Alta HR PurePulse

Fitbit Alta HR vs Charge 2: wat zijn de verschillen?

Fitbit heeft een hoop verschillende activiteitentrackers, die je bijna allemaal om je pols draagt. De nieuwste aanwinst is de Alta HR, een compacte fitnessarmband met hartslagmeter die de eerder verschenen Alta vervangt. Daardoor gaat de Alta HR wel erg veel lijken op de Charge 2, Fitbit’s populairste fitnessarmband. Ben jij de weg kwijt? Dit zijn de verschillen.

Charge 2 vs Alta HR

Fitbit Charge 2 vs Alta HR: design

Er zijn een aantal overeenkomsten en verschillen als je naar beide fitnesstrackers kijkt:

  • Beide hebben verwisselbare bandjes in meerdere kleuren.
  • De Alta HR is smaller en onopvallender.
  • De Charge 2 heeft een groter scherm.

Ondanks de verschillen zijn er ook veel overeenkomsten. De Alta HR en Charge 2 zien er vrijwel hetzelfde uit, met een metalen behuizing en een elastomeer bandje in verschillende kleuren. Beide hebben een PurePulse-hartslagmeter aan de onderkant en contactpinnen voor de oplader. Ook zijn beide spatwaterdicht, zodat je ermee in de regen kunt lopen maar niet ermee kunt zwemmen.

Fitbit Charge 2

De Fitbit Charge 2 is 25 procent groter dan de Alta HR en heeft een groter OLED-scherm. Het bandje van de Alta HR is 15mm breed, terwijl die van de Charge 2 een breedte van 22 mm heeft. De verwisselbare bandjes werken met hetzelfde bevestigingsmechanisme en zijn onder andere verkrijgbaar in leer. Bij de Alta HR kun je ook kiezen voor een metalen bandje, waardoor het er meer uitziet als een sierraad. Bij beide kun je kiezen uit vier standaardkleuren, die onderling wel verschillend zijn.

Fitbit Alta HR vs Charge 2: functies

Ook wat functies betreft komen de Fitbit Alta HR en de Charge 2 grotendeels overeen. Beide kunnen stappen tellen, meten de afstand en de verbrande calorieën, de actieve minuten en je slaap. Ook kunnen ze continu je hartslag meten en waarschuwen ze regelmatig dat je weer moet bewegen. Notificaties van je smartphone krijg je op beide fitnessarmbanden binnen. Beide activiteitentrackers hebben de SmartTrack-functie, die automatisch herkent welke sport je uitvoert zoals fietsen en hardlopen.

Maar er zijn ook verschillen, waarbij de Fitbit Charge 2 net wat meer functies biedt, namelijk:

  • Het meten van VO2 Max (hoe onnauwkeurig dat ook is), als maat van je cardiofitheid.
  • Connected GPS, zodat je met een telefoon op zak een kaart kunt maken van de afgelegde route.
  • Ademhalingsoefeningen, waarbij je op het scherm instructies krijgt op basis van je hartslag.
  • Multi-Sport Mode voor het meten van verschillende workouts en het realtime bekijken van stats zoals hartslag.

Dat laatste betekent ook dat je na het sporten meer statistieken ziet van de sporten op de armband en in de smartphone-app. Er zijn dus wel degelijk verschillen, waardoor de Charge 2 er gunstiger uit schiet wat functies betreft.

Er is één punt waarop de Alta HR wint, namelijk op de batterijduur: de Alta HR gaat zeven dagen mee, de Charge 2 vijf dagen.

Fitbit Alta HR

Fitbit Alta HR vs Charge 2: prijs

De Alta HR (€149) is net iets goedkoper dan de Charge 2 (ca. €159), maar het verschil is erg klein. Voor speciale uitvoeringen en extra bandjes betaal je iets meer. Overigens zagen we ook winkels waar de Alta HR €169 gaat kosten dus het loont de moeite om goed naar de prijzen te kijken.

Het komt er dus maar net op aan wat je zoekt. De Fitbit Charge 2 heeft net iets meer functies zoals VO2 Max en Connected GPS, maar hij is ook iets breder en heeft een kortere batterijduur. De Fitbit Alta HR ziet er iets verfijnder uit en valt minder op terwijl wel alle belangrijke functies erin zitten. Het gaat er dus vooral om welke functies belangrijk voor je zijn en hoe breed of smal het bandje mag zijn. De keuze laten afleiden van de prijs is een slecht idee, aangezien het maar een tientje scheelt.

De beste fitnesstrackers voor 2017: hiermee ga je goed van start