Sportvasten dag 10: lunch

Sportvasten dag 10: de laatste dag

Het zit erop! Vandaag om 16:00 uur vindt de eindmeting plaats. Qua gewicht zit ik niet meer op het laagste punt (dat was op dag 7), maar ik ben wel benieuwd naar alle andere metingen. Hoe het uiteindelijk uitpakte kun je lezen in mijn post over mijn ervaringen met sportvasten achteraf, maar eerst nog even dag 10.

Hieronder lees je:

Wat mocht ik eten?

Het principe van de vierde opbouwdag is opnieuw het opbouwen van calorieën in de vorm van onverzadigde vetten en eiwitten. Ook eet je nog beperkt koolhydraten en staat er voor vandaag één koolhydraatmaaltijd op het programma.

Dit was het voorbeeld waaraan ik me probeerde te houden:

Ontbijt: 300 ml magere kwark en 1 gekookt ei.
Lunch: een salade met 2 ons kipfilet en 2 eetlepels olijfolie als dressing en 1 donkerbruine boterham
Diner: 2 ons kabeljauw of tonijn met 300 gram gekookte groente en na het diner 50 gram pistachenoten.

Wat heb ik gegeten?

Ik heb me ook op de laatste dag geprobeerd zoveel mogelijk aan het eetschema te houden. Ik begon mijn dag dan ook met een flinke bak magere kwark en een gekookt ei.

Sportvasten dag 10: ontbijt

Mijn ontbijt:

 • 300 ml magere kwark
 • roze aardbeiendrankje
 • 3 pillen

Het gekookte ei heb ik bewaard voor de lunch. Ik vond het persoonlijk namelijk wat veel van hetzelfde (dubbel eiwit) en 300 ml kwark is behoorlijk veel, dus daar had ik voldoende aan. Normaal zou ik dit ook zo eten, zonder iets erin. Als je een zoetekauw bent en je yoghurt altijd versiert met muesli, fruit en andere extra’s is het misschien een vrij kale bedoening. Maar voor mij was dit al dagelijkse kost.

Voor de lunch ging ik weer voor en salade, nu met 2 ons kipfilet (da’s echt heel veel) en het gekookte eitje van eerder die dag. Het maakt namelijk niet in uit in welke volgorde je de dingen opeet die op het menu staan.

Sportvasten dag 10: lunch

Mijn lunch:

 • 100 gram gemengde salade
 • 100 gram gerookte kipfilet met Tandoori-kruiden
 • 10 Roma-tomaatjes
 • 1 hardgekookt ei
 • halve appel
 • olijfolie

De bruine boterham heb ik achterwege gelaten. Ik realiseerde me dat ik daardoor wel de koolhydraatmaaltijd had overgeslagen, maar hee: ik heb in plaats daarvan een appel gegeten en daar zitten ook koolhydraten in. En bovendien los ik dat morgen wel weer op door te ontbijten met een bak havermout.

Voor het avondeten at bijna hetzelfde als de voorgaande dag, maar dan met nog meer eiwit.

Sportvasten dag 10: diner

Mijn avondeten:

 • 300 gram gewokte groente
 • 200 gram kabeljauw
 • Olijfolie om te bakken
 • 50 gram pistachenoten (na afloop)

Hoe heb ik gesport?

Ik heb vandaag twee activiteiten gedaan:

 • 22 minuten steppen, 122 BPM
 • 30 minuten binnen fietsen, 138 BPM

Uiteindelijk had ik vandaag maar 7.672 gezet, maar dat kwam natuurlijk vooral door het fietsen. De totaal afgelegde afstand volgens mijn Apple Watch was ook maar 6km.

Vond ik het zwaar?

Helemaal niet. Het sporten kost geen enkele moeite en het eten is zo ruim (en het zijn ook allemaal dingen die ik lust) dat ik geen moment trek had. Als het de bedoeling is dat ik de komende tijd ook zo blijf eten, dan meld ik me meteen aan als vrijwilliger. Die ene koolhydraatmaaltijd per dag is makkelijk in te passen met een boterham, havermout of wat meer fruit.

Vorige dag: Sportvasten dag 9: de derde opbouwdag

Dit artikel is onderdeel van een serie. Elders lees je mijn verwachtingen over sportvasten en mijn ervaringen en resultaten na sportvasten.