Temperatuur bodyhacks

Temperatuur-bodyhacks om beter te presteren

Sommige bodyhacks zijn heel simpel te realiseren. Gewoon door de thermostaat een paar graden hoger of later te zetten. Op die manier slaap je lekkerder, kun je je beter concentreren en werk je productiever. Je rustmetabolisme bepaalt of je je lekker voelt bij een bepaalde temperatuur. Leeftijd, geslacht en hoeveelheid lichaamsactiviteit zijn allemaal van invloed op de vraag hoeveel energie er nodig is om je lichaam op een stabiele, comfortabele temperatuur te houden. Vrouwen hebben vaak een wat lager rustmetabolisme, waardoor ze het sneller koud krijgen. Vandaar dat de toeristen die je ’s winters in korte broek en korte mouwen door de stad ziet lopen, meestal mannen zijn. Welke temperatuur ideaal is, hangt ook af van de activiteit.

Slapen bij een ideale temperatuur

De ideale temperatuur om bij te slapen ligt rond de 20 graden Celsius. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur meestal zakt als je in slaap valt. In een koele kamer val je gemakkelijker in slaap, terwijl je in een warme kamer te maken kunt krijgen met een rusteloos gevoel. Je zou een raam open kunnen zetten om de temperatuur te verlagen, maar doe dat alleen als je in een rustige buurt woont. Herrie is namelijk ook niet ideaal voor een goede nachtrust.

Werken bij een ideale temperatuur

Moet je geconcentreerd werken, dan is het ook belangrijk om op de juiste temperatuur te letten. Een verkeerde temperatuur maakt het lastiger om complexe beslissingen te nemen. Er is geen eenduidigheid welke temperatuur goed is, maar uit studies blijkt dat iets warmere temperaturen leiden tot minder fouten. Denk daarbij aan een temperatuur tussen de 22 en 25 graden. Er zijn echter ook onderzoeken waaruit blijkt dat mensen in een wat koelere kamer minder fouten maken. Dit ligt waarschijnlijk aan het type taak dat je moet uitvoeren en aan je persoonlijke voorkeuren. Zorg daarom dat je een warme trui bij de hand hebt, voor als je collega’s liever de thermostaat wat omlaag zetten.

Je stemming bij verschillende temperaturen

Ben je gelukkiger als het warm weer is? En zijn mensen in koudere klimaten minder happy? Dat blijkt inderdaad uit verschillende onderzoeken. Warm weer verbetert je stemming. Dat wil overigens niet zeggen dat mensen die op tropische plekken wonen automatisch gelukkiger zijn. Ook hier is het afhankelijk van de persoon. Sommige mensen hebben nou eenmaal last van winterdepressie (SAD) en zijn aangewezen op lichttherapie. Verder blijkt dat warmte je vriendelijker kan maken: uit een onderzoek bleek dat mensen die een warme beker koffie vasthielden positiever reageerden op anderen dan mensen met een beker ijskoffie in de hand. Voer de temperatuur dus iets op als je je goed wilt voelen.

Hardlopen in de kou

De ideale temperatuur voor sporten

Ondanks de populariteit van hot yoga kan het voor gewoon sporten toch beter zijn om voor een wat lagere temperatuur te kiezen. Blootstelling aan kou zorgt ervoor dat je fanatieker gaat sporten, dat je spieren minder snel vermoeid raken en dat je sneller hersteld. Je hoeft je omgevingstemperatuur maar een paar seconden te verlagen om effect te merken. Je kunt het natuurlijk ook hardcore aanpakken door in een ijsbad te springen of door ijskoud water te drinken, voordat je gaat sporten. Of je kunt tijdens het sporten een ijsvest dragen. Bij een lagere temperatuur blijft er meer zuurstof in je bloed, waardoor er meer bloed in je spieren blijft. Je kunt dus langer en harder blijven sporten. Dit geeft op z’n beurt meer testosteron en menselijk groeihormoon (HGH) vrij. Je verbrandt meer vet, je spiergroei neemt toe en je herstelt sneller.

Hot yoga heeft overigens ook zin. Dit leidt tot verbeterde balans en flexibiliteit, het vermindert je stressniveau’s en is ook gunstig voor je metabolisme (waaronder je glucose-tolerantie). Een hogere lichaamstemperatuur zou bovendien symptomen van depressie kunnen verminderen. Maar dat kan ook worden veroorzaakt door het feit dat je je door yoga gewoon meer ‘zen’ voelt.

Metabolisme en temperatuur

Lagere temperaturen zorgen ervoor dat je meer energie verbruikt. Je verbrandt meer calorieën op een dag. Dit komt omdat een lagere temperatuur leidt tot thermogenesis, waarbij je vet verbrandt en waarbij je metabolisme omhoog gaat. Ook kan het je schildklierfuncties verbeteren en is het goed voor je spierherstel. Het is niet eens nodig om daarbij te sporten en je hoeft zelfs niet aan de slag te gaan met dure cryotherapie (koudetherapie). Simpele acties als even zonder jas naar buiten lopen om af te koelen hebben al effect. Bij biohacken gaat het erom dat je ontdekt wat bij jou het meeste effect heeft. Soms kan het zijn dat de thermostaat iets hoger moet, op andere dagen wil je het juist iets kouder.