Vanaf maart 2018 verkrijgbaar: de activity-tracker van Level. Die draag je niet om je pols of in je broekzak, maar op je neus. Ook bijzonder is dat de Level-bril wordt gemaakt door een verzekeringsmaatschappij, VSP. De bril meet je beweging en berekent hoeveel calorieën je hebt verbrand. Een soort Fitbit voor op je gezicht dus. Na een jaar betatesten is de Level-bril klaar voor het grote publiek. Je bestelt een bril vanaf $270, waarbij de prijzen van de brillenglazen er nog bovenop komen. Dat is ongeveer dezelfde prijsklasse als andere brillen van een goed merk. De eerste exemplaren worden in maart 2018 geleverd.
De Level-bril heeft een ingebouwde magnetometer, acclerometer en gyroscoop, verstopt in de linker brilpoot. Deze sensoren meten hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt en hoeveel minuten je actief bent geweest. Het doet dus niet zoveel meer dan de al bestaande fitnesstrackers die je om je pols draagt. Met Bluetooth maak je verbinding met de bijbehorende app. De ingebouwde batterij gaat vijf dagen mee. Aan de linkerkant zit ook een magnetische oplaadpoort om de batterij op te laden.
De Level-bril komt op een passend moment: net nadat Intel de slimme Vault-bril heeft aangekondigd. Die biedt ook notificaties die je kunt lezen tijdens het dragen van de Vault. Bij de Level kan dat niet; die meet alleen je beweging.
Ben je brildrager en ben je altijd je bril kwijt, dan heeft Level iets extra’s te bieden. De Level-app bevat namelijk een ‘Find My Glasses’-functie waarmee je makkelijk je bril kunt opzoeken. Je kunt via de app ook verbinding maken met vrienden. Haal je je dagelijkse doel, dan verdien je daarmee een oogonderzoek of bril voor iemand die dat nodig heeft en het zelf niet kan betalen. Verzekeraar VSP handelt dit verder af. Je kunt aangeven of je wilt doneren aan een oorlogsveteraan, kind, oudere of dakloze.
Level is ontstaan uit een denktank binnen verzekeraar VSP. Het heette eerst Project Genesis en het idee erachter was dat fitnesstrackers die je om je pols draagt vaak in een la belanden, omdat ze er niet leuk uitzien of omdat mensen vergeten ze om te doen. Een bril draag je wel elke dag. De redenering van VSP was, dat mensen hun bril toch elke dag moeten opzetten. Tijdens een test bleek het te werken. De deelnemers bleken ook profijt te hebben van de motiverende hints en aanmoedigingen van vrienden, die ze via de app krijgen.
Maar om met een activity-tracker op je neus rond te lopen moet het er natuurlijk wel mooi uit zien. Of dat gelukt is mag je zelf oordelen. Je kunt kiezen uit drie stijlen, die zowel voor mannen als vrouwen geschikt zijn. De brillen zijn gemaakt door Marchon, het bedrijfsonderdeel van VSP dat gespecialiseerd is in brillen. De brillen zelf worden gemaakt in Italië van cellulose-acetaat met roestvrijstalen accenten. Je kunt kiezen uit zwart, schildpadbruin, schildpadgrijs of leisteengrijs. Wil je zo’n bril, dan zul je voorlopig naar de VS moeten gaan. In maart kun je terecht in Sacramento (Californië) en Seattle (Washington). In april volgen Portland, Denver, Minneapolis en Washington DC.
Is het wat? Op het eerste gezicht dacht ik: wat een onzin om het in een bril te stoppen, een polsbandje is toch veel handiger? Maar nu ik de gedachte erachter weet en heb gezien dat het niet veel meer kost dan een gewone bril, klinkt het een stuk logischer. Brildragers zetten hun bril elke dag op, vaak al meteen zodra ze uit bed stappen. Bij een fitnessarmband moet je er elke dag aan denken, tenzij je het in een horloge verwerkt, dat je ook elke dag draagt. Het is dus niet eens zo’n gek idee. Alleen jammer dat het voorlopig een lokaal initiatief is, waar je als Nederlander of Belg niet zo snel aan kunt meedoen.