https://ikea bekant staand bureau/watch?v=Yyl2NvKIK7M

Een staand bureau haal je gewoon bij IKEA

Als je de gevolgen van teveel zitten achter je bureau wil voorkomen, heb je een in hoogte verstelbaar bureau nodig, die je zover omhoog kan doen dat je er ook bij kunt staan. Zo’n staand bureau koop je bij de ergonomische bureauspecialist voor 4000 euro. Maar je kunt nu ook terecht bij IKEA. Die verkoopt nu de Bekant, een in hoogte verstelbaar bureau dat je als standing desk kunt gebruiken.

https://ikea bekant staand bureau/watch?v=Yyl2NvKIK7M

Bekant is Zweeds voor ‘vriend’. Op de Nederlandse IKEA-website kon ik de gemotoriseerde versie van de Bekant niet vinden, maar bij de Amerikaanse IKEA kost ‘ie 489 dollar. Je past de hoogte aan door op een knop te drukken. Een motortje, weggewerkt in het onderstel, zorgt dat het tafelblad omhoog en omlaag gaat. Geen gedoe met een draaimechanisme of pinnen die je door paal moet steken.

Tip: in ‘Fit met apps‘ lees je alles over de gevolgen van teveel zitten in het hoofdstuk ‘Zitten is het nieuwe roken’.

Bekant is de opvolger van de Galant en dat is te zien: hetzelfde tafelblad en vrijwel hetzelfde onderstel. Maar bij de gemotoriseerde versie van de Bekant zijn de poten iets dikker uitgevoerd, om ruimte te bieden aan het motortje. De eerste reviews zijn positief, maar er zijn twee nadelen. De eerste is dat ze bijna overal zijn uitverkocht, ook al heeft IKEA er nog helemaal geen reclame voor gemaakt. De tweede is dat je niet boomlang moet zijn, want de maximale hoogte is iets meer dan 1,20m. In de praktijk betekent dat een lichaamslengte van maximaal zo’n 1,90m, zodat je niet gebogen hoeft te staan.

Er waren eerder al wel IKEA-hacks bedacht om je bureau te verhogen, bijvoorbeeld door er een LACK-tafeltje bovenop te zetten. En zelf hebben we op kantoor deze handige bartafel, waar je ook staand aan kunt werken. Maar die is niet in hoogte verstelbaar. Deze wel.