Microsoft Band arm

Microsoft Band kan slaap, beweging en sport meten

Microsoft BandMicrosoft Band is een nieuwe fitnesstracker in de vorm van een armband. Er hoort een platform bij waarmee je gezondheid- en fitnessgegevens kunt opslaan, Microsoft Health. De Microsoft Band werkt samen met Jawbone UP, MapMyFitness, MyFitnessPal en Runkeeper. Er zitten meer dan 10 sensoren in, waaronder een continue hartslagmeter en een UV-sensor. Ook krijg je work-outs aangereikt van partijen als Gold’s Gym, Shape, Men’s Fitness en Muscle & Fitness.

Voorafgaand aan de aankondiging waren er al geruchten over een wearable van Microsoft vol sensoren, die zou samenwerken met iPhone en iPad. Maar het werkt ook samen met Android-smartphones, Windows Phone, Windows op de desktop en Mac. Via al deze apparaten kun je gegevens van de Microsoft Band uitlezen en doorsturen naar een online opslagruimte. Je hebt een Microsoft-account nodig om de data tussen alle apparaten te synchroniseren.

Microsoft Band arm

Microsoft Band: geen smartwatch, maar een smartband

Je zou de Microsoft Band het beste een smartband kunnen noemen. Hij doet meer dan tonen van het aantal stappen en verbrande calorieën, zoals we al langer van fitnessarmbanden gewend zijn. Je kunt er ook de beurskoersen mee volgen, kijken welke sms’jes er binnengekomen zijn en wat er speelt op sociale media. Interessant is ook dat de Microsoft Band in staat is om meer inzicht te geven in de betekenis van metingen. Je kunt je fitheidsdata afzetten tegen locatie, afspraken, e-mail en andere informatie uit Office. Daaruit kun je conclusies trekken, zoals fitnessprestaties afgezet tegen werkpatroon, of ontbijten van invloed is op je hardloopprestaties en of het aantal vergaderingen op een dag van invloed is op je slaapkwaliteit.

Microsoft Band Lumia telefoon

Microsoft Health

Een interessante aanvulling op de SmartBand is Microsoft Health. Dit is een platform voor gezondheidsinformatie, vergelijkbaar met Apple Health. Microsoft gaat zorgen dat extra apps en diensten toegang krijgen tot de data, zodat naast Runkeeper en MyFitnessPal nog veel meer bestaande aanbieders kunnen samenwerken. Op termijn kun je Microsoft Health-data ook koppelen met HealthVault, een dienst van Microsoft waarmee je medische gegevens kunt vastleggen. Het idee achter Microsoft Health is grotendeels hetzelfde als bij Apple: data van meerdere gezondheids- en fitnessdiensten samenbrengen op één locatie. Zodra data is opgeslagen in Microsoft Health kun je ze inlezen in andere apps en diensten. Het gaat daarbij onder andere om stappen, calorieën, hartslag en meer. De Intelligence Engine probeert er vervolgens patronen in te ontdekken.

Microsoft Band: specificaties

De armband heeft een schermpje van 310 x 102 pixels, waarop je berichten kunt ontvangen. Zo kun je zien wat er op sociale media gebeurt, wat de aandelenkoersen doen en of je sms-berichten hebt binnengekregen. De armband gaat 48 uur mee op een batterijlading en bevat 10 sensoren. Naast standaardsensoren zoals een bewegingssensor zit er ook een continue hartslagmeter en een UV-meter in.

Met de Microsoft Band kun je je slaappatroon meten, opdrachten geven en dicteren met de Cortana spraakassistent en betalen voor koffie bij Starbucks. Hiervoor moet je de Microsoft Health-app op je telefoon installeren, de klantenkaart van Starbucks toevoegen en een 16-cijferige code invoeren die je achterop de Starbucks-kaart vindt. Je kunt bij aankoop van de Microsoft Band zelfs meteen aangeven dat je een Starbucks-kaart meegestuurd wilt krijgen.

Microsoft Band: verkrijgbaarheid

De Microsoft Band gaat in de Verenigde Staten in de verkoop voor 199 dollar. Er zijn drie formaten: small, medium en large. Over verkrijgbaarheid in andere landen is nog niets bekendgemaakt.

Microsoft maakte een aantal filmpjes, gericht op verschillende doelgroepen. Zoals deze for gezinnen en mensen die productiever en gezonder willen leven:

Voor de sportievelingen is er ook een filmpje waarin je een man ziet sporten: