nike-training-club-resultaat

Nike+ Training Club helpt je aan een trainingsplan

Het grootste sportmerk ter wereld heeft een trainingsapp, die eigenlijk maar weining mensen gebruiken. Nike+ Training Club richt zich vooral op vrouwen en bevat allerlei oefeningen en trainingsplannen waarmee je meteen aan de slag kunt gaan. De app heeft begin 2015 een update gekregen en werkt nu met Nike+ profielen, zodat je trainingsstatistieken en vrienden te zien krijgt. Via een nieuwsfeed krijg je aanmoedigingen van trainers, atleten en vrienden en met de Workout van de Week hoef je nooit meer na te denken welke workout je gaat doen.

Nike+ Training Club: extra gedoe voor iPhone-gebruikers

Als iPhone-gebruiker zul je een extra obstakel moeten nemen om Nike+ Training Club te downloaden, want de app is niet verkrijgbaar in de Nederlandse en Belgische App Store. In de Amerikaanse en Britse App Store is ‘ie wel te krijgen, dus je zult even een account moeten aanmaken in één van die twee landen. Dat kost weinig moeite en is gratis te doen, maar het is natuurlijk wel een extra stap. Android-gebruikers kunnen de app gewoon downloaden vanuit de Google Play Store.

Lees ook: Amerikaans Apple ID of iTunes-account aanmaken

Nike+ Training Club: het oog wil ook wat

Wat meteen opvalt bij het opstarten van de Nike+ Training Club-app is dat alles er professioneel en strak uitziet. Dat verwacht je natuurlijk ook van Nike: budget zal niet meteen een probleem zijn, dus ze kunnen mooie fotografie en filmpjes laten maken met professionele fitnessmodellen.

nike-training-club-intro-2 nike-training-club-intro-2

De meiden in de app zien er gespierd uit, maar niet té. De foto’s moeten uitstralen dat het ook voor jou bereikbaar moet zijn, als je de oefeningen maar doet. Er zitten heel veel trainingen in deze app, van verschillende niveau’s. Voor sommige trainingen heb je geen attributen nodig, voor andere staat erbij of je een yogamat, gewichtjes, een stoel of andere hulpmiddelen bij de hand moet hebben. Om te zorgen dat je meteen aan de slag kunt, kiest Nike een Workout of the Week uit. Deze week is dat de 7 minuten durende Core Strength Workout, wat me een perfecte training leek om mee te beginnen. Je hebt er alleen een yogamat voor nodig.

nike-training-club-week-workout nike-training-club-oefening

De training bestaat uit een stuk of zes oefeningen, van verschillende lengte. Sommige duren 30 seconden, andere duren 90 minuten. Dat zorgt op zich al voor een onrustig beeld, maar er zijn twee andere redenen waarom ik bij deze app toch tegen een aantal problemen aanliep:

  • De oefeningen zijn te ingewikkeld qua choreografie. Bij de Side Kick Series op de afbeelding hieronder moet je niet gewoon een schoppende beweging maken, terwijl je op de grond ligt, maar er moeten nog allerlei bewegingen omheen worden uitgevoerd. Je moet drie keer je been optillen, tweemaal een schoppende beweging maken, daarna cirkeltjes draaien… vroeger had ik ook al moeite om tijdens aerobiclessen een heel dansje uit m’n hoofd te leren. Omdat je op een gegeven moment de draad kwijt bent, doe je maar wat. Je hebt geen idee of het functioneel is, maar je beweegt in ieder geval wat je benen.
  • De videoplayer speelt niet door. Dat versterkt nog eens het probleem dat je de draad kwijtraakt. Als het fitnessmodel blijft doorgaan met het demonstreren van de oefeningen, kun je haar gewoon domweg nadoen. Maar zodra je de video-demonstratie gaat kijken, wordt de teller stilgezet en je kunt dus alleen oefeningen uitvoeren als je naar een stilstaand plaatje zit te kijken.
  • Je moet voortdurend op de Play-knop drukken, aangeven dat je wilt doorgaan. De eerder besproken app Sworkit doet dat veel beter: daar druk je eenmaal op de Play-knop en de rest gaat vanzelf. Zodra jij pauze hebt, doet een model alvast de volgende oefening voor. Dat werkt perfect, want zodra de teller weer gaat lopen, lig jij al helemaal klaar in de juiste houding en weet je wat je moet doen. Zonder steeds op het smartphone-scherm te kijken. Veel handiger.

