fitness kleding

De workout-kleding waarop je niet moet besparen

fitness kledingEen nieuwe outfit om te gaan sporten, kost veel geld. Je gaat zoeken naar mogelijkheden om te besparen: een zwarte broek van vorig seizoen ziet er ook nog goed uit en sokken hoeven echt niet van een bekend merk te zijn. Toch is er sport- en fitnesskleding waarop je beter niet kunt besparen, maar gewoon goede kwaliteit moet kopen.

Schoenen: Tijdens hardlopen, fitnessen en andere sporten doen je voeten het meeste werk. Zorg dat je de juiste schoenen hebt, die je voeten en enkels goed ondersteunen. Ze moeten ook voldoende ruimte bieden, zodat je tenen nog kunnen bewegen. Het hoeven niet altijd dure schoenen te zijn, maar wel de schoenen die passen bij jouw stijl van bewegen en de sport die je wilt gaan beoefenen. Laat je adviseren in een winkel als je geen idee hebt wat jouw loopstijl is en of een schoen met veel of weinig demping het best bij jou past.

Tights: Je hoeft natuurlijk niet de nieuwste tights met hippe printjes te kopen, want die zijn volgend seizoen alweer gedateerd. Maar kies wel een kwalitatief goede trainingsbroek, met een goede pasvorm en handige details zoals opbergzakjes voor huissleutels en ‘ventilatieroostertjes’ op strategische plekken. Bovendien zijn de betere tights gemaakt van materiaal dat snel transpiratie afvoert, zodat je broek niet na een halfuur al zompig aanvoelt. Zweetplekken op ongewenste plekken, dat wil je niet. Een goede broek blijft langer in vorm en geeft je ruimte om te bewegen. Idealiter koop je twee tights, die je kunt afwisselen: als de ene in de was zit, is de andere nog fris.

Sportbeha: uiteraard alleen voor vrouwen. Sporten zonder sportbeha of met een slecht passende beha kan leiden tot schade aan je borsten, dus kies een goed passend model. In de winkel kun je zien welke modellen geschikt zijn voor high-impact sporten waarbij je veel moet springen en rennen, zoals hardlopen, dansen en groepslessen. Twijfel je tussen high-impact of mid-impact, kies dan het model dat de meeste ondersteuning geeft.

Waar kun je dan wel op besparen? Nou, bijvoorbeeld op shirtjes. Daar heb je toch meerdere van nodig en ze zijn meestal niet eens zo duur. Neem wel speciale sportshirts, want een katoenen t-shirt houdt te veel vocht vast. Je kunt ook besparen op sokken, maar ook hier geldt: kies materiaal dat snel zweet afvoert.