Fitbit Ionic zwemmer

Fitbit Ionic vs Fitbit Blaze: wat zijn de verschillen?

De Fitbit Ionic is een populair nieuw sporthorloge, maar al eerder was er de Fitbit Blaze. Heeft het zin om de Fitbit Ionic te kopen of ben je net zo goed af met de Fitbit Blaze? In deze vergelijking vind je het antwoord!

De Blaze is een stuk goedkoper dan de Ionic en biedt ook notificaties. Bovendien krijg je veel fitnessfuncties die je ook op de Ionic vindt. Maar waar wordt het prijsverschil dan door veroorzaakt? Moet je te veel functies inleveren als je de Blaze kiest? We kijken naar design, fitnessfuncties, sportfuncties en meer.

Fitbit Ionic sporten

Prijs Fitbit Ionic vs Blaze

Beide smartwatches verschillen nogal in prijs:

In beide gevallen kun je trouwens kiezen uit meerdere kleuren en uitvoeringen. Ook zijn er losse horlogebandjes verkrijgbaar van leer en andere materialen. Bij de Blaze moet je even oppassen, want die is verkrijgbaar in de maten S en L, terwijl er bij de Ionic sprake is van one size fits all.

Fitbit Ionic vs Fitbit Blaze

Design Fitbit Blaze vs Ionic

De Ionic en Blaze hebben een karakteristiek uiterlijk. Ze zijn vrij rechthoekig en lijken niet op de luxe horloges die je bij de juwelier ziet. Beide worden geleverd met een sportief horlogebandje. Het scherm is bij beide horloges even groot, maar die van de Ionic is veel helderder. Het draagcomfort is bij beide ongeveer gelijk, al is de Ionic wel iets groter.

Batterijduur van Fitbit Ionic vs Fitbit Blaze

Zoek je een langere batterijduur, dan moet je de Blaze hebben. Deze heeft minder functies en gaat daarom 5 dagen mee op een batterij, terwijl de Ionic het vier dagen volhoudt. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het veel fellere scherm van de Ionic. Wel knap is dat de Ionic het 10 uur volhoudt als je aan het sporten bent met GPS, wat ten opzichte van de concurrentie vrij lang is.

Beide modellen zijn in twee uur op te laden tot 100%. Een minpunt van beide modellen zijn de speciale laders; Fitbit heeft nog steeds niet gekozen voor een standaard aansluiting zoals micro-USB.

Fitbit Ionic vs Fitbit Blaze sport en zwemmen

Waterbestendigheid Fitbit Ionic vs Blaze

De Fitbit Ionic is waterdicht tot op 50 meter en kan ook in de douche gebruikt worden. De Blaze is alleen spatwaterdicht, dus je kunt ermee door de regen lopen, je handen wassen en flink zweten tijdens het sporten maar zwemmen is niet aanbevolen.

Fitnessfuncties Fitbit Ionic vs Blaze

Fitbit staat erom bekend dat de fitnessfuncties heel goed zijn. Dat is ook het geval bij deze twee sporthorloges, waarbij er eigenlijk geen verschil is tussen de Ionic en Blaze. Je krijgt functies zoals hartslagmeting, stappen tellen, afstanden meten en verbrande calorieën schatten. Ook zie je hoeveel verdiepingen je hebt overbrugd en je kunt je slaapgedrag analyseren. Je krijgt waarschuwingen als je in beweging moet komen en krijgt begeleiding bij ademhalingsoefeningen. Eigenlijk is er dus geen verschil als je de Ionic of Blaze vooral voor de fitnessfuncties wilt hebben. Ze doen het allebei even goed.

Fitbit Ionic beweging

Sportfuncties Fitbit Blaze vs Fitbit Ionic

Als het om sportfuncties gaat lopen de Ionic en Blzze wel uiteen. De Ionic heeft ingebouwde GPS en kan dus zelfstandig je route tijdens het hardlopen en fietsen vastleggen. De Blaze kan dat niet en heeft verbinding met je smartphone nodig – die je dan natuurlijk wel moet meenemen. Fitbit heeft de SmartTrack-technologie ontwikkeld om automatisch te herkennen welke sport je aan het doen bent. Op de Ionic kun je ook krachttraining en andere sporten doen, maar de hoeveelheid data die daarbij wordt vastgelegd is veel minder dan bij hardlopen, wandelen en fietsen. Tenslotte kun je met de Ionic ook zwemmen.

