snowboardactie vastleggen

Ski- en snowboard-acties vastleggen met apps en accessoires

Na een lange dag in de sneeuw wil je eigenlijk nog maar twee dingen: een grote beker chocolademelk (of een glas bier, zo je wilt) en vrienden vertellen wat je hebt gedaan. Maar een gewoon verhaal bij het haardvuur is niet meer genoeg. Pics or it didn’t happen! Geen probleem, want er zijn actiecamera’s, high-tech skibrillen en apps waarmee je kunt bewijzen wat je hebt gedaan.

snowboardactie vastleggen

Het eerste waar je dan aan denkt, is de Go Pro, een camera waarmee je actiebeelden opneemt. Er zijn allerlei accessoires voor verkrijgbaar, zoals een houder voor op je helm of een riempje waarmee je de GoPro op je borst draagt. Maar met een prijs van ruim 200 euro GoPro ook meteen een dure oplossing.

Bij skiën en snowboarden was de aantrekkingskracht altijd dat je helemaal los kon komen van de dagelijkse sleur. In de bergen, door een vers pak sneeuw, helemaal in je eentje. Maar zelfs fanatieke snowboarders gaan tegenwoordig met hun smartphone de piste op, om foto’s te maken of de acties vast te leggen.

Acties meten met Trace-sensor

Eén van die apps is Trace, waarmee je ski- en snowboardacties kunt vastleggen. Het werkt met een sensor die je aan de ski’s of de snowboard vastmaakt. Je meet er snelheden mee, maar ook trucs zoals salto’s. Na afloop lees je de data uit en ga je verder analyseren. Zo weet je precies welke afdaling nou écht de beste was. Bij voetballen en basketballen heb je statistieken, zoals het aantal doelpunten en schoten op het doel, maar bij skiën en snowboarden heb je meestal geen idee of je vooruitgang boekt. Vandaar de Trace-sensor.

Connected piste

Je kunt ook de piste digitaal maken, zoals Vail Resorts heeft gedaan. Zij zijn eigenaar van 11 ski resorts in de buurt van Lake Tahoe, op de grens tussen Californië en Nevada. Ze gebruiken radio-frequentiechips om de locatie van elke skiër en snowboarder te meten. Zo weten ze precies hoeveel afstand een wintersporter aflegt, hoeveel meters hoogteverschil er is overbrugd en welke skilift iemand neemt. Via de EpicMix-app kan de wintersporter zelf ook de data aflezen. De app gaat al vijf wintersportseizoenen mee en wordt steeds verder uitgebreid.

SnowEdge-app

Er zijn ook simpele oplossingen, zoals de SnowEdge-app waarmee je snelheid, tijd in de lucht en afgelegde afstand kunt meten. Maar de app berekent ook de acceleratie en de scherpte van de bochten. Het berekent daaruit een score tussen 0 en 1000. Hoe beter de acceleratie en hoe scherper de bochten, hoe hoger de score. Het gaat volgens de makers om de skitechniek, niet om de snelheid. Je meet je voortgang en kunt zien of je vandaag beter hebt gepresteerd dan gisteren.

Sporthorloge

Je kunt er natuurlijk ook een sporthorloge voor gebruiken, zoals de Garmin Fenix 2, een multisporthorloge van Garmin waar je 400 euro voor betaalt – nog net iets duurder dan een GoPro. Je meet er van alles mee: snelheid, afstand en verticale afdaling. Het horloge meet hoe vaak je een parcours hebt gedaan, registreert je locatie met GPS en bevat ook een kompas en hoogtemeter.

High-tech skibrillen

Nog veel duurder: de speciale AirWave-skibril van Oakley, die $650 kost. Net zo duur zijn de Snow2-skibrillen van Recon Instruments, die snelheid, verticale afdaling, hoogte en tijd vanaf de grond kunnen meten. Het bedrijf uit Vancouver maakt ook de software in de Oakley-bril. O’Neill heeft trouwens een soortgelijke skibril, die ook gebruik maakt van Recon-technologie. Een volgende stap zijn apps voor Google Glass – een slimme bril die met een prijs van 1500 dollar het duurste speeltje is om je ski- en snowboardprestaties vast te leggen. Die heeft als belangrijkste nadeel dat de constructie niet zo stevig is als bij een normale skibril. Eén flinke schuiver en je dure Google Glass-bril ligt aan duigen.

Maar is het wel veilig?

Eén probleem bij het skiën en snowboarden met allerlei apps en accessoires, is dat je wat meer risico’s neemt om een cool filmpje te maken. Mensen verleggen hun grenzen en gaan aggressiever de piste af. Er zullen dan ook altijd mensen blijven die al die technologie eigenlijk maar niets vinden. De sport is op zichzelf al mooi genoeg.

Foto: Trysil, Flickr CC