Google Fit logo

Waarom het vernieuwde Google Fit niet langer 10.000 stappen meet

De aanbeveling van 10.000 stappen kent iedereen, maar langzamerhand komen makers van fitnesstrackers erachter dat die regel eigenlijk heel willekeurig is gekozen. Zo ook Google. Het vernieuwde Google Fit verplicht je dan ook niet langer om 10.000 stappen per dag te zetten, maar kiest voor een andere insteek van beweging. Je kunt Beweegpunten scoren door te lopen of te wandelen. En je kunt hartpunten verdienen door intensievere activiteiten te doen, zoals joggen of tennis. Bij zware workouts zoals boksen of zwemmen krijg je zelfs dubbele punten.

Waarom geen 10.000 stappen in Google Fit?

We hebben wereldwijd zo lang vastgehouden aan die 10.000 stappen, dat je je kunt afvragen waarom die aanbeveling niet goed genoeg meer is. Simpel: beweging hoeft niet langer netjes over 7 dagen per week te zijn verdeeld. De Nederlandse beweegnorm adviseert om 150 minuten per week matig intensief te bewegen, maar dat hoeft niet gelijk te zijn verdeeld over de week. Je zou ook in het weekend een groot deel van je Beweegpunten kunnen verdienen. Google heeft nauw samengewerkt met de World Health Organization (WHO) en de American Heart Association (AHA) om de nieuwe richtlijnen op te stellen. Ook bij Google is het doel om 150 minuten per week je flink in te spannen. Er zijn wel dagdoelen, maar uiteindelijk gaat het erom dat je je weekdoel behaalt. Een paar dagen rustig aan doen (of op kantoor zitten) is dus ook te compenseren door de daarop volgende dagen flink te gaan sporten.

Google Fit ringen

Enerzijds is dat goed. Je hebt wel eens een dag dat je niet toekomt aan voldoende beweging. Met de Apple Watch word je ook geacht elke dag je activiteitenringen vol te maken en dat lukt nu eenmaal niet altijd als je druk, moe of geblesseerd bent. Het wekt dan valsspelen in de hand. Als je je dagelijkse streak niet haalt, krijg je geen schouderklopje voor een perfecte week of perfecte maand. Het is goed dat Google je de mogelijkheid geeft om je beweging wat ongelijk over de week te verdelen.

Maar aan de andere kant ben ik er groot voorstander van dat mensen een wat actievere levensstijl voor alledag aanmeten. Het lijkt me niet gezond om je doordeweekse dagen hangend achter je bureau en op de zitbank door te brengen en in het weekend een ironman te gaan lopen, om je inactieve gedrag van de voorgaande dagen te compenseren.

Google Fit had al langer beweegdoelen en activiteiten, kijk maar:

Google Fit Android Wear

Google Fit: volmaken van ringen

Maar om die te gebruiken moest je de instellingen zelf aanpassen. In het vernieuwde Google Fit draait het om volmaken van de ringen voor Beweegpunten en Hartpunten. Dit staat standaard al zo ingesteld. Ook fijn is dat je bij Google Fit nu niet aan één stuk hoeft te sporten. Je kunt ook Hartpunten voor intensieve beweging verdienen door in vijf minuten de trap op te rennen of naar het station te rennen, zonder dat je eerst je sportkleding hoeft aan te trekken voor een training. In dat opzicht houdt Google Fit beter rekening met beweging tijdens je dagelijkse activiteiten.

Google Fit op smartphone en Wear OS

Google Fit meet automatisch

Het was ook wel tijd dat Google Fit vernieuwd werd. De dienst is tot nu toe niet echt aangeslagen bij gebruikers, maar misschien gaat dat met deze update veranderen. De meeste mensen gebruiken een gespecialiseerde fitness-app of gebruiken de standaardoplossing van een fabrikant, zoals de activiteitenringen op de Apple Watch of de app van Fitbit. Het design van Google Fit ziet er nu compleet anders uit en de algoritmes zijn vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Voor activiteiten zoals wandelen en fietsen kan Fit nu automatische metingen doen, mits je beschikt over een Wear OS-horloge. In de app vind je bovendien meer dan 120 andere activiteiten, waarvan de metingen worden gedeeld met bekende fitnessapps zoals Strava, My Fitness Pal, Runkeeper en Endomodo. Voor nieuwe gebruikers is er een coachingfunctie met tips hoe je meer Hartpunten kunt verdienen en hoe je je doelen zó kunt instellen dat je gaandeweg steeds fitter wordt.

Google Fit komt de komende weken beschikbaar voor bezitters van een Android-smartphone en Wear OS-smartwatch.