Sportvasten dag 2: diner

Sportvasten dag 2: de tweede afbouwdag

Tijdens de tweede afbouwdag van sportvasten gebruik je alleen voeding met groente, fruit, groente- en fruitsappen en olijfolie. Dus geen dierlijke producten en zetmeel zoals brood, aardappelen, rijst en bonen. Je kunt bijvoorbeeld als ontbijt fruit nemen, als lunch groentesoep en ’s avonds gewokte groente in olijfolie. En daarnaast ga je natuurlijk 30 minuten sporten.

Hieronder lees je:

Wat mocht ik eten?

Ik had besloten om me zo goed mogelijk aan de regels te houden, om in ieder geval te zorgen dat ik op dat punt niet hoefde te twijfelen of ik het wel ‘goed’ had gedaan. Het eetschema gaf als voorbeeld:

Ontbijt: 2 sinaasappels en 1 glas appelsap (150ml)
Lunch: 200 gram in 3 eetlepels olijfolie gewokte groente. Daarna 50 gram pistachnoten.
Diner: 500 ml gorentesoep met daarin min 150 gram soepgroente (zelf gemaakt of uit een pak).

Waarom er zoveel tikfouten in de tekst zitten weet ik niet, maar ik vind het voor een methode die “al door 30.000 mensen is gevolgd” wel wat knullig. Op de eerste dag had ik ook al moeite met begrijpend lezen: er stond voor de lunch: “een gemengde salade van 200 gram sla, 2 tomaten en 2 eetlepels kappertjes”. Een normaal mens denkt dan dat je 200 gram sla én 2 tomaten én 2 eetlepels kappertjes moet eten, maar de logica van de sportvasten-bedenkers is anders. De totale salade inclusief tomaten moet 200 gram zijn. Ik zit dus met veel te veel sla in huis, want 200 gram gemengde salade is nogal wat.

Wat heb ik gegeten?

Als braafste meisje van de klas hield ik me natuurlijk precies aan de voorschriften: twee stuks fruit en wat sap. Net als op dag 1 at ik een appel en een kiwi. Omdat ik nog twee mandarijnen had liggen heb ik het sap daarvan gebruikt.

Sportvasten dag 2: ontbijt

Ontbijt:

 • 1 appel + 1 kiwi
 • sap van 2 mandarijnen
 • zwarte koffie
 • aardbeiendrankje
 • 3 pillen

Sportvasten dag 2: lunch

De lunch was weer een salade met alleen groente. Omdat ik eerst was gaan fietsen at ik vrij laat (14:00 uur).

Sportvasten dag 2: boodschappen

Lunch:

 • 100 gram gemengde salade
 • handje kiemgroente voor de smaak
 • 2 tomaten
 • 10 olijven
 • beetje olijfolie, appelazijn, zout en peper
 • aardbeiendrankje
 • 2 pillen

Na de lunch kreeg ik al vrij snel weer een rammelende maag (misschien door al dat bewegen op lage intensiteit, zie hieronder?). Om 17:00 uur begon ik alweer na te denken over het avondeten. Het avondeten moest 100% groenvoer zijn en omdat we vandaag lang op kantoor bleven besloot ik een groentesoep te maken, zodat ik niet hoefde te koken. In het sportvasten-eetschema staat dat paprika de vetverbranding stimuleert dus dat heb ik er maar in gedaan. Ook zitten er allerlei nuttige stofjes in groene kruiden, dus ik koos voor een tuinkruidensoep.

Sportvasten dag 2: diner

Avondeten:

 • 200 gram AH soepgroente met tuinkruiden
 • puntpaprika, in ringen gesneden
 • 400 ml groentebouillon biologisch van een blokje
 • aardbeiendrankje
 • 2 pillen
 • niet toegestaan, wel gegeten: 50g pistachenoten

De soep bleek nogal te vullen en was uiteindelijk veel te veel. Nadat ik 80% op had heb ik de rest van de bouillon maar gewoon opgedronken en dus ca. 20% van de groente weggegooid.

Ik ben lekker blijven dooreten met de pistachenoten, totdat ik er achter kwam dat het op de tweede afbouwdag niet meer de bedoeling is (“waaah, nu is alles voor niets geweest!”). Ach, noten groeien ook aan een boom.

Hoe heb ik gesport?

Workouts:

 • 20 minuten wandelen, gem. hartslag 124
 • 18 minuten wandelen, gem. hartslag 134
 • 30 minuten fietsen, gem. hartslag 148
 • 32 minuten wandelen, gem. hartslag 108

Ik ben halverwege de dag naar huis gegaan om de fietsworkout te doen, maar daardoor heb ik wel een beetje te veel gedaan.

Vond ik het zwaar?

Omdat je op de tweede afbouwdag nog van alles mag eten, vond ik het een gemakkelijke dag. Ondanks dat ik niet zo van groepsactiviteiten houd is het wel leuk om in een WhatsApp-groepje te zitten met andere deelnemers, waar je ook vragen aan de trainer kunt stellen. Handig, want de instructies in het document wat we hebben gekregen zijn nog wel eens onduidelijk.

Dit artikel is onderdeel van een serie. Elders lees je mijn verwachtingen over sportvasten en mijn ervaringen en resultaten na sportvasten.