Microsoft Hololens Superbowl

In de toekomst staan topsporters in jouw huiskamer

Topsporters krijgen steeds meer te maken met technologie. Dat is niet alleen leuk voor de coaches, die veel gerichter kunnen kijken of een sporter nog fit is. Maar het biedt ook nieuwe mogelijkheden om als toeschouwer naar sport te kijken. Eén van de spelers die ermee bezig is, is Microsoft. Zij laten zien hoe we in de toekomst naar sportwedstrijden gaan kijken: nog steeds thuis op de bank, maar dankzij hologrammen staan de topsporters gewoon bij jou in de huiskamer.

Microsoft Hololens: topsporters in de toekomst in jouw huiskamer

In de nabije toekomst zitten we nog steeds thuis op de bank en kijken we op onze smartphone om de statistieken van sporters te bekijken. We praten via Twitter met vrienden over de wedstrijd. Maar over een jaar of tien zal het er anders uitzien: dan kijken we met virtual reality-brillen naar schaatswedstrijden en staan we virtueel midden op het voetbalveld, terwijl er een belangrijke wedstrijd wordt gespeeld. Microsoft laat alvast zien wat de toekomst van American Football is. Dankzij de HoloLens-bril komt het stadion bijna letterlijk de kamer in. En de spelers staan als hologrammen gewoon bij jou in de huiskamer, terwijl ze een winnende actie uitvoeren… zonder dat ze je spullen om stoten.

Wat je nodig hebt is de speciale HoloLens-bril van Microsoft, gekoppeld met Windows 10. Je krijgt de spelers, statistieken en een 3D-beeld van het speelveld in je huiskamer. Maar de HoloLens moet dan wel een apparaat worden dat mensen standaard op de salontafel hebben liggen. Helaas is het nog niet zover, ook wat de technologie van de HoloLens zelf betreft. De levensgrote hologrammen van spelers zijn nu nog niet mogelijk met de huidige bril. Ook kan het beeld nog niet zomaar buiten het tv-scherm treden en een projectie van het speelveld op de salontafel (mét interactiemogelijkheden) ziet er ook nog niet zo spectaculair uit als in de video. Maar op termijn is het wel allemala haalbaar. Momenteel kunnen ontwikkelaars zich aanmelden voor een developer-versie van de HoloLens. Die kost $3.000 en komt in het eerste kwartaal van 2016 beschikbaar.