fitbit-sporter

Fitbit Surge: een supersporthorloge van Fitbit

Fitbit heeft plannen om een nieuwe fitnesstracker te gaan uitbrengen, die eruit ziet als een sporthorloge. Het zou gaan om een ‘fitness superwatch’ die $250 gaat kosten. Er zit een ingebouwde GPS-locatiesensor in en met de PurePulse hartslagmeter kun je continu je hartslag in de gaten houden. Daarnaast doet de Fitbit Surge de gebruikelijke metingen: aantal stappen, aantal trappen, actieve minuten en calorie├źn.

fitbit-surge-verge

De Fitbit Surge lekte uit via reclamemateriaal, waarop de PurePulse hartslagfunctie al wordt bevestigd. Het houdt in dat continu je hartslag wordt gemeten, zonder dat je een onprettig aanvoelende borstband hoeft te dragen. Het horloge is gericht op multisport: hardlopen, crosstraining en cardio-oefeningen worden met name genoemd. Fietsen en zwemmen ontbreken opvallend genoeg in het rijtje, wat erop wijst dat er misschien geen koppeling met externe sensoren in zit en het horloge ook niet volledig waterdicht is.

De Fitbit Surge is meer dan de zoveelste fitnesstracker van Fitbit, want je kunt er ook slimme notificaties op ontvangen. Fitbit noemt binnenkomende telefoongesprekken en sms’jes waar je voor gewaarschuwd kan worden. Ook kan je via het scherm van de Fitbit Surge de muziek bedienen. De polsband is comfortabel om te dragen en geschikt voor alledag. Je kunt er slaapgedrag mee meten en het horloge als stille wekker gebruiken, dankzij de subtiele trilfunctie. Alle data stuurt de Fitbit Surge door naar de Fitbit-app.

Wat kleuren betreft heb je de keuze uit zwart, slate (grijs) en tangerine (aubergine). Het grote verschil met de al bestaande activiteitentrackers van Fitbit is het grotere, horlogeachtige scherm. Bestaande Fitbit-trackers tonen maar een regel informatie over het aantal stappen. Zelfs bij de pas gelekte Fitbit Charge en Fitbit Charge HR is de informatie beperkt tot een enkele regel. Een kleurenscherm zit er zo te zien niet in.

Dit nieuwe sporthorloge zou een reden kunnen zijn waarom Fitbit uit de Apple Store dreigt te worden gehaald. Fitbit is marktleider op het gebied van fitnesstrackers en is een grote concurrent voor de Apple Watch. Tegelijk gaf Fitbit aan dat ze weinig zin hadden in samenwerking: ze weigeren voorlopig om Apple’s HealthKit te gaan ondersteunen.