Je hebt misschien veel gehoord over de Apple Watch en twijfelt of het een goed alternatief is voor een fitnesstracker. Misschien heb je nu al een Fitbit of andere fitnesstracker en overweeg je op een Apple Watch over te stappen. Of misschien wil je aan je gezondheid werken, maar heb je nog geen keuze gemaakt. Wij helpen je bij het kiezen.
Fitnesstracker of Apple Watch?
Fit blijven is oor iedereen belangrijk: door voldoende te bewegen, gezond te eten en aandacht te besteden aan slaap en stress. Met de fitnesstrackers kun je al die lifestyle-factoren bijhouden, maar je zou ook kunnen kiezen voor een smartwatch zoals de Apple Watch. Wat zijn de voordelen en nadelen?
Voordelen fitnesstracker
Kies je voor een fitnesstracker, dan is het belangrijkste voordeel de prijs. Fitnesstrackers van bekende merken zoals Fitbit en Garmin kosten meestal rond de 100 euro, maar er zijn tegenwoordig ook budgetmerken zoals Xiaomi met een veel goedkoper aanbod. Bij fitnesstrackers kun je bovendien veel gerichter kiezen voor bepaalde functies: wil je alleen stappen tellen en heb je geen hartslagmeter nodig? Dan hoef je er ook niet voor te betalen. Wil je passief meten met een tracker die in je broekzak zit? Dan kun je een goedkoop exemplaar zonder schermpje nemen, wat ook weer scheelt in de prijs. Zoek je daarentegen een fitnesshorloge waarop je de hele dag je hartslag en voortgang kunt zien, liefst met grafieken en waarschuwingen als je bijna bij je doel bent? Ook dat is mogelijk, met als bijkomend voordeel dat de batterij vaak meerdere dagen meegaat. Je hebt dus veel meer keuze en kunt precies de functionaliteit kiezen die je nodig hebt, zodat je geen geld kwijt bent aan functies die je toch niet gebruikt. Verder is er bij fitnesstrackers veel meer keuze: naast de bekende merken zijn er allerlei gespecialiseerde, kleinere merken die bijvoorbeeld gericht zijn op kinderen, het verbeteren van je houding of (jawel) huisdieren.
Een nadeel van fitnesstrackers is dat ze vaak zijn gericht op mensen die nog niet fit zijn en aan een gezondere levensstijl willen werken. Daardoor zijn ze minder geschikt voor fanatieke sporters. Je vindt er vaak wel wat sportfuncties op, maar wil je je route vastleggen met GPS, hoogteverschillen zien en tijdens het sporten veel stats op het scherm zien, dan ben je beter af met een Apple Watch, smartwatch of sporthorloge.
De belangrijkste voordelen en nadelen van een fitnesstracker zijn dus:
- Vaak goedkoper dan een smartwatch
- Veel meer variatie in functies, uitvoeringen en merken
- Je betaalt niet voor functies die je toch niet gebruikt
- Lange batterijduur
- Minder geschikt voor fanatieke sporters
Meer info: Fitnesstracker kopen
Voordelen Apple Watch
Bij een Apple Watch en bij de meeste andere smartwatches kies je voor een alles-in-een oplossing. Het horloge is niet alleen bedoeld om mee te sporten, maar je kunt er ook apps op installeren, muziek bedienen, berichten ontvangen en erop antwoorden. Bij een fitnesstracker kun je meestal alleen notificaties zien als er iemand belt of een berichtje sturen, maar je hebt altijd een smartphone nodig om erop te kunnen reageren. Een Apple Watch (vanaf Series 2) kan met GPS bijhouden waar je bent. De meting van je hartslag is op de Apple Watch vaak ook iets uitgebreider: zo zie je de gemiddelde rusthartslag en hartslag tijdens het wandelen. Je krijgt waarschuwingen als je hartslag buiten het gangbare bereik is, zodat je vroegtijd hartproblemen kunt opsporen. Met extra apps zoals HeartWatch kun je allerlei extra hartslag-analyses uitvoeren. Bij fitnesstrackers is het vaak niet mogelijk om extra apps te installeren.
Een Apple Watch is dus veelzijdiger, maar ook een stuk duurder. Daar staat tegenover dat de functies voor veiligheid en privacy goed zijn geregeld. Wil je samen met anderen sporten, dan kun je daarvoor je eigen sportcommunity kiezen, zoals Strava, RunKeeper of Nike. Je hebt dus meer vrijheid en zit niet aan de fitness- en community-functies van de fabrikant vast. Je vrienden hoeven bovendien niet over dezelfde smartwatch of fitnesstracker te beschikken, want de genoemde apps werken op meerdere platformen. Je kunt elkaar uitdagen en met berichtjes in contact blijven. De Apple Watch is wat minder goed in het bijhouden van slaap en biedt je ook geen sportschema’s om fit te worden. Maar daarvoor kun je weer bij apps van derden terecht.
Zie je het niet zitten om een Apple Watch te kopen, dan kun je ook kiezen voor Android Wear of de (sport)horloges van Fitbit of Garmin. Laatstgenoemde twee zijn voorzien van een eigen besturingssysteem, waardoor je wat minder keuze hebt uit apps van derden.
De belangrijkste voordelen en nadelen van een Apple Watch zijn dus:
- Veelzijdiger, bijna alle denkbare functies zitten erin
- Geschikt voor bijna elke sport, dankzij apps van derden
- Zelf kiezen welke apps, diensten en communities je gebruikt
- Uitgebreidere functies voor GPS, hartslag en dergelijke
- Duurder dan een fitnesstracker
Meer info: Apple Watch kopen
Het ligt er dus vooral aan wat je doelen zijn: wil je fit worden, dan komen zowel een fitnesstracker als een Apple Watch in aanmerking. Met beide apparaten kun je stappen tellen, je beweging en activiteiten bijhouden en regelmatig herinneringen ontvangen om weer in beweging te komen. Wil je een complete oplossing en heb je er het geld voor over, dan is een Apple Watch de meest ideale oplossing, maar je bent daar wel meer geld aan kwijt, dan aan een fitnesstracker. Twijfel je nog of wil je zo weinig mogelijk geld uitgeven, dan zou je kunnen kiezen voor de Fitbit Charge 2 of een soortgelijke armband.