threadmill studio

Nieuw in New York: hardlopen in de treadmill studio

treadmill studioIn New York opent op 1 november de Mile High Run Club, een sportstudio met alleen treadmills. Begin 2015 volgt The Run, een studio met automatische loopbanden die zijn afgestemd op je conditie. Volgens Debora Warner (43), oprichtster van Mile High, willen mensen niet langer in hun eentje hardlopen. Ze zoeken begeleiding en coaching, willen slimmer trainen en hun tijd in de sportschool efficiënter doorbrengen. En wat ook wel meespeelt: de markt voor spinningstudio’s is verzadigd.

Goedkoop is het trouwens niet: een les van 45 minuten kost $34. De grootste concurrent van der treadmill studio’s is gewoon in de stad New York zelf te vinden: Central Park.

Mile High

Bij Mile High staan 30 loopbanden van het merk Woodway met een speciaal loopvlak, dat aanvoelt als de ondergrond tijdens trailrunning. Zelf zo’n loopband in huis halen is een dure grap: ze kosten 10.000 dollar per stuk. Bij Mile High huren ze de loopbanden, want je weet maar nooit hoe snel de hype weer voorbij is. En bovendien: locaties zijn duur in Manhattan en loopbanden nemen vrij veel ruimte in beslag.

Bij The Mile High begin je met een warm-up, waarbij je lunges, jumping jacks en squats gaat doen. Daarna gaat iedereen vier minuten rustig lopen op de loopband. Daarna volgen intervallen, waarbij de totale tijd op de loopband niet langer dan 24 minuten is. Tijdens de training gaan de deelnemers ook met kettlebells aan de slag, om krachttraining te doen. Wie liever aan één stuk gaat lopen, kan in het weekend terecht bij lessen waarbij je 50 minuten op de loopband staat. Een les kost 34 dollar en er zijn wekelijks bijna 40 lessen om uit te kiezen.

The Run

David Siik (34) koos voor zijn hardloopstudio The Run een heel andere aanpak. Hij ontwikkelde het Precision Running-programma met verschillende work-outs voor hardlopers. Hij volgt het boutique-model: net zoals bij boutique hotels moet het exclusief zijn, niet voor de massa. Siik heeft een deal gesloten met fitnessketen Equinox om zijn Precision Running-programma aan te bieden.

Siik combineert zijn Precision Running met de BITE-methode, een afkorting van Balance Interval Training Experience. Het combineert high intensity interval-training met hellingtraining van maximaal 5 procent. Iedereen begint op een andere snelheid, iets onder de persoonlijke topsnelheid bij een sprint. Tijdens de les wordt het tempo gaandeweg opgevoerd. Achtergrondmuziek is er niet. Je hoort alleen het ademen van de hardlopers en de stem van de instructeur.

Ideaal op donkere winteravonden

Eén ding zit de hardloopstudio’s in ieder geval mee: het is bijna winter en het is vroeg donker, dus binnenshuis hardlopen klinkt aantrekkelijk. Een ander voordeel is dat niemand achterblijft. Als je met een hardloopgroepje naar buiten gaat moeten de snelle renners rekening houden met de traagste renners. Bij hardlopen op een loopband hoeft dat niet. Interessant is dat de eerste treadmill studio’s al eind jaren tachtig in Los Angeles zijn ontstaan, bijvoorbeeld bij de Martin Henry Fitness Studio in West Hollywood. Maar door de opkomst van grote fitnessketens moest Martin Henry sluiten.