najaar-fitness-schoenen

5 tips om fit te blijven in het najaar

najaar-fitness-schoenen
Zodra het herfst wordt is het weer nog lekker genoeg om buiten te gaan sporten. Met deze tips geniet je extra lang van het najaar. Want ook al vallen de blaadjes van de bomen, het is nog lang geen tijd om in een warme trui bij het haardvuur te kruipen. Er moet gezweet worden!

1. Pluk de dag

Het najaar is eigenlijk het ideale moment om weer te gaan sporten. De vakantie is voorbij, je zit weer in je vaste ritme van werk of studie. Het inpassen van een paar wekelijkse trainingen is makkelijker dan in de zomer, als naar het strand gaan, barbecuen of op een terras zitten verleidelijker klinkt dan jezelf in het zweet werken. Probeer in je dagelijkse schema tijd te vinden om te gaan sporten. Minder vrije tijd kan juist in je voordeel werken. In de zomer denk je nog: ik heb de hele dag nog om te gaan sporten. Maar als je alleen van 7 tot 8 uur ’s ochtends tijd kunt maken, heb je geen kans om uit te stellen.

2. Hou het veilig

Als de dagen korter worden, betekent dat ook duisternis in de ochtend en sneller invallen van de duisternis in de avonduren. Zorg dat je goed zichtbaar blijft: draag reflecterende kleding en neem een lampje mee, zodat je kunt zien waar je loopt. Voel je je onveilig in buurten met weinig straatverlichting, probeer dan een plek te vinden waar het druk en goed verlicht is, door bijvoorbeeld rondjes te rennen rondom een winkelcentrum.

3. Maak een goede planning

Geen zin om ’s avonds door kou en regen naar de sportschool te gaan? Hier zijn een paar trucs om toch te zorgen dat je doorzet:

  • Ga ’s ochtends al bij de sportschool langs en stop je huissleutels in een locker. Op de terugweg naar huis ben je verplicht om nogmaals langs de sportschool te gaan.
  • Leg je sportkleren al klaar als je gaat slapen. De volgende ochtend schiet je meteen in je sportkleren, zonder dat je eerst hoeft na te denken waar alles ligt. Scheelt tijd en voorkomt dat je gaat twijfelen.
  • Voor als het echt koud wordt: slaap in je sportkleding, zodat je ’s ochtends meteen al klaar bent voor de eerste oefeningen. Of dit kan, is natuurlijk wel afhankelijk van je sportkleding: een yogabroek en wijd shirt zijn wat geschikter dan een strak fitnesspakje.

4. Zoek de natuur op

In plaats van hardlopen in je eigen buurt, is de herfst ook het uitgelezen moment om eens ergens anders te gaan lopen. Zoek het bos op en geniet van de mooie herfstkleuren, ga rennen door de blaadjes en als je struikelt is er ook niets aan de hand, want de blaadjes voelen een zachte deken. Als je geniet van de omgeving voelt het alsof de inspanning minder moeite kost. Het kan nog net, voordat het echt winter wordt, dus profiteer ervan! Er zijn vast wel parken of bossen bij jou in de buurt waar je terecht kunt. Je kunt het ook combineren met activiteiten als appels plukken.

5. Trek een extra laag kleding aan

Ben je gewend om in de zomer met alleen een shirt en broek rond de lopen, dan mag er in de winter wel een extra sportjack bij. Er zijn heel dunne sportjacks voor hardlopers en fietsers die vooral de kou door de wind tegenhouden. Kies wel een materiaalsoort die het zweet snel afvoert, want in een normaal regenjack zweet je je binnen een paar minuten een ongeluk. Kleding moet ademen en zweet snel afvoeren en tegelijk ook regendruppels tegenhouden. Houd je hoofd warm met een muts of speciale hardloophandschoenen van dun materiaal.