DNA

23AndMe onderzoekt de relatie tussen DNA en BMI

23AndMe is een genetische test die ik in 2014 heb laten doen vanwege mijn boek, om daarmee mijn risico op allerlei ziekten te achterhalen. Tegenwoordig is 23AndMe wat meer op levensstijl gericht en waarschuwen ze minder voor ziektes waar je een verhoogde kans op loopt. Zo gaat het bedrijf nu aan de slag met een onderzoek, dat de relatie tussen DNA en BMI moet blootleggen.

Naar eigen zeggen gaat het om een uniek onderzoek onder 100.000 deelnemers. Met de ‘Weight Loss Intervention Study’ probeert het bedrijf meer inzicht te krijgen in de genetische factoren die meespelen als iemand wil afvallen. We weten volgens 23AndMe nog weinig over de manier waarop het samenspel van erfelijke factoren, lifestyle en omgevingsfactoren ervoor zorgt dat je al dan niet succes hebt met pogingen om af te vallen. Ook wil het bedrijf achterhalen welke strategie bij verschillende mensen werkt om een gezond gewicht te bereiken en te houden.

Toevallig geeft 23AndMe in een van de wellness reports al inzicht in de mate waarin genen meespelen bij overgewicht. Zo geeft mijn rapport het volgende weer:

Genetic weight 23AndMe

Het blokje GV (Gonny Van… Der Zwaag) geeft mijn positie weer op de schaal.

Ik zou volgens mijn genetische eigenschappen dus 7% minder moeten wegen dan het gemiddelde. Waarom is dat leuk om te weten? Nou, als je toch overgewicht hebt, weet je in ieder geval dat het niet komt door ‘slechte genen’ maar door andere factoren zoals lifestyle en omgeving.

23AndMe vertelt er ook bij wat dan gemiddeld is voor een vrouw van mijn leeftijd en lichaamslengte: 153 lbs, oftewel 69 kilo. Als ik daar volgens de analyses van 7% onder zou zitten, zou ik 64,5 kilo wegen.

Mooi niet!

23AndMe legt ook uit hoe die informatie is bepaald: ik heb gemiddeld meer ‘dunmakende’ dan ‘dikmakende’ varianten in mijn SNP’s. Maar over lifestyle en omgevingsfactoren zeggen deze cijfers niets. Vandaar dat 23AndMe dat nu nader wil onderzoeken.

Gewicht 23AndMe

Geïntereseerden kunnen zich in januari melden bij 23AndMe en krijgen wekelijks via de e-mail maaltijdsuggesties en tips om af te vallen. Daarnaast gaat 23AndMe live chatten met de deelnemers. Na zes maanden is hopelijk wat meer duidelijk over de rol van lifestyle en omgeving.

Binnenkort op Fithacking meer informatie over genetische testen, waaronder de resultaten van een nieuwe Nederlandse dienst met de naam iGene.