Succesvolle afvallers eten veel bloemkool

Succesvol afvallen met MyFitnessPal: dit moet je eten

Succesvolle afvallers eten veel bloemkoolMyFitnessPal verzamelt heel wat informatie van gebruikers. Ze weten wat je eet en ze weten ook hoeveel je bent afgevallen. Als je die data op een hoop gooit en anoniem maakt kun je er interessante trends uit afleiden. Bijvoorbeeld: wat zijn de eetgewoontes van mensen die succes hadden met afvallen? En in hoeverre verschilt dat met de gemiddelde eetgewoontes? Zo zie je meteen of het zin heeft om veel salades te eten, of dat je je beter kunt storten op eieren en bacon.

MyFitnessPal keek naar de data van 150 miljoen gebruikers. Succesvolle afslankers hadden een gewichtsdoel ingesteld in MyFitnessPal en kwamen binnen 5% van dat doel. Wat hebben zij eten gegeten: minder suiker, minder vet? Het belangrijkste verschil: ze eten meer vezels.

Algemene foodtrends: avocado-olie en eieren

Uit de data van MyFitnessPal zijn ook algemene foodtrends af te lezen. Mensen eten meer avocado-olie (+77%), meer eieren (+19%) en meer kokosolie (+16%). Ze eten minder granen (-18%), minder brood (-9%), minder ontbijtgranen (-20%) en minder pasta (-12%). Dat is in lijn met de huidige adviezen om meer gezonde vetten en minder koolhydraten te eten. Maar het betekent niet dat mensen er ook succesvol mee zijn. Bij de succesvolle afvallers is de trend in sommige gevallen namelijk precies omgekeerd.

Dit eten succesvolle afvallers

Succesvolle afvallers eten meer bloemkool, overigens ook de nieuwe hipstergroente na ‘kale’. Ze eten ook meer fruit en meer ontbijtgranen. Terwijl de gemiddelde bevolking beduidend minder koolhydraten is gaan eten (tot -20,33% bij ontbijtgranen), is die trend bij de succesvolle afvallers juist andersom: zij scheppen veel meer ontbijtgranen (+17%) op hun bord. Waarschijnlijk gaat het dan wel om havermout en niet om Honey Loops, Choco Pops en andere producten die stijf staan van de suiker.

Maar vooral bij de eiwitten zijn grote verschillen te zien. De gemiddelde bevolking is iets meer vlees (+0,24%), veel meer eieren (+19%) en minder yoghurt (-11%) gaan eten. De succesvolle afvallers aten daarentegen minder vlees (-11%), minder eieren (-13%0 en meer yoghurt (+11%).

Ook bij vetten is er een groot verschil: doorsnee gebruikers zijn massaal overgestapt van olijfolie (-12%) naar kokosolie (+15%). De succesvolle afvallers consumeren juist meer olijfolie (+10%) en iets meer kokosolie (+7%) en trouwens ook meer amandelen (+10%).

Food Trends door MyFitnessPal

Het grootste verschil is te vinden bij vezels: succesvolle afvallers eten 29% meer vezels. Toch eten ze nog steeds niet de aanbevolen hoeveelheid van 25 gram voor vrouwen en 38 gram voor mannen. Overigens was de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten bij alle groepen vrijwel gelijk: 46% koolhydraten, 35% vetten en 19% eiwitten. Het ingestelde caloriedoel was voor beide groepen ook hetzelfde.

Dus, als je al die voedingsadviezen maar ingewikkeld vindt en je het liefst op één ding wilt richten: probeer meer vezels te eten.

MyFitnessPal succesvol afvallen: wat eten mensen