Lifesum-iPhone_app

Lifesum, eetgewoontes veranderen en calorieën tellen

fithacking-januari-fitmaand
Lifesum is noemt zich een lifestyle-tracker en een calorieënteller. De app belooft dat je makkelijker kunt bijhouden wat je eet en welke oefeningen je uitvoert. Dat leidt tot betere voedingskeuzes en betere gewoontes. Klinkt goed! Ik kende de app nog niet zo goed, dus was het een mooi moment om Lifesum eens te proberen. Op aanraden van Apple en Google trouwens, want allebei hebben ze Lifesum uitgeroepen tot keuze van de redactie en ze hebben er ook aardig wat promotie voor gemaakt. Misschien is dat wel de reden dat deze app ongemerkt al aardig wat gebruikers heeft, ook in Nederland. Later ontdekte ik trouwens dat ik deze app eigenlijk al wel kende: hij heette vroeger ShapeUp Club.

Lifesum: wat wil je bereiken?

Als je Lifesum installeert en voor de eerste keer opstart, heb je keuze uit drie opties: gezonder zijn, afvallen en zwaarder worden. Dit zijn de drie doelen waar Lifesum je mee kan helpen. Vervolgens geef je aan of je man/vrouw bent, hoe oud je bent, wat je lichaamslengte is en hoeveel je weegt. Je vult ook in wat je streefgewicht is en Lifesum berekent in hoeveel weken je dat kunt bereiken. In mijn geval werd ingesteld dat ik over 9 weken mijn doel bereik en daarvoor zal ik 0,55 kg per week moeten afvallen. Helaas kun je niet als doel instellen dat je alleen vetmassa kwijt wilt en niet zozeer zit te wachten op minder kilo’s. Maar goed, daar valt mee te leven. Als ik het advies van Lifesum opvolg moet ik dagelijks 1439 calorieën eten.

lifesum-doel-kiezen lifesum-plan

Ben je klaar met invullen, dan opent Lifesum een scherm met foto’s van populaire producten zoals appels, koffie en bagels. Het lijkt erop dat Lifesum erg Amerikaans georiënteerd is, maar dat blijkt bij nader inzien toch mee te vallen. Vul bijvoorbeeld ‘Fristi’ in en je hebt keuze uit vier soorten Fristi. Niet dat ik het drink, maar het geeft aan hoe uitgebreid de database is. Pindakaas? Een stuk of twintig varianten: naturel, met nootjes of extra smeuïg.

Lifesum: voeding invoeren

Ik at vandaag als ontbijt Turkse yoghurt met blauwe bessen en vulde dat in. Lifesum laat je kiezen uit verschillende porties: een schep, kom of andere maat. Soms weet je niet precies hoeveel je hebt gegeten (je loopt immers niet steeds met een weegschaal op zak), maar in dat geval kun je ook wat schatten. Het gaat erom dat het ongeveer klopt. Mijn ontbijt leverde 136 calorieën op en volgens Lifesum mag ik nog wel even dooreten, want er zijn nog 224 calorieën over voor het ontbijt. Want het gaat bij deze app niet om jezelf uithongeren, maar om bij elke maaltijd een redelijke hoeveelheid voedsel binnen te krijgen – liefst gezonde. Die voedingsadviezen kun je trouwens uitschakelen.

lifesum-dagboek lifesum-voeding

Lifesum: sportactiviteiten invoeren

Tot zover alleen maar positieve ervaringen. Deze app is best handig en kan de vergelijking met Foodzy, MyFitnessPal en Virtuagym Food goed doorstaan. Bij de sportactiviteiten bleek Lifesum toch wel wat steekjes te laten vallen. Als ik squats wil invoeren, herkent de app alleen squash. Lunges bestaan ook niet. En buikspieroefeningen of crunches? Vergeet het maar: ‘Lopen met krukken’ is wat Lifesum voorstelt als alternatief. Zo wordt het wel wat lastig om je oefeningen in te vullen, want eigenlijk bedoelt Lifesum gewoon: ‘sporten’. Maar dan wel een van de goedgekeurde sporten, zoals bowlen, voetbal, schaatsen of… lopen met krukken.

lifesum-maaltijden lifesum-sport

Bij die sportactiviteiten geef je aan hoe lang je bezig bent geweest (standaard 30 minuten) en Lifesum brengt de verbrande calorieën in mindering, net zoals MyFitnessPal doet. Dat is niet helemaal correct, want het wekt de indruk dat je junkfood kunt eten en light-energiedrank kunt drinken, als je maar zorgt dat je genoeg sportactiviteiten er tegenover stelt. Nog een ander kritiekpuntje: bij hardlopen kun je alleen (afgerond) 10, 13 en 16 km/h kiezen maar de app houdt geen rekening met langzamere lopers. Terwijl mensen die behoefte hebben om af te vallen, niet altijd in topvorm zijn en met 13 km/h door het park sprinten.

Voor wie?

Lifesum is een app voor mensen die willen afvallen, zwaarder willen worden of gewoon gezond willen blijven. De app is lekker makkelijk en overzichtelijk, dus ook geschikt voor mensen die wat minder handig met technologie zijn. Standaard vind je in Lifesum een caloriebeperkt dieet, maar tegen betaling kun je ook gebruik maken van drie andere diëten: het 5:2 dieet (waarbij je twee dagen per week gaat vasten), het LCHF-dieet (veel vet, weinig koolhydraten) of een eiwitrijk dieet (voor spieropbouw). Dat kost geld: €3,33 per maand als je meteen een jaarabonnement afsluit. Of €8,99 als je per maand betaalt.

Is het wat?

Lifesum is een prima app voor mensen die hun calorie-inname in de gaten willen houden. De app is lekker duidelijk en overzichtelijk, geeft je een duidelijk doel en helpt je bij het invoeren van voedingswaren. Dat werkt trouwens ook via de streepjescode op de verpakking. De sportfunctie is wat minder handig, omdat lang niet alles erin staat. Qua voeding gaat er ook wel eens wat mis: zo werd mijn halfliterflesje Chaudfontaine met de streepjescodescanner herkend als een flesje San Pellegrino. Da’s ook water, maar het zou mooier zijn als het merk ook nog klopt.

Lifesum downloaden

Lifesum is te downloaden voor iPhones en Android-smartphones. In beide gevallen krijgt de app een redelijk goede waardering.