lg-earphones

Review LG oordopjes met hartslagmeting: nog teveel nadelen

LG heeft oordopjes uitgebracht, waarmee je je hartslag kunt meten. Het is een innovatieve manier om dat te doen: tijdens het luisteren naar muziek meten de oordopjes ongemerkt je hartslag. Je krijgt meteen feedback. Maar de 180 dollar kostende oordopjes van LG vallen nog op een aantal punten tegen, blijkt uit de eerste reviews.

Recode testte de oordopjes in combinatie met de bijbehorende LG Fitness-app voor de iPhone. De app toont de afstand, tijd, hartslag en zuurstofverbruik. Je kunt de app ook gebruiken in combinatie met de LG Lifeband Touch-fitnessarmband.

lg-earphones

Eerst de positieve punten: de oordopjes lossen een bekend probleem op, namelijk hekel aan borstbanden. Professionele sporters zijn nog wel over te halen om een borstband te dragen, omdat de coach het zegt, maar amateursporters hebben daar niet altijd zin in. Het draagt niet lekker. Oordopjes met ingebouwde hartslagmeter lijken dan een ideale oplossing: ongemerkt en zonder dat je er fysiek iets van voelt, kun je toch je hartslag in de gaten houden.

Maar de LG oordopjes hadden lichter van gewicht moeten zijn. De oordopjes voelen zacht aan en zijn comfortabel om te dragen, maar er zit een flink blok plastic aan de draad, die te zwaar is en gaat irriteren. In dat stuk plastic zitten de Bluetooth-chip verborgen, die nodig is om data draadloos naar je smartphone te kunnen sturen. Bij langdurig gebruik zijn de oordopjes niet lekker om te dragen. Een ander punt is dat de app niet goed meet: de gemeten afstand klopte niet en de metingen zijn vaak te optimistisch. Gelukkig klopte de gemeten hartslag wel – en dat is uiteindelijk de reden waarom je deze oordopjes koopt. Voor het nauwkeurig meten van je prestaties zul je een andere hardloopapp moeten gebruiken.

Onhandig is dat de LG oordopjes met hartslagmeter nog niet werken met andere fitnessapps. Het idee is goed, de batterijduur is acceptabel (4 uur trainen met een volle batterij) en de geluidskwaliteit van de oordopjes is ook redelijk, al moet je geen studiokwaliteit verwachten. Maar de nadelen maken het lastig om de prijs van 180 dollar goed te praten. Je kunt beter wachten op een toekomstige, verbeterde versie van deze oordopjes of kijken wat andere fabrikanten de komende tijd aankondigen.