Sportvasten dag 3: diner

Sportvasten dag 3: de derde afbouwdag

Als je met sportvasten bezig gaat, krijg je de indruk dat je de eerste drie dagen ‘nog gewoon mag eten’, maar dat is helemaal niet zo. Op de derde dag mag je alleen nog fruitsappen drinken, maar gelukkig wel een hele liter, verspreid over de dag. Op de sapdagen die daarna komen drink je ongeveer een halve liter fruitsap, meer niet.

Hieronder lees je:

Wat mocht ik eten?

Vandaag staat in het teken van fruitsappen, die je het liefst vers moet persen.

Voorbeeld
Ontbijt: 2 glazen verse sinaasappel- of grapefruitsap (150 ml).
Lunch: 2 glazen appelsap (150ml).
Diner: 2 glazen verse sinaasappelsap (150 ml).
Voor slapen gaan: 1 glas appelsap (100ml).

Ook hier moet je weer even goed lezen voordat je het fout doet. Je drinkt dus 300ml bij het ontbijt (2 glazen van 150ml), 300ml bij de lunch en 300ml bij het avondeten. En natuurlijk bij elke maaltijd het aardbeiendrankje en de pillen.

Wat heb ik gegeten?

Het wordt steeds minder spannend om verslag te doen van wat ik heb gegeten, maar hier gaat ‘ie. Het ontbijt ziet er nog uit alsof het heel wat is.

Sportvasten dag 3: ontbijt

Ontbijt:

  • 300 ml sinaasappelsap
  • zwarte koffie (Nespresso Roma, vandaar het schuimlaagje)
  • aardbeiendrankje
  • 3 pillen

Ik had een zak met 4 kilo perssinaasappelen gekocht, zodat ik een tijdje vooruit kon. De lunch zag er precies hetzelfde uit.

Sportvasten dag 2: boodschappen

Lunch:

  • 300 ml sinaasappelsap
  • aardbeiendrankje
  • 2 pillen

Sportvasten dag 3: diner

Voor het avondeten moest ik opnieuw 300 ml sinaasappelsap drinken, maar ik zag dat ik nog een flesje Big Tom in de koelkast had staan. Omdat ik op internet zag dat anderen op de derde dag wel tomatensap hebben gedronken (en er zelfs soep van maakten), leek me dat nog wel acceptabel en een stuk minder zoet dan al die sinaasappelsapjes. Big Tom bevat 95% tomatensap en verder kruiden, specerijen en worcestershiresaus, dus het is lekker spicy, een fijne afwisseling als je van scherp eten houdt.

’s Avonds kwamen we erachter dat we al de hele tijd een juicer voor de KitchenAid-keukenmachine in de kast hebben liggen, dus we zijn enthousiast bezig gegaan met het uitpersen van alle sinaasappels. Meteen ook zelf appelsap gemaakt van de Granny Smith-appels die we nog hadden liggen gekocht.

Voor het slapengaan 100ml appelsap opgedronken, zoals was voorgeschreven.

Hoe heb ik gesport?

Workouts:

  • 20 minuten wandelen, gem. hartslag 128
  • 20 minuten EMS Cardio, gem. hartslag 162
  • 16 minuten wandelen, gem. hartslag 127

De EMS-workout was iets te zwaar, met uitschieters naar een hartslag van 190 waardoor nog urenlang de stresshormonen door m’n lichaam gierden. De komende workouts ga ik lekker op eigen houtje in mijn eigen tempo doen.

Vond ik het zwaar?

Ik had er even niet op gerekend dat ik op de derde afbouwdag ook alleen nog maar sapjes mocht drinken, waardoor dit wel een vrij zware dag was. Je mag nog behoorlijk veel sap drinken, maar je krijgt daarna vrij snel weer honger. De soep, salade en nootjes van de voorgaande dagen nemen nog wel wat volume in je maag in, waardoor je toch wel een verzadigd gevoel krijgt. Bij die sapjes had ik het gevoel dat het meteen doorstroomde naar mijn blaas en eigenlijk niets had gegeten. Ik baalde vooral van de workout.

Dit artikel is onderdeel van een serie. Elders lees je mijn verwachtingen over sportvasten en mijn ervaringen en resultaten na sportvasten.