fitmetapps-boek

‘Fit met apps’ in maart 2015 op SxSW!

fitmetapps-boekSouth by South West (SxSW) is een van de grootste festivals ter wereld. Elk jaar komen duizenden mensen naar Austin (Texas) om vooruit te kijken naar nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van internet, technologie, muziek en films. Het is de plek waar de digitale voorhoede elkaar ontmoet, waar grote namen als Elon Musk, Ray Kurzweil, Bruce Sterling, Mark Zuckerberg en Stephen Wolfram op het podium stonden. Ik ga er elk jaar naartoe, omdat je na het festival weer helemaal stuiterend terugkomt met inspiratie voor nieuwe ideeën. In 2015 mag ik anderen de inspiratie bieden! Ik ben uitgekozen om een boekpresentatie over ‘Fit met apps’ te komen geven. Er zijn maar 14 van die boeksessies, dus ik ben apentrots dat ik als Nederlandse er tussen sta.

Op Emerce kon je al een artikel lezen over mijn toekomstige avonturen op SxSW:

emerce-sxsw-wearables

SxSW, here I come!

Wat betekent het nou concreet? In maart 2015 is het SxSW Interactive-festival. Ik had de reis en de hotelkamer al geboekt, dus logistiek hoeft er niet zoveel te gebeuren. En ook qua presentatie gaat het allemaal wel loslopen. Ik moet 20 minuten volpraten over een onderwerp waar ik alles van weet. Als het zou moeten, kon ik wel een paar uur volpraten. dMaar het betekent wel dat ik iets te bieden zal moeten hebben voor de Amerikanen, want ik moet wel een heel goede verkoper zijn als ik erin slaag om Amerikanen een Nederlandstalig boek te laten kopen. Snel een Amerikaanse agent zoeken en zorgen dat de Engelstalige vertaling bij een Amerikaanse uitgever wordt ondergebracht is een idee maar betekent wel dat ik vanaf nu in een rollercoaster terchtkom. Zelf een paar duizend euro er tegenaan gooien om een Engelse vertaling te laten maken, die ik in eigen beheer uitbreng, kan ook. Maar dat betekent een nog heftiger rollercoaster, als ik ook alle publiciteit zelf moet gaan regelen. Hallo internationale carrière! Ik zat er niet op aan te sturen, maar nu de kans zich voordoet, moet ik ‘m met beide handen aangrijpen. Ik kan niet op een podium gaan staan met alleen een Nederlandstalig boek. Gelukkig zijn er een hoop Nederlandse SxSW-gangers die al hebben beloofd dat ze bij mijn praatje aanwezig zullen zijn (waaronder de NOS SxSW-crew), dus de zaal komt wel vol. Maar ik moet ook iets voor de niet-Nederlanders hebben 🙂

sxsw-bookreadings-fit-with-apps

The Fit Factor

Ik zit nog te dubben wat ik ga doen. Toen ik ruim twee jaar geleden met het boek begon, waren er nog geen Engelstalige boeken over fit worden met apps. Inmiddels is het 2014 en is er nog steeds geen boek die uitlegt hoe je met technologie fitter wordt. De boeken in de Health & Fitness-sectie bij Amazon gaan vooral over diëten, yoga, pilates en hardlopen. Ze hebben titels als The MELT Method en The Wahls Protocol. Toen ik op zoek ging naar goede titels voor mijn boek, bladerde ik ook door de titels op Amazon en twijfelde of ik ook zo’n pretentieuze titel zou kiezen: Het Fitnessapp Effect of De Fitfactor. Op aanraden van Wiebe de Jager (@wdejager) koos ik voor een simpele titel, die gewoon doet wat het belooft: Fit met apps.

Misschien ga ik het boek opdelen in twee stukken: eentje over fit worden met apps en een andere over het verbeteren van je sportprestaties. Het gedeelte over fit worden is makkelijker te behappen, in plaats dat ik het complete boek moet zien te vertalen. Wat ook scheelt is dat fit worden en de boodschap dat je niet verplicht bent om te gaan sporten de Amerikanen veel meer aanspreekt dan puur een verhaal over trainen in de juiste hartslagzone. En de titel? Die kan gewoon Fit with apps blijven, zoals ik in het spreekbeurtvoorstel aan SxSW had gezet.

Tips? Adviezen? Ik hoor ze graag!

[Featured afbeelding door @ikbendaf]