Sportvasten dag 7: diner

Sportvasten dag 7: de eerste opbouwdag

Hoera, ik mag weer eten! Tijdens de 7e dag van sportvasten ga je voor het eerst weer wat vast voedsel eten. Dat is nogal een opluchting na vier dagen met alleen maar sapjes (want op de derde afbouwdag krijg je ook weinig meer binnen dan vruchtensap). Ik zat vandaag op mijn laagste gewicht tot nu toe. De teller staat op bijna -4 kilo, nadat mijn gewicht de afgelopen week gestaag was gedaald. Nu maar hopen dat het voornamelijk vet is.

Hieronder lees je:

Wat mocht ik eten?

Deze eerste opbouwdag draait om het opbouwen van calorie├źn in de vorm van onverzadigde vetten en eiwitten. Ook eet je een beperkte hoeveelheid koolhydraten.

Zo zag het voorbeeldmenu eruit:

Voorbeeld
Ontbijt: 1 appel en 1 kiwi (geen tropisch fruit zoals een banaan).
Lunch: een gemengde salade van 200 gram sla, 2 tomaten en 2 eetlepels kappertjes met 2 eetlepels olijfolie als dressing. Neem na de lunch 50 gram pistachenoten.
Diner: 2 gekookte eitjes met 200 gram gekookte groente

Ja, die 200 gram salade is dus niet 200 gram sla, de fout die ik in het begin maakte. Ze bedoelen dat de totale salade ongeveer 200 gram moet wegen en met wat tomaten kom je al snel aan dat gewicht. Je hoeft dus geen 2 grote zakken sla op te eten. Zoveel honger heb je trouwens ook niet, dat krijg je nooit op.

Wat heb ik gegeten?

Vandaag kan ik gelukkig weer eens wat meer foto’s laten zien, want ik vond het wat onzinnig om drie keer per dag een foto van een glaasje sinaasappelsap te maken. Mijn plan was om het volgende te eten, volgens de instructies.

Ontbijt:

 • 1 appel + 1 kiwi
 • Kop zwarte koffie
 • aardbeiendrankje
 • 3 pillen

Sportvasten dag 7: ontbijt

De appel op bovenstaande foto had ik beter kunnen weglaten, want die kreeg ik niet op. De kiwi heb ik wel opgegeten.

Voor de lunch:

 • 100gr gemengde sla
 • 5 kleine tomaatjes
 • handje kiemgroente
 • 2 eetlepels kappertjes
 • olijfolie
 • 50g pistachenootjes

En natuurlijk weer het aardbeiendrankje en 2 pillen.

Sportvasten dag 7: diner

Als je zo lang niet gegeten hebt is dit echt een uitgebreide maaltijd. Vooral de nootjes zijn een fijne snack. Ik eet eigenlijk zelden chips en koekjes, maar het eten van zo’n bak nootjes smaakt alsof je aan het snoepen bent.

’s Avonds mocht ik voor het eerst weer een warme maaltijd nuttigen. Ik leverde twee eitjes en een zak groente in bij Jean-Paul en dit is wat eruit kwam:

Sportvasten dag 7: diner

Diner:

 • 2 eieren
 • 200 gram wokgroente
 • handje kaas voor de smaak
 • omeletkruiden
 • olie om te bakken

Plus het aardbeiendrankje en 2 pillen.

Achteraf was dit een iets te zware maaltijd, vooral door de kaas. Ik zag ook dat er eigenlijk geen kaas in had mogen zitten, omdat pas op dag 8 weer zuivel op het programma staat. Maar dat is de volgende ochtend al, dus helemaal rampzalig (“oh nee, alles is voor niets geweest!”) leek het me niet.

Hoe heb ik gesport?

Ik heb vandaag rustig aan gedaan en heb een halfuurtje gelopen met een hartslag van 125. Totaal vandaag 5,22 kilometer en 7.000 stappen gezet, iets minder dan gebruikelijk omdat ik een groot deel van de dag thuis was.

Vond ik het zwaar?

Welnee! Ik had er tijdens de sapdagen erg naar uitgekeken dat ik uiteindelijk weer iets zou eten. Omdat het geen zware kost is, voelde ik me nog steeds goed. Het klinkt misschien als niks als je alleen maar wat fruit, sla, groente en twee eieren kunt eten, maar voor mij was het prima. Ik weet niet of ik nog een extra dag met sapjes had volgehouden.

Vorige dag: Sportvasten dag 6: de derde sapdag
Volgende dag: Sportvasten dag 8: de tweede opbouwdag

Dit artikel is onderdeel van een serie. Elders lees je mijn verwachtingen over sportvasten en mijn ervaringen en resultaten na sportvasten.