sworkit app

Fithacking Fitmaand, dag 4: Sworkit levert fitnessoefeningen wanneer jij dat wilt

fithacking-januari-fitmaand

In januari vind je elke dag op deze website een andere app, waarmee je fitter of gezonder kunt worden. Vandaag gaan we bezig met een echte workout-app, Sworkit. Deze pas vernieuwde app heeft een nieuw uiterlijk gekregen en kreeg 5-minuten durende workouts.

Sworkit is een van de betere fitnessapps, omdat het zo simpel is. De app helpt je op weg met oefeningen, geeft je de mogelijkheid om zelf de tijdsduur te kiezen en bevat allerlei opties. Zo kun je kiezen voor een workout voor snowboarders en skiërs, surfers, golfers, zwangere vrouwen, kinderen en stoelzitters. Je kunt ook kiezen voor workouts waarbij je niet hoeft te springen (low impact) en workouts die je op kantoor kan doen, zonder dat het er raar uitziet. Wil je strakkere billen, dan is er de Brazilian Lift en heb je oefeningen nodig waarmee je ’s ochtends lekker kan wakker worden, dan vind je die ook in de app.

sworkit menu sworkit startscherm

Sworkit: lekker zweten

Bij het opstarten van Sworkit zie je een scherm met vier opties: Strength, Cardio, Yoga en Stretching. Eigenlijk zijn het zes opties, want je kunt ook nog kiezen voor een Custom Workout (onderin het scherm) of een 5-minuten durende workout. Omdat ik gisteren al met yoga bezig ben geweest (vanwege een Coach.me challenge), koos ik voor 15 minuten cardio en 15 minuten kracht. Bij elk onderdeel heb je meerdere opties, bijvoorbeeld gericht op onder- of bovenlichaam. Je kiest ook zelf hoeveel tijd je hebt. Wil je 60 minuten bezig, dan plakt Sworkit gewoon meerdere oefeningen achter elkaar.

sworkit workout kiezen sworkit tijdsduur instellen

Sworkit: kies zelf de tijdsduur

Het handige bij Sworkit is dat je tijdig te horen krijgt wat de volgende oefening is. Ook krijg je vooraf al een filmpje te zien, waarin een persoon de oefening alvast voordoet. Wat ik onhandig vind bij sommige andere apps, is dat je eerst moet wachten tot de oefening begint en dan pas te zien in een filmpje ziet hoe je het moet uitvoeren. Da’s onhandig. Terwijl jij nog rechtop staat, moet je eerst een paar seconden kijken naar de demonstratie en daarna razendsnel op de grond gaan liggen om de oefening na te doen. Bij oefeningen die maar 30 seconden duren ben je daardoor al wat tijd kwijt, waardoor je altijd achter loopt.

sworkit oefening sworkit koppeling healthkit

Alle filmpjes in Sworkit zijn gefilmd tegen een witte achtergrond, met mensen in een zwarte outfit. Dat ziet er wat saai uit, maar op het kleine schermpje van je smartphone zit je helemaal niet te wachten op wilde outfits of drukke achtergronden, die alleen maar afleiden.

Je hebt in Sworkit heel veel mogelijkheden om aan te passen. Zo kun je de lengte van de pauzes wijzigen (standaard 5 seconden) of de lengte van de intervallen (30 seconden). Heb je na verloop van tijd de video’s wel allemaal gezien, dan kun je het automatisch afspelen van video’s stopzetten. Zelf vond ik het wel handig om tijdens het uitvoeren van de oefeningen steeds iemand in beeld te zien, die met je meedoet. Je hebt voor de meeste oefeningen trouwens geen hulpmiddelen nodig; een zacht matje is voldoende. Als je Sworkit vaak gebruikt, zie je sommige oefeningen wel steeds terug komen. Geeft niks, als je het niets vindt sla je de oefening gewoon over. Sworkit onthoudt hoeveel tijd je totaal op een dag hebt besteedt aan de workouts en stuurt de informatie door naar Apple’s HealthKit. Je kunt de oefening ook delen via sociale media (maar waarom zou je?). Sworkit synchroniseert trouwens ook met MyFitnessPal, zodat die voedingsapp rekening houdt met de extra beweging.

sworkit oefeningen sworkit tijdsduur aanpassen

Voor wie?

Sworkit is handig voor mensen die thuis wat fitnessoefeningen willen doen. Je kunt dan een fitness-dvd opzetten maar een app is wat meer van deze tijd. Zet de iPhone in een handige houder op de grond of op een tafeltje (een salontafel is de meest ideale hoogte) en doe de oefeningen na. Ideaal voor mensen die plotseling zin krijgen om te fitnessen, maar vervolgens vertwijfeld naast het matje staan: ‘Wat moet ik nu doen?’.

Is het wat?

Voor spontane fitness-sessies is Sworkit wel erg handig. Je krijgt meteen een serie oefeningen voorgeschoteld en de workout is precies zo lang als je zelf wilt. Wel zul je merken dat na verloop van tijd de verveling wat optreedt. Dat is bij een fitness-dvd natuurlijk ook het geval: het zijn steeds dezelfde oefeningen. Maar bij Sworkit speelt nog iets anders mee, merkte ik. De oefeningen houden eigenlijk nauwelijks rekening ermee dat je na verloop van tijd steeds sterker wordt en een steeds betere conditie krijgt. Je kunt de lengte van de oefeningen en intervallen wel verhogen, maar je kunt bij de oefeningen niet aangeven dat je een hoger niveau wilt: oefeningen die iets moeilijker uit te voeren zijn of een zwaardere belasting vormen. Als je wat meer variatie wilt, kun je beter eens naar de Virtuagym-app kijken, die een veel grotere variatie in oefeningen bevat.

Sworkit downloaden

Sworkit is verkrijgbaar voor iPhone en iPad in twee varianten: een gratis en betaalde app. Ook is er nog een iPhone-app waarmee je uitdagingen kunt doen (Challenges by Nexercise) en een Android-app voor het meten van je voortgang (NexTrack).

Eerder verschenen: