workout

Hoe vaak moet je workouts switchen om effect te blijven zien?

workoutJe kunt natuurlijk steeds dezelfde workout blijven doen. Maar het is veel effectiever als je regelmatig je workouts wisselt. Je moet je lichaam af en toe in verwarring brengen en spieren anders belasten, zodat ze sterker worden. Maar hoe vaak moet je wisselen?

Waarom workouts switchen zin heeft

Hoe vaker je dezelfde workout doet, hoe makkelijker het wordt. Doe je bijvoorbeeld elke dag squats, dan zul je in het begin spierpijn krijgen. Na een weekje verdwijnt de spierpijn en ga je merken dat de oefeningen effect hebben. Maar het effect neemt na een paar weken weer af. Het maakt niet uit of het om het hardlopen van een 5K of een 7 minute workout gaat. Tijdens een oefening belast je je lichaam en tijdens het herstel probeert je lichaam zich beter op die belasting aan te passen. Gaandeweg verbrand je minder calorieën en bouw je minder spiermassa op, als je lichaam aan de workout gewend raakt.

Je moet dus gaan switchen. Maar hoe vaak?

In eerste instantie kijk je natuurlijk hoe jouw lichaam reageert. Als je na zes weken nog steeds effect merkt van een oefening (je lichaam wordt strakker, je raakt centimeters kwijt, de oefening voelt nog steeds zwaar), kun je er best nog even mee doorgaan. Maar over het algemeen is elke maand wisselen van workout een goed idee. Ga bijvoorbeeld een tijdje zwemmen of fietsen, ga krachttraining doen, probeer een nieuwe groepsles uit of ga dansen.

Wil je vasthouden aan dezelfde sport, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om te switchen. Als je gewend was om lange stukken aan één stuk te hardlopen, kun je bijvoorbeeld intervallen of heuveltrainingen gaan doen.

Workouts variëren met FITT

Met het FITT-principe kun je je workouts variëren. FITT staat voor Frequentie, Intensiteit, Tijd en Type. Elke maand verander je 2 van de 4. Je kunt natuurlijk ook binnen de maand variëren: in plaats van drie keer per week hetzelfde doen, varieer je de oefeningen gedurende de week. Maak je zelf een trainingsschema, dan is het wel zo makkelijk als je niet voor élke dag weer iets anders hoeft te bedenken, maar alles na een paar dagen weer herhaalt. Met kleine aanpassingen kun je je lichaam voor de gek houden. De truc is om kleine en grote veranderingen af te wisselen. Een kleine verandering is om aan het einde van je gebruikelijke workout nog een of twee nieuwe oefeningen toe te voegen.

Heb je een abonnement bij een sportschool waar je groepslessen kunt volgen, dan wordt het wel heel makkelijk om te variëren: probeer regelmatig weer eens iets anders. Daardoor kom je bovendien minder snel in een sleur.