kids running up stairs

Met welke sportactiviteiten verbrand je het meeste vet?

Gezond sporten betekent voor veel mensen: driemaal per week naar de sportschool, minimaal een halfuur op de elliptische trainer of meedoen aan een groepstraining. Maar welke oefeningen werken eigenlijk het beste als je vet wilt verbranden? De ene deskundige raadt langdurige cardio-oefeningen aan, de andere deskundige zegt dat je met krachttraining bezig moet gaan. Bij de Telegraph wilden ze ook wel eens weten wat het beste werkt, maar daarbij bleek al snel dat er niet één geheime superformule is. Er zijn vijf activiteiten die ervoor zorgen dat je meer vet verbrandt.

Onderstaande 5 activiteiten staan in volgorde van prioriteit. Zorg dat 1, 2 en 3 goed voor elkaar zijn, voordat je teveel tijd in activiteiten 4 en 5 investeert.

1. Een uitgebalanceerd voedingspatroon

De nummer één prioriteit is gezond eten. Voeding en sportactiviteiten zijn allebei belangrijk, maar wat je eet vormt de basis voor alles. Het heeft weinig zin om fanatiek te gaan sporten als je jezelf de rest van de tijd volpropt met hamburgers. Voeding is bovendien iets wat nauwelijks extra tijd kost: in plaats van een hamburger kun je ook een gezonde salade opeten.

2. Dagelijks actief leven

Je kunt best drie keer per week gaan trainen, maar het heeft veel meer impact als je jezelf een actieve levensstijl aanmeet. Niet teveel zitten, met de fiets gaan in plaats van de bus, in de middagpauze een stuk gaan lopen. Heb je een hond, dan is dat een mooie kans om extra vaak de deur uit te gaan. Spelen helpt trouwens ook: gewoon af en toe een balletje trappen met vrienden, een basketbalring ophangen in je eigen tuin of met de kinderen ravotten. Helpt ook nog eens goed tegen stress.

3. Weerstandstraining

Het gaat voor veel mensen niet alleen om gewoon fit worden, maar ook om er goed uitzien. Je wilt langer leven, minder snel ziek worden en ook op hogere leeftijd nog actief blijven. Weerstandstraining helpt om kracht en spiermassa te behouden, die beide afnemen als je ouder wordt. Het is ook goed voor je botmassa, zodat je osteoporose voorkomt. Trainen met apparaten in de sportschool (krachttraining) of oefeningen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt, zorgen allebei voor sterkere spieren.

kids running up stairs

4. High intensity interval training

HIIT is tegenwoordig een populaire manier om snel fit te worden. Een goed voorbeeld is de 7 Minute Workout, waarbij je in 7 minuten steeds 30 seconden een bepaalde oefening uitvoert. Na elke oefening pauzeer je 10 seconden. Deze oefeningen worden op een zo hoog mogelijke intensiteit uitgevoerd, zodat je na 7 minuten ook echt kapot bent. Een andere variant is de Tabata-training, die belooft je in slechts 4 minuten per training fit te kunnen maken. Natuurlijk helpt het, maar pas nadat de hierboven genoemde drie punten (eten, actief leven en weerstandstraining) in orde zijn.

5. Cardio op lage intensiteit

Cardiotraining is de afgelopen tijd wat minder populair geworden, omdat mensen merkten dat het niet zo effectief was. Je kunt drie uur per dag op de loopband staan, maar dat leidt niet meteen tot een spectaculair gestroomlijnd lichaam. Toch heeft bewegen op lage intensiteit gunstige effecten voor je lichaam, zowel fysiek als mentaal. Het enige nadeel is dat het nogal wat tijd koste en dat het saai kan zijn. Je kunt dit oplossen door het sporten op lage intensiteit te combineren met een andere bezigheid, bijvoorbeeld je favoriete tv-serie kijken.

Misschien besef je na het doorlezen van dit lijstje dat je een paar cruciale onderdelen mist. Je kiest bijvoorbeeld voor #1 (gezond eten), #2 (actief leven) en #5 (cardio) maar doet veel te weinig aan krachttraining en oefeningen met hoge intensiteit.

Foto: Neeta Lind