beste dieet berekenen met computer

Het beste dieet bereken je zelf

beste dieet berekenen met computerHet perfect dieet is op jouw eetgewoonten en de behoeften van jouw lichaam afgestemd. Dat klinkt heel logisch, maar in de praktijk kiezen mensen heel anders: ze gaan een dieet volgen omdat een bekende persoon (Oprah?) er goede ervaringen mee heeft, omdat een kennis uit de buurt er vele kilo’s mee is afgevallen, of omdat ‘iedereen’ het tegenwoordig doet. Met als gevolg dat je een dieet volgt dat eigenlijk niet bij je past. Volgens onderzoekers is er een betere aanpak: een persoonlijk dieet dat door een computer wordt berekend. Zo’n persoonlijk dieet zou bovendien effectiever zijn om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden dan het advies van een voedingskundige. Hoe zit dat?

Persoonlijk dieet

Hoogleraren Eran Segal en Eran Elinav van het Weizmann Institute of Science onderzochten de bloedglucosewaarden van 800 vrijwilligers. Een week lang werd elke 5 minuten de bloedglucose gecheckt, waarbij ze hun normale eetpatroon volgden. Wat opviel, was hoe verschillend de vrijwilligers reageerden op bepaalde etenswaren. Sommige proefpersonen kregen bijvoorbeeld een veel hogere glucosepiek bij ijs dan bij rijst, terwijl het bij anderen precies andersom was. Er was ook een proefpersoon die de hele dag groente at en op het eerste gezicht een gezond eetpatroon had. Uit de metingen bleek echter dat het glucoseniveau sterk steeg na het eten van tomaten.

‘Goed’ en ‘slecht’ dieet

Vervolgens berekenden de onderzoekers voor een kleinere groep pre-diabetespatiënten een persoonlijk dieet op basis van de metingen. De ene helft van de proefpersonen volgde een week lang een ‘goed’ dieet dat tot minder pieken in glucosewaarden zou moeten leiden. Daarna volgden ze een week lang een ‘slecht’ dieet. De andere helft van de proefpersonen volgde een dieet dat was samengesteld door voedingskundigen.

Het persoonlijke dieet dat door de computer was berekend, bleek het meest effectief. In de week waarin de proefpersonen een dieet volgden dat op hun eerdere metingen was afgestemd, ging het glucoseniveau in het bloed naar normale waarden, terwijl deze groep eerder met verhoogde waarden te maken had.

De onderzoekers denken dat ze binnen enkele maanden een persoonlijk dieet kunnen aanbieden, dat is afgestemd op de manier hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen.

Bepaal zelf je perfecte dieet

Maar wat kun je met deze uitkomsten? Je kunt vrij gemakkelijk je eigen bloedglucosewaarden meten, met een apparaatje dat zo’n 20 tot 25 euro kost, maar het is praktisch niet haalbaar om dat elke 5 minuten te doen. Je hebt voor elke meting namelijk een druppeltje bloed nodig en je moet wel gek zijn om elke 5 minuten in je vinger te prikken. Bij het onderzoek werd bij de proefpersonen een apparaatje aangebracht, die continu de bloedsuikerwaarden kan meten. Wel zou je de impact van maaltijden met verschillende samenstelling kunnen vergelijken: een ontbijt met veel of weinig koolhydraten, eiwitten of vetten, waarbij je een uur later kijkt welk effect het op je bloedsuikerwaarden heeft gehad.

Bron: Cell