Suunto Movesense met skateboard

Met Suunto Movesense kan iedereen een fitnesstracker maken

Heb je ideeën om een eigen fitnesstracker op de markt te brengen, dan gaat het Finse merk Suunto je daarbij helpen. Suunto is een bekende naam op het gebied van sporthorloges met hartslagmeter. Met de Suunto Movesense willen ze anderen helpen om ook een fitnesstracker te maken. Zodat jij meer tijd overhoudt voor leuke dingen, zoals design en marketing van je zelfbedachte fitnesstracker.

Suunto Movesense

Suunto Movesense

Het ontwerpen en laten produceren van de componenten van een fitnesstracker is behoorlijk ingewikkeld. Suunto heeft daarom het vervelende werk uit handen genomen. Met de Movesense kun je een eigen fitnesstracker maken, die Suunto beschikbaar gaat stellen aan 50 mensen met een goed idee. Je koopt zo’n developerkit voor $100. De uiteindelijke groothandelsprijs voor de sensoren ligt uiteraard wel een stuk lager.

De demosensor die Suunto ontwikkeld heeft moet je op je pols dragen en heeft vijf sensoren. Je zou de sensor bijvoorbeeld in de mouw van een shirt kunnen integreren. Ook als je voor zo’n kant-en-klaar-oplossing kiest is er nog genoeg te doen: als beginnend wearable-maker zul je ook nog software en apps moeten maken en zorgen dat de synchronisatie van alle data goed werkt. Daarnaast moet het er goed uitzien, dus je hebt een design nodig. En om te zorgen dat je ook nog iets verkoopt moeten de sales, marketing en distributie goed voor elkaar zijn. Op het gebied van miniatuur-elektronica is alles al door Suunto geregeld.

Movesense in kleding, schoenen en meer

Suunto is van plan om verschillende trackers te maken. De tracker die ze nu hebben ontwikkeld is waterdicht en overleeft zelfs een wasmachinebeurt. Het is echter niet de bedoeling dat je er een gewoonte van maakt om de sensor in je kleding te laten zitten. Het 36,6mm grote schijfje weegt 10 gram en kan worden verwerkt in schoenen, sportaccessoires en kleding. Zo zou je een sensor aan je fietstrapper kunnen vastmaken of aan je peddels tijdens het kajakken. Handig is dat je dezelfde sensor voor meerdere toepassingen kunt gebruiken. Maak je de sensor vast aan een hardloopschoen, dan kun je er hardloopactiviteiten mee meten. Het interne geheugen slaat alle data op, zodat je geen smartphone hoeft mee te nemen, maar alle data pas later hoeft te synchroniseren.

De Movesense Dev Kit komt in de loop van 2017 beschikbaar.

Suunto Movesense

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Suunto liet op de CES 2017 ook de Spartan Sport Wrist HR zien, een nieuw sporthorloge voor avontuurlijke types. Dit is het eerste sporthorloge van Suunto met ingebouwde optische hartslagmeter. Het horloge heeft ingebouwde GPS en is geschikt voor meerdere sporten. Voor de sensoren werkte Suunto samen met Valencell, een bekende naam op het gebied van biometrie.

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Je kunt de Suunto Spartan Sport Wrist HR eventueel ook koppelen met een externe hartslagmeter. Je kunt kiezen uit drie kleuren (blauw, zwart en roze) en je betaalt €599.