Sportvasten dag 8:diner

Sportvasten dag 8: de tweede opbouwdag

Het gaat steeds gemakkelijker. Behalve dat het roze aardbeiendrankje me een beetje tegen begint te staan: ik begin het steeds meer te verdunnen en steeds langzamer op te drinken, maar word er toch een beetje draaierig van. Dat is de hele tijd al zo, sinds ik weer ben begonnen met eten. In de instructie staat dat je er een opgejaagd gevoel van kunt krijgen en het daarom zo rustig mogelijk moet opdrinken. Maar zelfs heel traag drinken is nu niet meer prettig en daar had ik de eerste dagen helemaal geen last van. Ook nam vanaf vandaag mijn gewicht weer wat toe. Logisch, want ik eet weer. Maar volgens de theorie van sportvasten zou mijn gewicht de komende tijd nog verder kunnen afnemen, omdat het effect langer doorwerkt.

Update achteraf: na dag 8 is mijn gewicht niet verder gedaald, ook niet bij mijn teamgenoot, waarmee ik het sportvasten samen deed.

Hieronder lees je:

Wat mocht ik eten?

Op de tweede afbouwdag van sportvasten is het principe: opbouwen van calorie├źn in de vorm van onverzadigde vetten, eiwitten en beperkt koolhydraten.

Je dag kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

Ontbijt: 1 kiwi (geen tropisch fruit zoals een banaan) en 200 ml magere kwark.
Lunch: een gemengde salade van 200 gram sla, tomaten, olijven, kappertjes met 2 eetlepels olijfolie als dressing. Neem na de lunch 100 gram pistachenoten.
Diner: 2 gekookte eitjes met 200 gram gekookte groente

Wat heb ik gegeten?

Onderstaande foto is een beetje mislukt omdat de voorgrond wazig is geworden, maar het gaat om wat erop staat: een kiwi. Ik zou vandaag ook een flinke bak kwark mogen eten, maar ik ben niet meer zo gewend om een ruim ontbijt te eten.

Sportvasten dag 8: ontbijt

Mijn ontbijt bestond daarom uit:

 • 1 kiwi
 • roze aardbeiendrankje
 • 3 pillen

De lunch had ik alvast thuis gemaakt: een salade met gemengde sla, tomaten, olijven en wat gehakte walnoten. Dat laatste was bedoeld voor wat extra ‘bite’. Ik heb daarom wat minder pistachenootjes gegeten.

Sportvasten dag 8 lunch

Mijn lunch:

 • 100 gram gemengde sla
 • 2 tomaten
 • 10 olijven
 • 50 gram gehakte walnoten
 • achteraf 50 gram pistachenoten

En ook nu weer het roze aardbeiendrankje (nog meer verdund) en de 2 pillen. ’s Avonds stond weer hetzelfde avondeten op het menu, maar deze keer hebben we het zonder kaas gemaakt.

Sportvasten dag 8:diner

Mijn avondeten:

 • 2 eieren
 • 200 gram wokgroente
 • Omeletkruiden
 • Olijfolie om te bakken

Zoals je ziet: nog steeds geen vlees en dat vind ik prima vol te houden.

Hoe heb ik gesport?

Omdat ik vond dat ik de afgelopen dagen naar mijn gevoel wat ‘sloom’ had gesport heb ik er vandaag een schepje bovenop gedaan. Het was allemaal wel volgens de regels, maar omdat ik weer wat meer mag eten leek het me goed om die energie ook meteen maar in te zetten voor wat extra inspanning. Het lastige is dat je lichaam weer gewend moet raken aan eten, maar dat het liefste ook weer meteen gaat verbranden. Vandaar da ik op deze maandag 3 workouts heb gedaan:

 • 20 minuten lopen, hartslag 119
 • 22 minuten lopen, hartslag 119
 • 30 minuten steppen met gewichten, hartslag 135

Ik had vandaag genoeg energie, dus echt lastig was het niet om even te gaan zweten.

Vond ik het zwaar?

Je zou misschien denken dat je na een paar dagen heel weinig eten enorme zin krijgt in schransbuien waardoor deze mini-maaltijden eigenlijk veel te weinig zijn. Maar ik heb dat helemaal niet zo ervaren. Ik heb wel gehoord dat andere mensen veel meer moeite hebben met de opbouwdagen, omdat ze het eten veel te weinig vinden. Maar door die paar dagen heel weinig eten heb ik mijn hongergevoel veel beter onder controle gekregen en heb ik eigenlijk helemaal geen trek. Ik probeer de maaltijden een beetje uit te stellen tot het moment dat ik wel trek krijg. Ik verlang ook niet naar bepaald eten zoals patat, koekjes of snoep. Ook heb ik al een week lang geen vlees, vis of zuivel gegeten zonder dat ik het mis. Dat wil niet zeggen dat ik vanaf nu alleen nog maar vegan zou willen eten, want na een tijdje krijg ik vast wel weer trek in een heerlijk stuk cote du boeuf van Jean-Paul. Maar het kost me geen moeite, ook omdat ik weet dat het maar tijdelijk is.

Vorige dag: Sportvasten dag 7: de eerste opbouwdag
Volgende dag: Sportvasten dag 9: de derde opbouwdag

Dit artikel is onderdeel van een serie. Elders lees je mijn verwachtingen over sportvasten en mijn ervaringen en resultaten na sportvasten.