Fiit fitness workouts voor thuis

Met Fiit wordt je huiskamer een boutique fitnessstudio

Sporten doe je niet meer gewoon in de sportschool, maar in een boutique-fitnessstudio. Alleen moet je er nog wel naartoe en daar heeft Fiit iets op gevonden: lessen zoals in een luxe sportschool, die je gewoon thuis kunt uitvoeren. Een wearable rondom je borst meet of je alle oefeningen wel heb uitgevoerd.

Fiit voor workouts thuis

Als je op Instagram kijkt lijkt het wel alsof iedereen constant bezig is met workouts en gezond eten. Maar er moet ook nog gewerkt worden en wie geen tijd heeft om altijd maar in de sportschool rond te hangen, gaat al snel op zoek naar iets anders. Zeker als je ook nog kinderen thuis hebt, die je niet zomaar achter kunt laten. Thuis sporten is dan een oplossing, maar het moet wel een beetje stijlvol zijn. Daar speelt Fiit op in. De dienst is opgericht in Londen en werkt net als Peloton met een maandelijks abonnement. In ruil daarvoor krijg je een £65 kostende borstband en toegang tot lessen die variëren van yoga tot HIIT. Die borstband is in feite een Wahoo Tickr X, met het logo van Fiit erop, een prima hartslagmeter voor fitness.

Er zijn genoeg apps en wearables die hetzelfde bieden en die veel minder kosten. Fiit concurreert bovendien met de gewone sportschool, waar je zonder gedoe naar binnen kan lopen en waarbij de toestellen al allemaal voor je klaar staan. Om het ‘gedoe’ van een app installeren en een borstband om doen zoveel mogelijk te beperken heeft Fiit goed nagedacht. Als je een abonnement neemt krijg je een doos met daarin een kabel die zowel voor HDMI, USB als Lightning (voor je iPhone) te gebruiken is. Je krijgt er ook een houder bij, zodat je de smartphone rechtop kunt zetten en makkelijker het scherm kunt aflezen. Heb je een Apple TV, dan kun je de workouts ook op je tv afspelen. Later volgt nog ondersteuning voor Google Chromecast, zodat het wat makkelijker wordt voor Android-gebruikers.

In de Fiit-app geef je aan wie je bent, wat je doel is en welke lessen je zou willen volgen. Daarna doe je de borstband om en speel je een les af. Daar heb je natuurlijk wel wat ruimte voor nodig, want het is niet de bedoeling dat je een bloempot of vaas omstoot. Het is aan te raden om een yoga- of fitnessmat neer te leggen voordat je begint. De borstband geeft realtime je hartslag door en telt ook het aantal herhalingen. Omdat je geen ingewikkelde apparatuur nodig hebt, zijn het vooral bodyweight-oefeningen die je met Fiit moet uitvoeren, zoals squats en press-ups. Je kunt de oefeningen ook zonder borstband uitvoeren, maar dan mis je wel iets. Je hebt keuze uit allerlei oefeningen, die verschillend zijn in moeilijkheidsgraad, muziektype, populariteit onder andere gebruikers en spiergroepen die je wilt trainen. Er zijn grofweg drie categorieën waar je aan kunt werken: Kracht, Balans en Cardio.

Motiverende trainers

De Fiit-trainers proberen je bij de les te houden. De lessen worden gegeven door Instagram-celebrities Alex Crockford, Chessie King, Tyrone Brennand en Maeve Madden. Zo zit er altijd wel iemand bij die jou aanspreekt en die jou weet te motiveren. Probeer er gewoon een paar uit. Om het gevoel te krijgen dat je met andere mensen aan het sporten bent krijg je feedback of je de oefening goed hebt uitgevoerd. Je krijgt een score die afhankelijk is van de vraag of je binnen de gekozen hartslagzone bent gebleven. Later wil Fiit ook nog uitdagingen en een ranglijst toevoegen, waarbij je je vrienden kunt uitdagen in een live workout.

Fiit kost £20 per maand of £120 per jaar, iets goedkoper dan wat je voor een budgetsportschool betaalt. Lukt het niet om naar een gewone sportschool te gaan en heb je thuis wel tijd om te gaan sporten, dan kan het een goed alternatief zijn.