Sportvasten dag 4: ontbijt

Sportvasten dag 4: de eerste sapdag

Dit is de eerste echte sapdag en qua foto’s wordt het een beetje saai. Ik zou drie keer een foto van een glaasje sinaasappelsap kunnen laten zien, maar dat voegt niet zoveel toe. Vandaar één foto van de versgeperste sinaasappelsap die ik de avond voorafgaand aan deze sapdag samen met Jean-Paul had geperst. Gelukkig kon ik op deze dag thuis werken, zodat ik bij eventueel chagrijnige buien (er kunnen wel eens stemmingswisselingen optreden tijdens het sportvasten) in ieder geval anderen niet in de weg zit met mijn chagrijnige kop.

Hieronder lees je:

Wat mocht ik eten?

Het principe van de drie sapdagen is hetzelfde: een lage calorie- en suikerinname, wat neerkomt op ca. 200 kcal en ca. 50 gram suiker. Voor het ontbijt, lunch en diner drink je telkens een klein glas van 150ml appelsap, sinaasappelsap of grapefruitsap. Daarnaast kun je water, koffie of the drinken, uiteraard zonder suiker en melk.

Wat heb ik gegeten?

Met drie kleine glaasjes sinaasappelsap krijg je nauwelijks iets binnen en dan nog voornamelijk fructose. Die 50 gram suiker is meer dan bij een ketodieet gebruikelijk is (20 gram), maar het is in ieder geval iets. Ik heb wel eens intermittent fasting geprobeerd door een hele dag niet te eten, maar dat verhoogt niet echt je levensvreugde. Het is vrij saai en deprimerend als je de hele dag niets eet. Met die drie sapje had ik in ieder geval nog iets om naar uit te kijken.

Sportvasten dag 4: ontbijt

Mijn ontbijt zag er daarom zo uit:

  • 150 ml appelsap
  • zwarte koffie
  • aardbeiendrankje
  • 2 pillen (tijdens de sapdagen geen multivitaminepil)

De verrassend frisgroene kleur van de appelsap was een dag later niet meer zo heel fris, zoals je op de foto kunt zien.

Lunch en ontbijt waren precies hetzelfde:

  • 150 ml sinaasappelsap
  • aardbeiendrankje
  • 2 pillen

Hoe heb ik gesport?

Ik was nog wat van slag van de veel te zware workout van de derde dag, dus ik heb het rustig aan gedaan met sporten. Vandaag was er ook een tussenmeting, waaruit bleek dat ik 2 kg gewicht kwijt was en 4 cm tailleomvang.
Update 25 januari: tijdens de eindmeting bleek het uiteindelijk 3 cm tailleomvang.

  • 17 minuten wandelen op 119 SPM (1,38km)
  • 46 minuten wandelen op 111 SPM (2,59km)
  • Totaal 9.166 stappen en 6,65km gelopen

Vond ik het zwaar?

Het hielp dat ik geen stressvolle activiteiten te doen had en het grootste deel van de dag gewoon geconcentreerd achter de computer kon zitten. Dat lukte eigenlijk prima. De meting eind van de middag was een fijne afwisseling, dus ik raad aan om rustige werkzaamheden te kiezen en voor de variatie ook iets te gaan doen. Dat kan een koffie-afspraak buiten de deur zijn of een lange wandeling. Anders is de dag wel heel saai en lang.

Dit artikel is onderdeel van een serie. Elders lees je mijn verwachtingen over sportvasten en mijn ervaringen en resultaten na sportvasten.