Drukte bij Vondelgym

Zo ontloop je de drukte in de sportschool

Het is januari, dus het is weer topdrukte in de sportschool. Terwijl jij lekker rustig wil sporten, zijn er opeens allemaal nieuwe mensen bijgekomen. Wees gerust, over een maandje zijn ze weg. Maar hoe kom je de maand door, als alle toestellen telkens bezet zijn en je tijdens de groepslessen steeds rondzwaaiende armen en benen moet ontwijken? Dit kun je doen tegen de drukte.

Drukte bij Vondelgym

Ontloop de drukte, ga op minder populaire tijden

Op maandag- en dinsdagavond is het altijd het drukst in de sportschool. Ga daarom aan het eind van de week of overdag, tijdens lunchtijd. Misschien lukt het nog om vóór je dagelijkse werkzaamheden nog even te gaan sporten. Je kunt bij de sportschool navragen wanneer de drukste momenten zijn, maar je kunt het ook op Google zien. Zoek de naam van jouw sportschool op en je ziet dat er bijvoorbeeld op zondagen ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds wel tijdstippen te vinden zijn waarop het minder druk is.

Vondelgym: drukte verspreid over de dag in de sportschool.

Probeer overdag te gaan sporten

Door weer eens na de denken over de tijden waarop je sport, ontdek je misschien dat het slimmer kan. Heb je bijvoorbeeld in de middag vaak een dipje, dan kan het helpen om tijdens de lunchpauze te gaan sporten. Van sporten krijg je een energieboost, waar je de rest van de dag mee doorkomt. Het is lang niet voor iedereen weggelegd om er halverwege de dag tussenuit te gaan, maar mocht het lukken: probeer het eens. Vaak krijg je ook nog korting als je op minder drukke tijden overdag komt sporten.

Ga buitenshuis sporten, weg van de drukte

OK, zodra de eerste sneeuw is gevallen is het niet meer zo lekker om buitenshuis te gaan hardlopen of fietsen, maar de temperatuur is nu nog goed genoeg om lekker te gaan sporten. Trek een warm jack aan, eventueel met een muts en handschoenen. Mocht het echt te koud worden, dan kun je altijd nog overstappen op wintersporten zoals schaatsen, skiën en snorbaarden (OK, die laatste twee lukken niet goed in Nederland, maar je gaat misschien nog op wintersport). Krachttraining kun je soms ook op speelplaatsen doen, waar speciale outdoor toestellen zijn geplaatst. Ook daar zul je wel eens met januarisporters te maken krijgen, maar ze zijn wat minder talrijk.

Ga wat vaker thuis sporten

Je hoeft voor een volledige workout echt niet meer naar de sportschool – al zal de sportschool je dat nooit vertellen. Het is met simpele middelen goed te doen om je workout voortaan thuis te doen, bijvoorbeeld met de 7 minute workout, hoge-intensiteit-intervaltrainingen (HIIT) of yoga-oefeningen.

Kies slimmer het apparaat dat je wilt gebruiken

Kies je toch voor de drukte in de sportschool, dan is het wel zo prettig als je de apparaten kunt gebruiken die je van plan was. Dat kan: sommige sportscholen hebben inschrijflijsten voor bijvoorbeeld loopbanden, zodat je zeker weet dat jij op bepaald moment aan de beurt bent. Of kies een strategische plek vlakbij het apparaat dat je wilt gaan gebruiken, zonder dat je opdringerig staat te wachten. Als je een plek kiest waar je ondertussen ook nog wat oefeningen kunt doen, ben je helemaal slim bezig. Wil je op de loopband, dan kun je tijdens het wachten alvast wat gaan fietsen om op te warmen. Ook kun je een apparaat kiezen waarmee je meerdere workouts achter elkaar kunt doen, zodat je niet steeds hoeft te wisselen (en dus ook niet steeds hoeft te wachten).

Ga je krachttraining doen, dan is het makkelijk mogelijk om met twee of meer personen dezelfde machine te gebruiken. Je moet tussen elke set even rusten en in die periode kan iemand anders de oefening doen. Dat werkt natuurlijk alleen als je niet steeds gewichten en instellingen hoeft te wisselen.

Foto: Vondelgym