Hartslagmeting Fitbit Ionic vs Blaze

Wil je je hartslag meten en in de juiste hartslagzone trainen, dan kan dat met allebei. De Blaze en de Ionic hebben allebei Fitbits’ PurePulse hartslagsensor, waarmee je de intensiteit van je training kunt meten en ook ziet in welke hartslagzone je zit. De hartslagmeters presteren het best bij langdurige en redelijk constante inspanning. Doe je HIIT-trainingen met korte periodes van hoge intensiteit, dan werkt het een stuk minder en kun je beter een borstband gebruiken.

Trainingstips: FitStar vs Coach

De Fitbit Blaze was de eerste armband van Fitbit met een groot scherm. Het was ook de eerste waarop je workouts van FitStar kon bekijken. Op de Ionic vind je ook dergelijke workouts, maar ze gaan een stap verder. De functie heet nu Coach en geeft je persoonlijke trainingsschema’s. Ook krijg je aanbevelingen en suggesties om aan je gezondheid en fitheid te werken. Regelmatig komen er nieuwe workouts bij, maar je moet wel abonnee zijn om te profiteren van alle extra’s.

Smartwatch-functies Fitbit Ionic vs Blaze

De Ionic is volgens Fitbit een smartwatch, de Blaze niet. Toch verschillen de functies niet zoveel. Beide modellen werken samen met apps op je iPhone en Android-smartphone, waarbij je meldingen krijgt van apps. Ook kun je het afspelen van muziek regelen op je horloge. De Fitbit Ionic gaat niet veel verder: je ziet de meldingen op je scherm, maar je kunt er verder niets mee. Wel kun je op termijn apps installeren via de appwinkel van Fitbit. Het aanbod stelt nu nog niet zoveel voor. Andere functies zoals Fitbit Pay (betalingen met je smartwatch) en offline muziek afspelen via de Pandora-muziekdienst werken alleen in de VS. De Ionic levert dus iets meer smartwatch-functies, maar het stelt niet veel voor in vergelijking met veel completere horloges zoals de Apple Watch of Samsung Gear.

Fitbit Ionic yoga

Conclusie Fitbit Blaze vs Fitbit Ionic

Welke smartwatch het best bij jou past is afhankelijk van je verwachtingen. De twee lijken op elkaar en hebben in grote lijnen dezelfde functies, maar de Fitbit Ionic heeft nét iets meer. Denk daarbij aan het betere scherm, de waterbestendige behuizing en de ingebouwde GPS. Maar of dat €150 extra waard is, is een lastige afweging. De appfuncties van de Ionic stellen niet zoveel voor en de fitnessfuncties zijn vrijwijl hetzelfde. Uiteindelijk zal het vooral je levensstijl zijn welk model bij jou past: de Blaze voor mensen die eigenlijk vooral een actievere levensstijl zoeken en de Ionic voor mensen die wat meer een sporthorloge zoeken.

Fitbit Ionic vs Fitbit Blaze

Kies de Fitbit Blaze als je…

  • Niet meer dan 200 euro kwijt wilt zijn
  • Het prima vind om tijdens het sporten je telefoon mee te nemen
  • Niet van plan bent om te gaan zwemmen
  • Een activiteitentracker zoekt met wat simpele smartwatch-functies

De Fitbit Blaze kost €200 en is verkrijgbaar met 2 jaar garantie. Je kunt kiezen uit roestvast staal in combinatie met een zwart, blauw of paars bandje. Ook is er een duurdere Gunmetal-uitvoering en een roze model met 22 karaat goud.

Kies de Fitbit Ionic als je…

  • Een wat groter budget hebt
  • Met het horloge wilt gaan zwemmen en douchen
  • Zonder je smartphone wilt gaan sporten
  • Meer smartwatch-functies en apps wilt

De FitBit Ionic wordt ook geleverd met 2 jaar garantie en kost €350. Je kunt kiezen uit drie kleurstellingen: blauwgrijs/zilvergrijs, blauw/oranje en donkergrijs/rookgrijs.