-plaatje

Fithacking Fitmaand, dag 6: MyFitnessPal, een app voor je voedingsgewoontes

fithacking-januari-fitmaand
Elke dag vind je op Fithacking een bespreking van een nieuwe app, die ik zelf heb uitgeprobeerd. Tot nu toe was dat vaak een compleet nieuwe app, die ik nog niet eerder uitvoerig had getest, maar vandaag blijf ik op vertrouwd terrein. MyFitnessPal is een app die heel veel mensen al gebruiken voor het vastleggen van hun voedingsgewoontes. Ook in Nederland, want de app bevat een erg complete Nederlandse database met allerlei producten. Zelfs de pindakaas van Lidl en de stroopwafels van Jumbo staan erin. Biefstuk van Loetje? Ook die vind je in de app.

myfitnesspal-invoeren myfitnesspal-logboek-voeding

MyFitnessPal is een alternatief voor Nederlandse apps zoals Foodzy en Virtuagym Food, die ik al eens eerder heb besproken.

Als je de app installeert, vul je meteen je gewicht, geboortedatum, huidige gewicht, geslacht, lichaamslengte en activiteitsniveau in. MyFitnessPal berekent op basis daarvan hoeveel calorieën je moet eten om het aangegeven doel te behalen. Je ziet ook hoeveel calorieën je moet halen uit vet, koolhydraten en eiwitten. Heeft het aangegeven caloriebeperkte dieet niet jouw voorkeur, dan kun je dat instellen. Je kunt via de website zelfs gedetailleerd aangeven hoeveel van de genoemde (micro)nutriënten je wilt binnenkrijgen.

myfitnesspal-grafiek myfitnesspal-samenstelling-voeding

Als je de app een tijdje gebruikt, leer je steeds beter hoe je binnen de grenzen van het ingestelde dieet past. Het handige daarbij is dat veel voedingsmiddelen erin staan, ook typisch Nederlandse producten en etenswaren van bepaalde supermarkten. Natuurlijk niet die van ‘eetbewuste’ supermarkten als Marqt, Bilder & De Clerq en Landmarkt, maar wel van de bekende namen zoals Albert Heijn en C1000. Je kunt gegeten voedingsmiddelen zelfs toevoegen door de streepjescode van de verpakking te scannen. Aan de hand van grafieken zie je of het is gelukt om binnen de aangegeven grenzen te blijven.

Aanvankelijk was MyFitnessPal vooral een voedingstracker, waarmee je vastlegde wat je had gegeten. Maar er zitten langzamerhand steeds meer functies in, voor het meten van de hoeveelheid water die je hebt gedronken en voor het invoeren van cardio-activiteiten en krachttraining. MyFitnessPal kan je calorieëndoel automatisch aanpassen als je veel hebt gesport. Dit gaat uit van de (nogal naïeve) veronderstelling dat je elke calorie die je met voeding hebt binnengekregen ook meteen eraf kunt trainen. Maar goed, alleen naar calorieën kijken is op zich al een naïeve bezigheid, dus ik kijk er wel naar maar gebruik het vooral om te kijken of ik wel genoeg eet. Als je wat meer op voeding gaat letten en ijs en koekjes wat vaker laat staan, is het nog best moeilijk om aan mijn dagelijkse doel van zo’n 1500 calorieën te komen. MyFitnessPal raadt mijn trouwens aan om 1250 calorieën per dag te eten, maar dat is gebaseerd op het idee dat je de hele dag stilzit op een bureaustoel. Koppel je een Fitbit of andere fitnesstracker met de app, dan leest MyFitnessPal het aantal stappen en de verbrande calorieën vanzelf in en corrigeert je dagelijkse calorieëndoel.

Wat ik zelf ook leuk vind, is dat je vrienden kunt maken in de app. Je krijgt te zien wat vrienden hebben gegeten, of ze hebben gesport en hoeveel gewicht ze al kwijt zijn. Dat motiveert.

myfitnesspal-gewichtsgrafiek myfitnesspal-logboek-beweging

Voor wie?

MyFitnessPal is een no-brainer voor mensen die meer op hun voeding willen letten. De app bevat meer dan 3 miljoen voedingsmiddelen, waaronder veel Nederlandse en Belgische. Invullen is dus geen probleem: wat je zoekt staat er meestal wel in en als je de streepjescodescanner gebruikt kost het nauwelijks moeite. MyFitnessPal onthoudt ook je laatst gegeten voedingsmiddelen, dus als je in een periode waarin je wat meer op je voeding let niet teveel varieert met maaltijden, wordt het invullen nog makkelijker. Elke ochtend een eitje bij het ontbijt? Geen probleem. Je kunt ook maaltijden kopiëren van de vorige dag. Alleen wanneer je heel specifieke producten eet of veel supplementen eet en precies wilt bijhouden wat je hebt binnengekregen, is MyFitnessPal misschien iets teveel gericht op de doorsnee gebruikers. Maar in dat geval zijn er eigenlijk geen apps waarmee je wel aan de slag kunt.

Is het wat?

Ja! MyFitnessPal is een superhandige app met een no-nonsense uitstraling. Het mooie is dat het niet one-size-fits-all is: je kunt zelf de voedingsplannen aanpassen, bijvoorbeeld op basis van de adviezen van een trainer of diëtist. Wat ik persoonlijk wel weer jammer vind is dat de nadruk erg op calorieëntellen ligt, terwijl het veel belangrijker is om te weten waar die calorieën uit ontstaan. Ik haal ze liever uit een avocado (veel calorieën) dan uit een lolly (weinig calorieën). Maar goed, je moet toch ergens op letten en glucosespiegel in je bloed kun je niet zo makkelijk meten.

MyFitnessPal downloaden

De app is beschikbaar voor iPhone, Android, BlackBerry en Windows en kost helemaal niets.

Eerder verschenen: