dungeon runner

Fithacking Fitmaand, dag 8: Dungeon Runner

fithacking-januari-fitmaand
Misschien denk je dat er iets mis is gegaan bij het kiezen van de app van vandaag. Een spelletje? Daar word je toch alleen maar sloom en dik van? Bij Dungeon Runner is dat niet het geval: bij deze game moet je echt in beweging komen. Je moet vijanden van je afslaan met punches, opent geheime gangen met squats en ontsnapt aan een val door een skisprong uit te voeren.

dungeon-runner-icoonGamification is een mooi woord om aan te geven dat een app allerlei spelelementen bevat. Vaak betekent het niet meer dan uitdagingen stellen en badges verdienen, maar Dungeon Runner gaat een stap verder. Of eigenlijk: een flinke sprong verder. De bewegingssensor in de iPhone meet wat je doet, zodat je punten verdient. Het idee dat je met beloningen mensen meer kunt motiveren en gedrag bijsturen, is natuurlijk niet nieuw. Maar hoe Dungeon Runner het heeft aangepakt, is wel heel bijzonder.

Tegelijk is de game heel eenvoudig. Je loopt door een platform-achtige game en komt allerlei vijanden en obstakels bezig. In beeld staat wat je moet doen, bijvoorbeeld lunches. Als je met de hand een boksbeweging maakt, heb je de vijand een klap toegebracht. Je kunt deze game ook afspelen via de Apple TV, zodat je op het grote scherm kunt meekijken. Je kunt dan je iPhone op de meest handige manier neerzetten. Dungeon Runner kijkt via de iPhone-camera of je de oefeningen goed uitvoert op basis van bewegingsanalyse. Je hoeft de iPhone dus niet de hele tijd in de hand te houden.

Voor wie?

Dungeon Runner is een game voor mensen die door normale fitnessapps niet gemotiveerd worden. Speel je graag games, dan sluit het idee van punten verdienen en vijanden verslaan goed aan op je belevingswereld. Toch is de game niet voor iedereen geschikt. Ik zag een gebruiker klagen over het feit dat er burpees voorkomen in de app. Als je een bankzitter bent en nauwelijks gewend bent aan lichaamsbeweging, is het uitvoeren van burpees net iets te moeilijk. Heb je veel overgewicht of ben je verre van fit, dan kun je misschien beter beginnen met stevig wandelen en simpele oefeningen zoals squats en punches.

Is het wat?

Dungeon Runner is zeker een unieke app: het combineert de klassieke dungeon-avonturen met een fitness-game. Er zit een verhaal in, je moet vijanden verslaan, je kunt beloningen verdienen. Alles zit erin en het is ook nog gratis te spelen. De app laat automatisch het aantal herhalingen en verbrande calorie├źn zien. Niet dat het hard aantikt, maar want echt intensief zijn de oefeningen niet. Maar als je een halfuurtje ongemerkt aan het gamen bent, heb je toch aardig wat lichaamsbeweging meegepakt.

Dungeon Runner downloaden

De app Dungeon Runner is beschikbaar voor iPhone en iPad en kost helemaal niets. Wel zijn er in de app aankopen aanwezig.

Eerder verschenen: