Michael Mosley: 10.000 stappen vs Active 10

Wat is beter: 10.000 stappen of 3×10 minuten intensief bewegen?

Baal je dat je de 10.000 stappen op een dag niet hebt gehaald? Een nieuw experiment van de BBC laat zien dat er betere alternatieven zijn. Sterker nog: het advies van 10.000 stappen per dag heeft geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Het is ontstaan door een marketingcampagne in aanloop naar de Olympische spelen van 1964 maar er is eigenlijk nooit goed onderzocht of het echt zin heeft.

In mijn boek ‘Fit met apps’ kun je lezen hoe de leefregel van 10.000 stappen per dag is ontstaan. In het kort komt het erop neer dat Dr. Yoshio Hatano van de Kyushu University zich zorgen maakte of Japanners niet ten prooi zouden vallen aan de westerse levensstijl. Hij wilde dat mensen actief bleven en werkte daarom mee aan een marketingcampagne in Japan, in aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio in 1964. De redenering van Hatano was, dat als Japanners hun dagelijkse aantal stappen zouden opvoeren van 4.000 naar 10.000, dat ze gemiddeld 500 calorieën extra per dag zouden verbranden. Met de bedoeling dat Japanners geen last zouden krijgen van overgewicht.

10.000 stappen vs. Active 10

De Britse journalist en auteur Michael Mosley besloot erin te duiken. In de serie ‘The Truth Behind Getting Fit‘ probeerde hij te achterhalen wat de beste strategie is om fit te blijven en in hoeverre 10.000 stappen dan een slimme aanpak is. Samen met hoogleraar Rob Copeland van de universiteit van Sheffield besloot Mosley de 10.000 stappen te vergelijken met ‘Active 10’. Dit is een programma met dagelijks drie sessies van 10 minuten intensief wandelen of sporten.

De deelnemers droegen activity trackers om te kijken hoe intensief de beweging was. De ene groep liep 10.000 stappen (ca. 5 mijl), de andere groep volgde de ‘Active 10’-aanpak, wat ongeveer neerkomt op 3.000 stappen (ca. 1,5 mijl). De laatste groep bleek 30% meer ‘moderate to vigorous physical activity’ te hebben gedaan, de intensiteit waarbij de meeste gezondheidsvoordelen optreden. Die drie intensieve wandelingen waren bovendien gemakkelijker in te passen in de dagelijkse gewoontes.

Wil je resultaat met minimale moeite en tijdsinspanning, dan kun je volgens prof. Copeland beter het Active 10-programma volgen of aan HITT-training gaan doen, met korte hevige inspanning en telkens een rustperiode. Hoewel het experiment van Mosley maar een klein aantal deelnemers had, laten de cijfers wel zien dat het soms zin heeft om iets verder te kijken dan een advies dat je al zó vaak hebt gehoord dat het lijkt alsof het wetenschappelijk bewezen is.

Lees ook:

Waarom moet je 10.000 stappen per dag zetten?