dumbbells-pink

Zinloze krachttraining: ‘Roze gewichtjes doen helemaal niets voor je’

dumbbells-pink

So, ladies, let’s first put down the two-pound, pink dumbbells. We have been sold a false story about fitness, health (and its connection to weight loss).

Wie iets wil bereiken in de sportschool, moet gewoon heel hard trainen. Liefst met flink zware gewichten. De roze dumbbells van nog geen kilo, die speciaal zijn bedoeld voor vrouwen, kun je beter mijden want die hebben geen enkele zin. Het is te lezen in een interessant artikel op Medium, dat ik kreeg toegestuurd via Rob.

Dat vrouwen met lichte gewichtjes moeten trainen, heeft als achterliggende reden dat vrouwen geen gigantische spierbundels willen, maar gewoon een wat strakker lichaam. Maar dat blijkt totale onzin. Vrouwen hebben een veel hoger lichaamsvetpercentage dan mannen, dus de kans dat ze enorme spierbundels krijgen is niet zo groot.

Als het op krachttraining aankomt, ziet de fitnessindustrie het liefst dat vrouwen lekker veel aan cardio doen. Wie zo slim is om toch aan krachttraining te beginnen, krijgt vaak het advies om maar rustig aan te doen. Vrouwen worden geduwd in de richting van te lichte gewichtjes, terwijl mannen de neiging hebben om met veel te zware gewichten te trainen. Foto’s van opgepompte lijven wekken de indruk dat jij ook zoiets kunt bereiken, door alleen maar te sporten. Maar dat is een loze belofte. Zo zijn er nog meer loze beloften, terwijl het eigenlijk heel simpel is: zorg voor een flinke belasting van je spieren, neem voldoende rust, doe intervals en zorg dat je een paar keer per week zo’n 20 minuten stevige inspanning doet. Hoe stevig? Je moet behoorlijk staan te hijgen, maar nog wel in staat zijn om te praten.