nike-training-club-side-kick nike-training-club-resultaat

Na afloop van de training krijg je een overzicht te zien. Het is niet alleen maar slecht wat Nike Training Club te bieden heeft. De app bevat een behoorlijke hoeveelheid trainingsprogramma’s, voor als je even geen inspiratie hebt. Je kunt daarbij kiezen uit de doelstellingen ‘Get Lean’, ‘Get Toned’ en ‘Get Strong’. Mooi geformuleerd en het geeft ook meteen aan wat je ermee bereikt, zonder offensive te zijn. Past goed bij een Amerikaans bedrijf. Er zijn ook ‘Get Focused’-trainingsprogramma’s voor als je een bepaalde probleemzone wilt aanpakken. Bij elke doelstelling kun je kiezen uit drie niveau’s (Beginner, Intermediate, Advanced) en zie je vooraf hoeveel tijd je per week kwijt bent. Optioneel kun je een hardlooptraining toevoegen. De tijdsduur van de trainingen varieert van 15 minuten tot 45 minuten. Je moet wel wat tijd vrijmaken voor de trainingen: ik koos voor een Get Lean-training van gemiddeld niveau en moest al de eerste dag bezig met 15 minuten hardlopen en 30 minuten workout. Als je erop rekent dat het elke dag een uurtje kost, kan het alleen maar meevallen.

nike-training-club-resultaat nike-training-club-resultaat

Voor wie?

Nike+ Training Club richt zich vooral op vrouwen, maar is eigenlijk geschikt voor iedereen. Deze app gaat je niet helpen met motivatie en moedigt je ook niet aan, maar levert een ‘u-vraagt-wij-draaien’ trainingsprogramma. Niet nadenken, gewoon doen. Daar is natuurlijk niets mis mee: de trainingen zijn door professionele trainers samengesteld, dus je mag erop vertrouwen dat alles verantwoord is. Als je gevoelig bent voor het idee van ‘celebrity trainers’, dan kan Nike+ Training Club ook leuk zijn. Er zitten in de app trainingen van allerlei (ex-)topsporters, zoals Allyson Felix en Sydney Leroux. Die namen zeggen mij niet zoveel, maar na wat googlen kwam ik erachter dat de eerste een bekende sprintster en de tweede professioneel voetballer is. Nike kan als geen ander dit soort ‘bekende’ namen aan zich binden. Maar eerlijk gezegd: ik heb liever een goede training, dan het idee dat ik net zo gespierd kan worden als die bekende topsporter (dat lukt toch niet).

Is het wat?

Zeker als je een compleet trainingsplan van een paar weken wilt hebben, of oefeningen zoekt die ook voor gevorderden geschikt zijn, dan is Nike+ Training Club eigenlijk een best goede app. Het ziet er gelikt uit, je hebt heel veel opties en je bepaalt zelf of je wel of niet wilt gaan hardlopen, naast de kracht-, cardio- en yoga-oefeningen. Je kiest in deze app ook niet voor een bepaald type workout, maar kiest je doel en Nike bepaalt wat je gaat doen. Je hoeft zelf niet meer na te denken en dat kan prettig zijn. Alleen moet Nike dan wel iets doen aan het bruikbaarder maken van de videospeler en stoppen met oefeningen die een hele reeks bewegingen vereisen, waar je geen wijs uit wordt.

Nike+ Training Club downloaden

Nike+ Training Club is verkrijgbaar voor iPhone en Android. Android-gebruikers kunnen de app meteen downloaden, voor de iPhone zul je een account in de Amerikaanse of Britse App Store moeten hebben (waarom toch, Nike?).