meer met bootje

Wacht niet tot 1 januari

Het duurt nog wel een paar dagen voordat het nieuwjaar is. Misschien zit je ernaar uit te kijken, omdat 1 januari het moment is waarop je ├ęcht gaat beginnen. Je gaat echt op zoek naar een leukere baan, echt werken aan een gezonder lichaam of echt beginnen met sporten. Misschien is het ook wel een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar, om opnieuw te constateren dat je toch niet je doelen hebt gehaald. Maar je kan er ook anders tegenaan kijken. Als je nu begint, heb je een enorme voorsprong op mensen die hun beslissingen tot 1 januari uitstellen.

meer met bootje

Wil je het jaar goed afsluiten, dan is dit het moment om al in actie te komen. 1 januari is een mooie datum om terug te kijken en weer opnieuw te beginnen, maar je weet hoe dat gaat: als het eenmaal zover is, komt er altijd wel weer iets op je pad, waardoor het niet uitkomt. Begin daarom nu alvast, nu je gemotiveerd bent en tijd vrij kunt maken. Je hebt nu alle tijd om rustig te gaan nadenken welke obstakels er in de weg staan, waardoor je je doelen steeds niet behaalt. Misschien komt het wel door deze drie excuses:

“Het ligt niet aan mij!”
Het is makkelijk om anderen de schuld te geven waarom het niet lukt, maar je helpt jezelf beter op weg als je eens eerlijk kijkt naar de excuses die je zelf verzint. Dat niet alles is gelukt, betekent niet dat je een mislukkeling bent. Je hebt alleen prioriteit gegeven aan andere dingen. Misschien heb je daar achteraf spijt van en stimuleert je dat om deze keer wel door te pakken. Je kunt doorgaan op dezelfde weg en bij voorbaat al er vanuit gaan dat het ook nu wel weer zal mislukken, of uitzoeken wat er steeds misgaat en het besluit nemen dat je het vanaf nu anders aanpakt.

“Ik heb het al zo vaak geprobeerd!”
Heb je al tig keer dezelfde aanpak geprobeerd en leidt het steeds tot hetzelfde (teleurstellende) resultaat, dan heb je nu alle tijd om een andere aanpak te gaan proberen. Leer van je fouten en doe het anders. Als iets in het verleden niet werkte, heeft het geen zin om steeds opnieuw te blijven proberen, in de hoop de de uitkomst ooit eens anders zal uitpakken. Je houdt jezelf voor de gek.

“Het lukt alleen met hulp van anderen!”
Natuurlijk krijg je niet de hele tijd schouderklopjes van je ouders en je vrienden, natuurlijk gaan je collega’s niet elke dag complimentjes geven dat je zo goed bezig bent en natuurlijk maakt je vriendje het uit, net op het moment dat jij had besloten samen te gaan sporten. Daarom moet je je doelen niet afhankelijk maken van anderen. Doe het voor jezelf, niet om complimentjes van anderen te krijgen. Vrienden en familie hebben soms hun eigen sores en kunnen niet altijd tij maken om jou voortdurend toe te juichen. Je moet gewoon gaan doen wat je wilt gaan doen, met of zonder hun steun. Als je er goed over nadenkt wordt het daarmee alleen maar makkelijker om een verandering in je leven door te voeren, want je hebt de goedkeuring of steun van anderen niet nodig, je doet het helemaal zelf. En ja, dat is wel eens eenzaam, maar je houdt overal zelf de controle over.

Foto bootje: Flickr CC