Strava Heat Map Europa

Strava laat zien waar het meest wordt gesport

Strava laat zien waar gebruikers het meest sporten. Op een wereldwijde heat map is te zien welke routes het meest worden gebruikt voor hardlopen en fietsen. Nederland blijkt daarbij een actief landje.

Strava Heat Map Europa

Kijk je op de kaart van Europa, dan blijkt Nederland een erg fanatiek loop- en fietsland. Vooral in het westen van het land wordt veel gesport met de Strava-app. Zoom je verder in naar onze hoofdstad, dan blijkt meteen wat de meest populaire routes zijn. Vooral de hoofdroutes in de stad, het Vondelpark en paden langs de Amstel springen er fel verlicht uit.

Strava Heat Map Amsterdam

Het is allemaal te bekijken op de Strava Global Heat Map, die inzicht geeft in de activiteiten van meer dan 10 miljoen gebruikers. De totale afstand die op de kaart te zien is bedraagt 27 miljoen kilometer, oftewel 5% van het landoppervlak op aarde.

Strava had al de Metro-functie waarmee je routes kunt plannen op basis van een kaart met populaire plekken. Met de Heat Map kun je beter zien hoe hardlopers en fietsers zich door een stad bewegen. Handig als je een wat minder drukke route probeert te vinden. Er blijken grote regionale verschillen. Zo zijn in Europa de meest drukke routes te vinden in Engeland en Nederland. Bij de oostgrens van Nederland lijkt het gebruik ook bijna meteen op te houden. In de VS zijn New York en Boston het drukst, terwijl in Engeland de steden Londen en Manchester bovenaan staan. Parken en hoofdwegen blijken het meest populair. Als je naar het Vondelpark kijkt, dan blijken mensen ook het liefst de bredere paden te nemen.

Volgens Strava CEO James Quarles gaat het niet alleen om hardlopers en fietsers, maar ook om skiërs, wandelaars, kiteboarders en zelfs bergbeklimmers op de Mount Everest. In totaal gaat het om 31 sporten. Heb je een Strava Premium-account, dan kun je ook je persoonlijke kaart bekijken. Overigens wordt de data ook gebruikt om rekening mee te houden bij het plannen en inrichten van steden. Zo zou een stad kunnen zorgen voor bredere fietspaden op druk bereden routes.

De kaart is hier te bekijken.