Sportvasten dag 1: lunch

Sportvasten dag 1: de eerste afbouwdag

Dit is mijn eerste dag sportvasten. Ik ga jullie op de hoogte houden van wat ik de komende dagen eet, hoe ik het programma hebt gevolgd en hoe moeilijk het was om me aan de voorschriften te houden. Vooraf was ik gewaarschuwd dat het heel zwaar zou worden, dat ik op sommige momenten chagrijnig en hongerig zou zijn en dat het sporten soms best tegenvalt. In hoeverre heb ik dat ervaren? Dat lees je hier!

Hieronder lees je:

Wat mocht ik eten?

Sportvasten begint met drie afbouwdagen, waarin je geen dierlijke producten mag eten. Je eet alleen plantaardige producten, zoals fruit, salade en groente met rijst, dat je bereidt met olijfolie of kokosolie. Niet met boter, want dat zijn dierlijke vetten. Ook eet je op de eerste afbouwdag ongeveer 100 gram pistachenoten (het aangegeven gewicht is ongepeld). Je mag je avondmaaltijd met kruiden zoals kurkuma, knoflook, gember en nootmuskaat omdat ze volgens de sportvasten-handleiding de vetverbranding stimuleren. Ook groente zoals tomaat en paprika zouden de vetverbranding moeten stimuleren, net als noten, groene thee en pure chocolade.

Bij elke maaltijd eet je de voorgeschreven supplementen, die je in een doos krijgt geleverd. Drie keer per dag eet je een visoliecapsule (“om het lichaam extra van de meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) te voorzien”, drie keer per dag een calcium-magnesium-zink-tablet en eenmaal per dag een multivitaminepil. De samenstelling van de tabletten kun je via bovenstaande linkjes bekijken. Daarnaast drink je een

Wat heb ik gegeten?

Ik wilde me zo precies mogelijk aan de voorschriften houden en heb daarom het volgende gedaan.

Sportvasten dag 1: ontbijt

Mijn ontbijt bestond uit:

 • groene appel + kiwi
 • aardbeiendrankje
 • zwarte koffie
 • 3 pillen
 • niet genomen: 1 glas sinaasappelsap

Ik had wat moeite om die twee stuks fruit op te krijgen, omdat ik normaal niet zoveel eet als ik opsta. Omdat ik mijn eetschema nog niet had gekregen, kwam ik er pas later achter dat ik ook nog een glas sinaasappelsap had mogen drinken. Dat heb ik maar laten zitten.

Voor de lunch moet je de eerste dagen behoorlijk wat salade eten, dus ik had dit alvast klaargelegd:

Sportvasten dag 1: lunchsalade

Zo zag mijn salade er uiteindelijk uit:

Sportvasten dag 1: lunch

Voor de lunch heb ik gegeten:

 • 100 gram gemengde salade
 • 2 tomaten
 • 2 eetlepels kappertjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 2 eetlepels gehakte walnoten
 • aardbeiendrankje
 • 2 pillen

Eigenlijk mocht ik na de lunch 50 gram pistachenoten eten, maar omdat ik die niet in huis had heb ik walnoten in de salade gegooid. Het leek me niet zoveel uitmaken of ik de nootjes in de salade gooit of pas daarna opeet. Het komt toch allemaal op dezelfde berg in mijn maag…

Sportvasten dag 1: diner

Dit was mijn avondeten:

 • 200 gram wokgroente
 • 200 gram rijst
 • diverse kruiden
 • 50 gram pistachenoten
 • aardbeiendrankje
 • 2 pillen

Het smaakte een beetje als nasi en was goed te doen.

Hoe heb ik gesport?

Bij sportvasten moet je elke dag 30 minuten intensief bewegen. Dit zijn de workouts die ik heb gedaan:

 • 25 minuten wandelen, gem. hartslag 127
 • 20 minuten wandelen, gem. hartslag 124
 • 30 minuten steppen, gem. hartslag 134

Vond ik het zwaar?

De eerste afbouwdag vond ik totaal niet zwaar. Voor de lunch eet ik normaal ook al salade en ik miste niet de kipfilet of vis, die er normaal in zit. Hetzelfde voor de avondmaaltijd: groente met rijst is prima. Als je bedenkt dat je over een paar dagen bijna niets meer mag eten, is het een royale maaltijd.

De wandelingen doe ik normaal ook al, dus dat was geen moeite. Bij het steppen merkte ik dat ik wel behoorlijk moest doorzetten om de vereiste hartslag te halen.

Dit artikel is onderdeel van een serie. Elders lees je mijn verwachtingen over sportvasten en mijn ervaringen en resultaten na sportvasten.