Strava heatmap

Zo voorkom je dat Strava weet waar je woont

Update 2 maart – Strava maakt het nu nog gemakkelijker om de functie uit te schakelen. Ze voegde stilletjes een schakelaar toe in de instellingen. Daarmee meld je je af voor de Heatmaps en andere trackingstatistieken.

Strava Heatmaps uitzetten

Strava is in het nieuws omdat de locaties van geheime militaire bases aan het licht kwamen. Op de heat map is te zien waar gebruikers vaak hun rondjes lopen en fietsen. En als dat op ‘verlaten’ plekken in een oorlogsgebied is, trekt dat natuurlijk de aandacht. Misschien ben je nu bezorgd of het nog wel een goed idee is om je routes te delen met Strava, ook al is dat een van de pijlers van de community. Het gaat erom dat je je hardlooprondjes en fietsroutes deelt met anderen, zodat je de snelste op een bepaald parcours bent of kunt kijken waar je vrienden tijdens de vakantie hebben gesport.

Het is niet alleen een militair probleem. Veel mensen vinden het onprettig als wildvreemden kunnen zien waar ze wonen en welke route ze nemen. Vorig jaar bleek al uit de ervaringen van Rosie Spinks dat het vrij lastig is om je Strava-account privacyvriendelijker te maken en af te schermen van vreemden, als je wel gegevens met vrienden wilt delen. Strava bleek verschillende verborgen privacy-instellingen te hebben en via de app was haar locatie toch op bepaalde manieren te achterhalen. Strava legde uit welke opties je allemaal kunt uitschakelen. En dat is een behoorlijke klus. Spinks maakte daarom zelf een gids om uit te leggen hoe je Strava’s privacy-instellingen gebruikt.

Je kunt in Strava wel je privacy afschermen, maar dan werken bepaalde andere functies niet meer. Je kunt bijvoorbeeld niet jouw prestatie vergelijken met andere snelle mensen op een bepaald segment. Als je je aanmeldt via de Strava-app op je iPhone krijg je helemaal geen privacy-instellingen te zien. Je geeft de Strava-app toegang tot je locatie en dat is het. Geef je geen toegang, dan kun je de app niet gebruiken. Later kun je wel de privacy-instellingen aanpassen via More > Settings > Privacy.

Strava privacy-instellingen

Je vindt daar vijf schakelaars om je privacy nauwkeuriger in te stellen. Kies je voor ‘Enhanced Privacy’ dan kunnen alleen mensen die je volgt jouw activiteiten, foto’s en achternaam zien. Toch is je achternaam nog steeds via andere functies van de app te achterhalen. Kies je ‘Private by Default’, dan moet je bij elke hardloopsessie aangeven of je de data wilt delen.

Strava Heatmap: niet meedoen is ook een optie

De Strava Heatmap laat zien waar het meest wordt gesport door gebruikers. Dit is een anonieme kaart, dus mensen kunnen niet zien dat jij het bent geweest die zo belachelijk veel rondjes Vondelpark heeft gelopen. Ben je door het hele gebeuren toch wat bezorgd geraakt, dan kun je ook zorgen dat jouw data niet wordt meegenomen in de Strava Heatmap. Het is eigenlijk heel simpel:

  1. Ga naar je Strova-account op de website en open de pagina met privacy-instellingen.
  2. Blader omlaag naar Strava Metro and Heatmap.
  3. Zet het vinkje uit bij include my anonymised public activity data

Je moet dit via de browser doen, het kan niet via de app.

Strava Heat Map uitschakelen

Strava: maak een privacyzone rondom je huis

Wat je in ieder geval niet wilt, is dat er een engerd in de portiek staat te wachten, op het moment dat je thuiskomt van een lekker rondje hardlopen. Je wilt ook niet dat iemand in je huis gaat snuffelen, als blijkt dat jij altijd om 19:00 uur ’s avonds een uurtje gaat sporten. In 2014 was al in het nieuws dat dieven gebruik maakten van Strava-data om dure fietsen te stelen: de eigenaar maakte trots foto’s van zijn gloednieuwe fiets en de dieven hoefden alleen maar op het kaartje de woonplaats van de eigenaar op te zoeken.

Strava privacy-zone

Het instellen van een privacyzone kan alleen via de Strava-website. Daar vul je een adres in en geef je aan hoe groot de privacyzone moet zijn. Je kunt kiezen voor 200 meter tot 1 kilometer. In het drukbevolkte Nederland is dat goed genoeg. Strava verbergt de activiteiten binnen die privacyzone, maar dat kan ook betekenen dat er een witte vlek op de kaart ontstaat, precies rondom het gebied waar jij woont.

Ook deelt Strava foto’s die je onderweg maakt, dus ook daar moet je voor uitkijken. Met een beetje rekenen kan een kwaadwillende toch redelijk goed achterhalen waar jouw huis woont. Beter is het om de app niet te gebruiken of om elke rit privé te houden, maar Strava draait juist heel erg om de community, de ranglijsten en het delen van foto’s en ervaringen.